5 iki šiol buvusios didžiausios pasaulyje deimantų vagystės

Pirmadienio vakarą Briuselio oro uoste įvykdyta deimantų vagystė – viena didžiausių istorijoje, bet ne pati didžiausia. Pagrobtų brangenybių vertė siekia 50 mln. JAV dolerių. Taigi, pagal mastą ši vagystė atsidurtų penktoje vietoje.

Pirmadienio vakarą Briuselio oro uoste įvykdyta deimantų vagystė – viena didžiausių istorijoje, bet ne pati didžiausia.<br>123rf
Pirmadienio vakarą Briuselio oro uoste įvykdyta deimantų vagystė – viena didžiausių istorijoje, bet ne pati didžiausia.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 20, 2013, 12:04 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 12:48 PM

Briuselio oro uoste plėšikai padarė skylę tvoroje ir privažiavo prie Šveicarijos keleivinio lėktuvo, kuris ruošėsi pakilti. Nusikaltėliai išlipo iš automobilio ir grasindami ginklais pagrobė paketą su deimantais iš bagažo skyriaus. Nė karto neiššovę, jie išvažiavo per tą pačią skylę tvoroje.

5 vieta. Berlynas, 2009 m.

Ankstyvą 2009 m. sausio 27 d. rytą trys kaukėti vyriškiai įsilaužė į prabangų Vokietijos prekybos centrą „Kaufhaus Des Westens“ („KaDeWe“). Parduotuvėje įrengtos kameros užfiksavo, kaip jie įlindo į didžiąją salę, išdaužė spintas bei vitrinas ir susižėrė juvelyrikos bei laikrodžių už 5 mln. eurų.

Pradžioje policija manė, kad nusikaltėlius bus lengva sugauti pagal DNR pėdsakus, rastus ant paliktos pirštinės. Tačiau kriminalistų nuostabai, DNR juos atvedė pas identiškus dvynius, kurie turi beveik vienodą DNR rinkinį. Tokiu atveju įrodymai, paprastai būnantys neginčijami, tampa abejotini. Argi ne tobulas nusikaltimas?

4 vieta. Londonas, 2009 m.

2009 m. vasarą du gerai apsirengę vagys įėjo į Londono Bondo gatvėje esančią juvelyrikos parduotuvę, darbuotojams pamojavo pistoletais ir išsinešė brangakmenių už 65 mln. dolerių. Tai viena didžiausių Didžiosios Britanijos deimantų vagysčių.

Iki tol per šešerius metus ta pati parduotuvė („Graff“) buvo apiplėšta dar du kartus.

3 vieta. Antverpenas, 2003 m.

Vieną šaltą 2003 m. vasario savaitgalį buvo ištuštinti 123 Antverpeno deimantų saugyklos seifai. Belgijos policija apie vagystę sužinojo tik pirmadienį. Paaiškėjo, kad vagys išsinešė deimantų už 60 mln. dolerių. Vieną didžiausių pasaulio istorijoje vagysčių padariusi vagių šutvė galiausiai buvo išaiškinta ir pateko už grotų, tačiau jų pavogtų deimantų likimas iki šiol neaiškus.

2 vieta. Paryžius, 2008 m.

2008 m. gruodų keturi ginkluoti vyrai – trys iš jų buvo apsirengę moteriškais drabužiais – įėjo į Paryžiaus „Harry Winstron's“ parduotuvę prieš pat jos uždarymą. Gauja pagrobė brangenybių už 108 mln. dolerių.

Plėšikams vien parduotuvės asortimento nepakako – jie ištuštino ir saugyklą. Dėl to „Winstron's“ akcijos nukrito 9 procentais. Ta pati parduotuvė buvo apiplėšta ir prieš metus – tada vagys išsinešė brangenybių už 10 mln. dolerių. Argi ne pigiau kainuotų pasisamdyti ginkluotą apsaugininką?

1 vieta. Amsterdamas, 2005 m.

2005 m. vasario 25 d. Amsterdamo Šipolio oro uoste buvo pagrobta deimantų ir brangakmenių už 118 mln. dolerių. Dauguma akmenų buvo nešlifuoti, todėl juos dar sunkiau įvertinti ir susekti. Kitaip nei kitos deimantų vagystės, pastaroji buvo žaibiška.

Vėliau paaiškėjo, kad likus maždaug 2 savaitėms iki apiplėšimo keturi vyrai pavogė KLM sunkvežimį ir uniformas, kad galėtų nesukeldami įtarimų sukiotis aplink saugomas oro uosto teritorijas.

Apiplėšimo dieną vagys privažiavo prie kito KLM sunkvežimio, vežančio didelį kiekį nešlifuotų deimantų, kurie turėjo būti pristatyti į Antverpeną, matant daugybei liudininkų įrėmė vairuotojams pistoletus ir atėmę sunkvežimį paprasčiausiai išvažiavo.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.