Estijos kariuomenei vadovauja tamplierių riteris

Riterių tamplierių ordinas šiais laikais siejamas su istorija, paslaptingais ritualais. O Estijoje tamplieriai ne tik tikri, bet ir įtakingi asmenys kariuomenėje.

Estijos kariuomenės vadas R. Terrasas (viduryje) noriai pozavo tamplierių ceremonijų metu ir nesigaili priklausąs šiai paslaptingai organizacijai.
Estijos kariuomenės vadas R. Terrasas (viduryje) noriai pozavo tamplierių ceremonijų metu ir nesigaili priklausąs šiai paslaptingai organizacijai.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 14, 2013, 8:37 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:27 AM

Estijos kariuomenė nėra didelė – iš profesionalų bei šauktinių sudarytas ginkluotąsias pajėgas sudaro vos 5,6 tūkst. karių. Tačiau fakto, kad tokiai ginkluotų žmonių grupei vadovauja žmogus, kuris save vadina riteriu tamplieriumi, kritikai nepraleido pro akis. Ypač Rusijoje.

Joje kilo didelė nuostaba, kad Estijos kariuomenės vadas Riho Terrasas bent jau šios savaitės pradžioje dar užėmė Aukščiausiojo Jeruzalės Šventyklos karių ordino pirmininko postą.

Be to, R.Terrasas, didysis Estijos tamplierių magistras, savo oficialias pareigas derino su paslaptingu ir mistika apipintu pomėgiu. Už tai jis atsiprašė, mat paviešintose nuotraukose matyti, kaip Estijos kariuomenės vadas įšventina naujus narius.

Nuotraukose matyti, kad R.Terrasas, atlikdamas tamplierių ritualą viename viduramžių vienuolyne, dėvi baltą apsiaustą ir karišką uniformą. Skandalą sukėlė ne pats faktas, o tai, kad, be balto tamplierių apsiausto, R.Terrasas vilki ir savo šalies ginkluotųjų pajėgų paradinę uniformą.

„Padariau klaidą ir už tai atsiprašau Estijos žmonių. Yra uniformos dėvėjimo taisyklės, ir niekas, įskaitant gynybos pajėgų vadą, negali tų taisyklių pažeidinėti”, – sakoma 45 metų generolo majoro pranešime, paskelbtame Estijos kariuomenės tinklalapyje.

Estijos kariuomenės pareigūnams draudžiama vilkėti uniformą ne tarnybos metu, tačiau šios taisyklės, regis, nepaisė ne tik pats R.Terrasas, bet ir keli kalavijais bei apsiaustais pasidabinę Estijos kariškiai. Šalia tamplierių vėliavos jie taip pat išdidžiai laikė iškėlę Estijos vėliavą.

R.Terrasas atsistatydino iš Estijoje veikiančio slapto Aukščiausiojo Jeruzalės Šventyklos karių ordino, bet liko šios organizacijos narys. Taigi estų kariams ir toliau vadovaus paslaptingojo ordino riteris. Jis gynė tokį sprendimą teigdamas, kad tamplieriai šiais laikais užsiima labdara.

Tiesa, estų, vienos mažiausiai religingų tautų Europoje, pomėgis domėtis ir dalyvauti paslaptingų organizacijų veikloje nėra naujiena. Vietos žiniasklaida įvardijo ir kelis kitus įtakingus politikos, ekonomikos ir Bažnyčios veikėjus, esą priklausančius panašioms organizacijoms, kurių nariais gali tapti tik vyrai.

Kai kurie jų yra viešai tai pripažinę, tarp jų Talino liuteronų evangelikų bažnyčios vadovas Jaanas Tammsalu, kuris yra masonas. (BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?