Kristų baidykle pavertusi pensininkė gaus honorarą už savo „šedevrą“

Prieš metus pasaulis sprogo iš juoko, kai ispanų pensininkė Cecilia Gimenez „restauravo“ XX a. „Ecce Homo“ („Štai, žmogus“) stiliumi nutapytą Kristaus freską. Bet meninius sugebėjimus pademonstravusi 81 metų moterėlė galiausiai yra ta, kuri juokiasi paskutinė.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Aug 13, 2013, 10:17 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:18 PM

Juanas Maria Ojeda, 5 tūkst. gyventojų turinčio Borchos miestelio, kuriame stovi freskos išgarsinta bažnytėlė, pareigūnas, antradienį pranešė, kad C. Gimenez kūrinys per metus pritraukė 40 tūkst. lankytojų, kurie paaukojo daugiau nei 50 tūkst. eurų (172 tūkst. litų).

Miestelio taryba nusprendė, kad garsenybe tapusi C. Gimenez už savo kūrinį turi gauti savo dalį. Artimiausiu metu pensininkė ir taryba pasirašys sutartį, pagal kurią dalinsis pelnu, gautu iš verslo, susijusio su garsiuoju „šedevru“.

Pretenzijas dėl autorinių teisių ispanė pradėjo reikšti dar 2012-ųjų rugsėjį. Šiuo klausimu ji net kreipėsi į advokatų kontorą.

Ji taip pat skundėsi, kad po skandalo nebegali net pasirodyti gatvėje, kieno nors neužkalbinta. Žurnalistai iš Kinijos, Afganistano, Japonijos ir Irano stovėdavo prie jos namų durų. 85 m. moteriai net išsivystė nerimo sutrikimas.

Tačiau netikėta šlovę įkvėpė pensininkei drąsos ir polėkio. C. Gimenez surengė savo darbų parodą, o pernai gruodį aukcione „Ebay“ antradienį buvo parduotas pirmasis jos tapytas paveikslas.

Paveikslą „Bodegas de Borja“ („Borchos vyno rūsys“), kurio matmenys 114x86 cm, anoniminis pirkėjas antradienį nupirko už 1,080 eurų (3726 litus). Aprašyme nurodyta, kad paveikslas tapytas 2000 metais.

Pajamų, gautų už parduotą paveikslą, C. Gimenez tuomet nežadėjo pasilikti sau. Juos ji ketino paaukoti katalikų bažnyčios organizacijai „Caritas“ - matyt, taip bandydama atiduoti bažnyčiai skolą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.