Išgarsėjo ir freska, ir ją subjaurojusi ispanė

Ispanijos Borchos miestelio gyventoja Cecilia Gimenez dar prieš metus išgarsėjo kaip nevykusi freskos restauratorė. Bet dabar teptuku Jėzų Kristų beždžione pavertusi moteris – nebe pašaipų taikinys, o įžymybė.

Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė

2013-08-16 08:34, atnaujinta 2018-03-01 22:25

Praėjusią savaitę 5 tūkst. gyventojų turinti Borcha minėjo miestelio dienas. O C.Gimenez teko didžiulė garbė – perskaityti šventės pradžios kalbą.

82 metų moteris dabar jau linksma ir guvi, rašo „Lietuvos rytas".

Vis dėlto vos prieš metus C.Gimenez dar turėjo vaistais raminti nervus – jie neatlaikė viso pasaulio žiniasklaidos dėmesio.

Užbaigti darbų nebeleido

Tuomet C.Gimenez ėmėsi savo valia restauruoti Gailestingumo Šventyklos bažnyčioje Borchoje esančią šimtametę dailininko Eliaso Garcios Martinezo freską „Ecce Hommo”. Joje vaizduojamas Jėzus Kristus.

Tačiau po restauracijos freska buvo praminta „Ecce Mono” (išvertus iš ispanų k. „mono” – beždžionė).

Mat C.Gimenez pradėjo restauruoti freską ir, palikusi ją neužbaigtą, išvažiavo vasaros atostogų. Dažai susigėrė į drėgmę ir originalios linijos susiliejo.

Kol dailininkė ilsėjosi, miestelio valdžia pastebėjo sudarkytą paveikslą ir paskelbė vandalo paieškas.

Tik C.Gimenez grįžus iš atostogų paaiškėjo, jog freską subjaurojo visai ne nusikaltėliai, o geroji Cecilia. Užbaigti pradėtos restauruoti freskos moteriai jau niekas nebeleido.

Į Borchą plūsta turistai

Tiesa, kol iš C.Gimenez buvo juokiamasi socialiniuose tinkluose, o jos namus nuo žiniasklaidos saugojo civilinės gvardijos furgonai, Borchos gyventojai įnirtingai gynė savo kaimynę.

„Ji ėmėsi šio darbo iš geraširdiškumo. Cecilia jau yra restauravusi įvairias freskas Borchoje. Ji tikrai nenorėjo nieko sugadinti”, – kartojo gerai moterį pažįstantys miestelio gyventojai.

Įkurtas net C.Gimenez gerbėjų klubas, kuris vėliau buvo įregistruotas ir tinkle „Facebook”.

„C.Gimenez yra nemokamai restauravusi daug meno kūrinių mūsų Borchoje. Norime, kad jos darbas būtų įvertintas”, – rašoma gerbėjų puslapyje „Facebook”.

Iš tiesų, praėjus metams po nelemto įvykio, miestelio valdžia netgi džiaugiasi freskos subjaurojimo rezultatais.

Per 12 mėnesių niekam nežinomas miestelis sulaukė 70 tūkst. svečių ir uždirbo 50 tūkst. eurų.

„Už žvilgsnį į freską, į kurią anksčiau niekas nebuvo atkreipęs dėmesio, dabar prašome vieno euro. Be to, turistai atvyksta iš įvairių pasaulio kampų, jie čia nakvoja ir valgo.

Savaitgaliais, nepaisant ekonominės krizės, visi Borchos restoranai yra pilni. Mes taip pat pardavėme daug suvenyrų su naujosios Cecilios freskos atvaizdu”, – teigia miesto meras Francisco Miguelis Avilla.

Jaučia dėkingumą miesteliui

Originalo autoriaus anūkai iš pradžių norėjo paduoti C.Gimenez į teismą už meno kūrinio suniokojimą. Valdžia jiems net buvo pažadėjusi ištaisyti restauratorės klaidą.

Bet atrodo, jog dabar „Ecce Hommo” tiesiog liks „Ecce Mono”.

„Freska dabar domina daugiau žmonių nei anksčiau”, – sako dabar jau atsigavusi ir įžymybe Ispanijoje tapusi C.Gimenez.

„Prieš metus jaučiausi baisiai, tačiau dabar jau atsigavau. Nesidžiaugiu padariusi klaidą, bet esu patenkinta, kad ji pelnė Borchai pasaulinę šlovę”, – teigia moteris, ką tik atidariusi savo tapybos darbų parodą.

Tai, kad būtent Cecilią Borchos valdžia parinko sakyti miestelio šventės atidarymo kalbą, jai yra didžiulė garbė.

„Esu laiminga, nes kai buvo labai sunku, visus šiuos metus jaučiau miestelio gyventojų palaikymą. Jiems ir noriu padėkoti”, – savo kalboje sakė moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.