Iš karo zonų evakuota per 200 nėščių britų karių

Moterys konflikto zonose – ne naujiena. Tačiau nuolat dėl dailiosios lyties karių keliamų problemų purkštaujantys, regis, vėl turi savų argumentų. Jungtinės Karalystės Gynybos ministerija pripažino, kad iš karo zonų vos per 3 metus turėjo evakuoti daugiau nei 200 besilaukiančių karių, rašo dienraštis „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 18, 2014, 1:11 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:15 AM

Britų armijoje, Karališkajame laivyne ar Karališkose oro pajėgose moterys tarnauja jau seniai, nors kovinėse operacijose dalyvauja nuo 1991-ųjų. Kasmet tarnybą pasirenka vis daugiau moterų, o karo zonose lytis nieko nereiškia, kai kalbama apie sužeidimus ar žūtis. Pavyzdžiui Irako ir Afganistano karuose žuvo 9 britų karės, dešimtys buvo sužeistos.

Tačiau yra ir kita statistika, kurios itin nemėgsta komentuoti oficialūs pareigūnai. Sužinojus, kad karė yra nėščia, pagal nustatytas Gynybos ministerijos taisykles būsimoji motina skubiai išsiunčiama iš karo zonos. Dažniausiai apie nėštumą sužinojusios karės pačios pasiprašo kuo greičiau būti išsiųstos namo. Ir tai - ne pavieniai atvejai, kaip anksčiau, o masiniai.

Vien nuo 2006-ųjų iki 2009-ųjų iš Irako karo zonos buvo evakuotos 99 karės, o iš Afganistano – 102. Gynybos ministerijos politika karo zonose kariams formaliai nedraudžia užsiiminėti seksu, tačiau to ir neskatina.

Vis dėlto kritikai pabrėžia, kad augantis nėšių kariškių skaičius rodo, kad esamų priemonių bei taisyklių jau neužtenka.

Todėl jau pasirodė siūlymų priverstinai tikrinti kares dėl nėštumo arba prieš išsiuntimą į konflikto zoną pasirašyti dokumentą, jog karė misijos metu nepastos. Tuo ji turėtų rūpintis pati arba rizikuotų netekti socialinių garantijų.

Tiesa, kol kas tokių reformų imtis neplanuojama, nors net ir vienos karės išsiuntimas iš karo zonos sukelia problemų tarnybos draugams – užimti patyrusių specialistų vietą ne taip paprasta, be to neretai suduodamas smūgis moralei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.