Izraeliui kovoje su terorizmu padeda ir šunys

„Oketz“ būrys išsiskiria Izraelio gynybos pajėgose (IDF). Šio būrio nariai – ne tik puikiai apmokyti kariai, bet ir šunys, dresiruojami ieškoti bombų, persekioti ir pulti. Dar 1939 metais sukurtas būrys, kurio pavadinimas išvertus iš hebrajų kalbos reiški „geluonis“, padeda Izraelio kariams kovoje su terorizmu.

„Oketz“ būryje naudojami belgų, vokiečių ir olandų aviganiai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Oketz“ būryje naudojami belgų, vokiečių ir olandų aviganiai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 31, 2014, 3:41 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:59 PM

Broliai Nitzanas ir Alonas nuo pat ankstyvos vaikystės svajojo apie tarnybą „Oketz“ būryje. Tam, kad patektų į būrį ir taptų pirmaisiais broliais būryje per visą jo istoriją, jie privalėjo atlaikyti trijų dienų sunkius išbandymus, skelbia oficialus Izraelio gynybos pajėgų tinklaraštsi.

„Iš 220 kandidatų pateko tik 30. Tarp jų ir mes su broliu“, - sako Nitzanas, pridurdamas, kad vėlesni kursai ir apmokymai trunka 17 mėnesių. Tik po to kariai su lydinčiais šunimis leidžiami į patruliavimus ir gali dalyvauti koviniuose veiksmuose.

Abu broliai sutaria, kad viena geriausių apmokymų akimirkų, kai likus keturiems mėnesiams iki apmokymų pabaigos jie pagaliau gauna savo šunis, su kuriais teks dirbti ateinančius pusantrų metų. Alonui teko bombų ieškanti belgų aviganė, o Nitzanui persekiotojas aviganis.

„Oketz“ būryje naudojami belgų, vokiečių ir olandų aviganiai. Dauguma jų atkeliauja į Izraelį dar visai mažiukai, kad anksti pradėtų dresiravimo procesą ir taptų tikrais profesionaliais armijos kariais. Šunų tarnybos laikas trunka nuo vienų iki septynių metų.

Sulaukę septynių metu tarnybiniai šunys įgauna „civilių“ statusą ir paleidžiami į namus kartu su juos prižiūrėjusiu kariu. „Šuo prisiriša prie tavęs ir paklūsta tik tavo įsakymams. Jei kas nors kitas bandys atlikti šeimininko vaidmenį, jis tiesiog nesupras“, - sakė Nitzanas.

Parengė Paulius Gritėnas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl įvyko visuotinis elektros išjungimas Ukrainoje?