Transseksualus žinių pranešėjas jau nebestebina Indijos

Pasaulyje vis labiau įsibėgėjant transseksualumo pripažinimui, pasikeitimai vyksta ne tik Vakarų šalyse, bet ir tokiose konservatyvių mąstymų pasižyminčiose šalyse kaip Indija. Indijos televizijoje neseniai pasirodė laida, kurios vedėjas – transseksualas Padmini Prakash, skelbia „Washington Post“.

Indijos televizijoje neseniai pasirodė laida, kurios vedėjas – transseksualas Padmini Prakash.<br>Twitter nuotr.
Indijos televizijoje neseniai pasirodė laida, kurios vedėjas – transseksualas Padmini Prakash.<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 23, 2014, 12:03 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 12:44 AM

31 metų P.Prakash dirba tamilų kalba transliuojančio kanalo „Lotus News“ žinių laidoje. Ankstesnė jos karjera aprėpė daugybę veiklos – nuo transseksualų teisių gynybos iki šokių pamokų ar vaidinimo televizijos seriale bei dalyvavimo transseksualų grožio konkursuose.

„Mes palaikome Padmini, nes ji labai sunkiai dirba. Po bandymų mes įsitikinome, kad ji puikiai tinka šiam darbui“, - kalbėjo televizijos kanalo vadovas GKS Selvakumaras.

„Aš labai jaudinausi, nes turėjo kreipti dėmesį ir į savo tarimą ir nepamesti istorijos linijos, užtikrinti, kad kalbu aiškiai ir žiūrovai mane puikiai supranta“, - sakė P.Prakash, kuriai buvo patikėta skaityti specialų pranešimą Indijos Nepriklausomybės dienos minėjimo proga.

P.Prakash pavyzdys tik įrodo, kaip greitai teisinis pripažinimas padeda keisti ir visuomenės požiūrį. Indijos aukščiausiasis teismas balandį pripažino trečiosios lyties egzistavimą. Šis pripažinimas Indijos transseksualams padėjo užsitikrinti medicinos pagalbą, kurią anksčiau atsisakydavo suteikti daktarai bei suteikė teises įsivaikinti vaikus.

„Tai kiekvieno žmogaus teisė – pasirinkti lytį“, - sakoma Indijos aukščiausiojo teismo išvadoje.

„Padmini veda laidas žymiai geriau nei kiti. Mes sulaukiame labai pozityvios žiūrovų reakcijos. Daugelis kompanijų dar baiminasi įsileisti transseksualius asmenis. Mes norime tai pakeisti ir motyvuoti juos. Suteiksime galimybes ir kitiems talentingiems transseksualams“, - sakė vienas iš Indijos televizijos atstovų.

Skaičiuojama, kad šiuo metu Indijoje yra apie 490 tūkstančių transseksualų (Indijos kultūroje vadinamų hidžromis). Tiesa, Indijos vyriausybė, kuriai vadovavo konservatyviojo Bharatiya Janata partija prieštarauja aukščiausiojo teismo sprendimui, remdamasi tuo, kad trečiosios lyties įsteigimas „sukels daug praktinių ir politinių problemų“.

P.Prakash istorija patvirtina, kad Indijoje vis dar vyrauja stereotipais remtas mąstymas. Jos transseksualumas privertė mesti mokslus koledže, dar būdama 13 metų ji paliko šeimą, kuri visiškai nepritarė tokiam Padmini gyvenimo būdui. Šiuo metu ji, kartu su partneriu, augina įsivaikintą sūnų.

Parengė Paulius Gritėnas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.