Peru urve įstrigęs ispanas nesulaukia gimtosios šalies pagalbos

Ketvirtadienį vakare urvų tyrinėtojų grupelė Ispanijoje, Madride sulaukė skubaus pagalbos prašymo iš Pietų Amerikos. Pasiryžę padėti savo bendražygiui, 47 vyrai paaukojo savo santaupas kelionei ir gelbėjimo operacijai. Tačiau iš Peru valdžios pagalbos sulaukiančius gelbėtojus nuvylė jų gimtoji šalis – neva pritrūkusi pinigų, Ispanija nuleido rankas, skelbia „The Spain Report“.

Po žeme tyrinėtojas jau praleido aštuonias dienas, tačiau į gelbėjimo vietą atvykę draugai suteikė jam pirmąją pagalbą bei aprūpino karštu maistu.<br>AP nuotr.
Po žeme tyrinėtojas jau praleido aštuonias dienas, tačiau į gelbėjimo vietą atvykę draugai suteikė jam pirmąją pagalbą bei aprūpino karštu maistu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 26, 2014, 3:22 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 12:59 PM

Siekdami išgelbėti savo bendražygį Cecilio Lopezą, urvų tyrinėtojai iš Ispanijos ne tik renka aukas internetu, bet ir tuština savo banko korteles. Pranešama, kad būdamas 400m po žeme, jis paslydo ir krito penkis metrus. Pirminiais duomenimis, skilo arba lūžo keletas C.Lopezo stuburo slankstelių.

Po žeme tyrinėtojas jau praleido aštuonias dienas, tačiau į gelbėjimo vietą atvykę draugai suteikė jam pirmąją pagalbą bei aprūpino karštu maistu. Tikimąsi, kad C.Lopezas iš urvo bus ištrauktas per artimiausias dvi dienas.

Pasak Angelo San Juano, Madrido urvų tyrinėtojų asociacijos atstovo, nuošalų Chachapoyas regioną urvų tyrinėtojai iš Madrido pasiekė asilais ir sraigtasparniais.

„Vietinis dvasininkas į gelbėjimo vietą nuvedė karvę, kurią papjovė ir pamaitino gelbėtojus“, - pasakojo jis.

C.Lopezas į nelaimę pateko tuomet, kai jis su dar penkiais tyrėjais dirbo urvuose, siekdamas daugiau sužinoti apie Chachapoyas kultūrą. Prie gelbėjimo operacijos jau prisijungė vietiniai urvų tyrinėtojai, ugniagesiai ir kariškiai.

Keturiasdešimt septyni C.Lopezo bendražygiai į Peru išvyko grupelėmis, kur prie jų prisijungė dar keletas urvų tyrėjų iš Prancūzijos, Italijos, Meksikos ir Peru.

Pirmoji grupelė iš Madrido pakilo šeštadienį. Kartu su jais išvyko medicinos sesuo ir daktaras, kuris atvykęs į gelbėjimo vietą nustatė, kad nebuvo pažeistos C.Lopezo nugaros smegenys.

Dėl sužeidimų įstrigusį bendražygį urvų tyrinėtojai privalo iškelti horizontaliai, o šią užduotį apsunkina urve esantys nuolydžiai ir atodangos. Ruošiantis gelbėjimo operacijai, C.Lopezo buvimo vietoje, kur oro temperatūra siekia vos 10 laipsnių, įrengta stovykla, jam tiekiamas maistas.

Gelbėtojus maistu aprūpina Peru armijos kariai, tačiau ispanai nuolat piktinasi nesulaukiantys jokios pagalbos iš gimtosios šalies.

A.San Juanas skatina Ispanijos ministrus pradėti pokalbį dėl pagalbos suteikimo Pietų Amerikoje įstrigusiam C.Lopezui, tačiau šalies valdžia kalba apie pinigų trūkumą.

„Negalime skirti biudžeto lėšų, kad gelbėtume ispanus, kurie užsienyje į nelaimę pakliuvo užsiimdami sportine veikla“, - tvirtino Ispanijos užsienio reikalų biuro atstovė.

Gelbėjimo operacija baigsis tuomet, kai visi sveiki sugrįšime namo, tačiau kol kas neturime lėktuvo. Siekiame, kad jį mums skirtų Ispanijos karinės pajėgos. Už viską moku iš savo kišenės, o internetu jau buvo paaukota 17 tūkst. eurų“, - pasakojo A. San Juanas.

Facebook tinklalapyje buvo sukurta C.Lopezo gelbėjimo operacijos palaikymo grupė. Jos nariai taip pat negaili kritikos Ispanijos valdžiai ir ragina ją imtis veiksmų.

„Jeigu tai būtų dvasininkas, jam nedelsiant būtų suteikta pagalba. Tai gėdinga, reikia arba padėti visiems, arba niekam“, - rašė pasipiktinęs komentatorius. Užsienio reikalų biuro atstovė atsisakė komentuoti pagalbos veiksmus, kurių Ispanija ėmėsi siekdama į šalį pargabenti dviems Ebolos virusu užsikrėtusiems ispanų dvasininkams. Tinklalapyje Change.org Ispanijos urvų tyrėjai paskelbė petciją, kurią jau pasirašė daugiau nei 25 tūkst žmonių. Surinkus 35tūkst parašų, bus pateiktas oficialus pagalbos prašymas Ispanijos vyriausybei.

Parengė Emilija Riaukaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.