Šveicarai vokiečių jau nebijo – išminavo tiltą per Reiną

Iki dantų apsiginklavusi Šveicarija jau seniai garsėjo, kaip neprieinama tvirtovė – užminuoti laukai, keliai, tuneliai ir tiltai nieko nestebino. Bet šveicarai, regis, nusprendė, kad bent jau nuo tiltų, kurie jungia šalį su Vokietija vertėtų pašalinti sprogmenis, skelbia "Badische zeitung".

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 17, 2014, 11:38 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 7:22 AM

Vokietijos žiniasklaida tik dabar paskelbė, kad maždaug prieš mėnesį buvo išminuotas paskutinysis tiltas per Reino upę. Šveicariją ir Vokietijos miestą Bad Sekingeną jungiantis tiltas buvo užminuotas dar Šaltojo karo laikais.

Anuomet buvo baiminamasi Sovietų invazijos – manyta, kad sovietų tankų ordos skersai išilgai pervažiuos Vakarų Vokietiją, sutraiškys ten esančias vokiečių, amerikiečių ir kitų NATO narių pajėgas, o tada jau imsis Šveicarijos.

Tad šveicarai pasiruošė – išvystė įspūdingą paslėptų bunkerių sistemą kalnuotojo šalyje, o kiekvienas kelias, tunelis ar tiltas karo metu turėto tapti spąstais sovietų okupantams. Pavyzdžiui visi tiltai per Reiną buvo užminuoti – teigiama, kad kiekvienoje atramoje buvo įmūryta po 100 kg. sprogmenų, kurie turėjo būti detonuoti sovietams priartėjus prie Šveicarijos.

Beje, įdomu tai, kad paskutinis išminuotas tiltas buvo ne bet koks, o 203 metrų -- ilgiausias Europoje medinis, kuriuo iki 1979-ųjų buvo leidžiamas ir automobilių eismas. 1272 metais pirmą kartą pastatytas tiltas kelis kartus pleškėjo, o dabartinis tiltas pastatytas 1700 metais.

Paveldosaugininkų saugomas ir kruopščiai prižiūrimas tiltas, nepaisant visų konvencijų turėjo išlėkti į orą, vos tik Šveicarijai būtų kilęs invazijos pavojus.

Tiesa, Šveicarijos armijos atstovai iškalbingai nutylėjo, ar į kitas šalis, pavyzdžiui Italiją bei Prancūziją vedantys keliai bei tiltai iki šiol tebėra užminuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.