Australijos žvejus apstulbino į tinklus patekęs siaubūnas

Grupelė žvejų liko gerokai apstulbę, kai Viktorijos valstijos rytuose, Pietryčių Australijoje, vietoj įprasto laimikio – žuvies, iš vandens ištraukė bauginantį priešistorės laikotarpį menantį ryklį, skelbia „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-21 16:19, atnaujinta 2018-01-15 10:24

Neaiškus padaras yra tamsiai rudos spalvos ir savo forma primena ungurį. Gyvūnas, turintis 6 poras žiaunų ir ne vieną porą nugaros pelekų, primena plėšrią žuvį. Padaras buvo pramintas „gyvąja fosilija“.

Šios žuvies–ryklio kilmės ištakos siekia 80 milijonų metų. Tai yra viena iš dviejų išlikusių rūšių, kurios kilmė siekia priešistorę.

Pietryčių žvejybos tralais asociacijos SETFA (“South East Fishing Association“) direktorius Simonas Boagas ABC televizijai pasakojo matęs vyrus, kurie iš vandens ištraukė tokį netikėtą laimikį. Pasak S.Boago, žvejai buvo gerokai suglumę.

„Padaras turi 300 dantų, todėl pakliuvęs į jo nasrus neišsigelbėtum“, – pasakojo vyriškis.

„Tiesa, dantistams toks atradimas suteiktų nemažai džiaugsmo. Tai tikrai keistas ir gąsdinantis padaras. Mažiems vaikams prieš miegą nerekomenduočiau jo rodyti“, – kalbėjo vyras, vis dar suglumintas tokio laimikio.

S. Boago teigimu, tai pirmas kartas, kai žmonės sugavo tokį padarą. „Žuvis atrodo 80 milijonų metų senumo. Ji kaip iš priešistorinio filmo“, – teigė vyriškis.

Ištrauktas iš 700 metrų gylio ryklys yra 2 metrų ilgio. Įprastai tokių padarų yra aptinkama gilesniuose vandens kloduose, mažiausiai 1500 m gylyje, o aukščiau 1200 m jie retai pastebimi“, – rašoma SETFA interneto svetainėje.

Ryklys turi nugaros, dubens ir užpakalinius pelekus, kurie išsidėstę nugaros pusėje. Šis priešistorę menantis žvėris gali didžiuotis ilgu bei lanksčiu žandikauliu, todėl vienu kartu gali praryti visą savo grobį. Tvirtas ryklio dantų sąkandis neleidžia grobiui pasprukti iš šio nasrų.

CSIRO organizacijai buvo pasiūlyta paimti šio padaro mėginį, tačiau jie to nepadarė. Manoma, kad šis ryklys buvo parduotas, praneša ABC.

Parengė Milda Sendžikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.