Išpuolių bijantiems žydams kirpėjas siūlo „nematomą jarmulką“

Vis garsiau prabylama apie Europoje augantį antisemitizmą. Norėdamas apsaugoti žydus nuo priešiškai nusiteikusių žmonių išpuolių, vienas Izraelio kirpėjas sugalvojo, kuo pakeisti jų skiriamąjį ženklą – ant viršugalvio nešiojamą jarmulką, rašo „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-23 15:11, atnaujinta 2018-01-15 05:41

Kirpėjas Shalomas Koreshas sugalvojo, kuo pakeisti dėmesį atkreipiančia jarmulkas – mažas kepurėles ant viršugalvio, kurias žydai nešioja kaip pripažinimą, jog yra žemiau Dievo.

Vyras ėmė gaminti jarmulkas iš žmonių plaukų, kad šios prisegtos prie viršugalvio susilietų su kitomis sruogomis ir taptų beveik nepastebimos.

Šios jarmulkos paskutiniu metu tapo labai populiarios Prancūzijoje, kurioje paskutiniais metais pasitaikė ne vienas išpuolis prieš žydus – įskaitant keturių žydų nužudymą per neseniai vykusią įkaitų dramą košerinio maisto parduotuvėje.

„Ši jarmulka yra plaunama, ją galima šukuoti ir dažyti, – pasakoja saloną Izraelyje turintis kirpėjas. – Ji buvo sukurta tam, kad žmonės jaustųsi saugiai vietose, į kurias bijo eiti ar ten, kur negali dėvėti jarmulkų“.

Šių kepuraičių, pramintų „magiškosiomis, nematomomis jarmulkomis“, būna įvairių spalvų. Jų kainos svyruoja nuo 48 eurų už dirbtinių plaukų jarmulką iki 78 už natūralių plaukų kepurėlę. Ji pritvirtinama prie plaukų paslėptais segtukais.

„Nieko nejaučiu. Atrodo, kad tai mano plaukų dalis, – sako tokią plaukų jarmulką dėvintis Maoras Hania. – Nejaučiu didelio skirtumo ar dėviu šią, ar įprastą jarmulką. Jausmas lygiai toks pats“.

Rabinas Shlomo Avineris, kuris moko garsiame Jeruzalės dvasinėje seminarijoje teigia, jog jermulkos turi būti matomos, tačiau žydai, kuriems jų dėvėjimas kelia pavojų gali kepuraites paslėpti.

2013 m. ES ataskaitoje buvo teigiama, kad vienas iš penkių Europoje gyvenančių žydų vengia dėvėti jarmulkas bijodami užpuolimų ar persekiojimo.

Naujausios antisemitinės atakos Paryžiuje padidino Europos žydų bendruomenių baimę dėl galimų išpuolių. Ataka košerinių prekių parduotuvėje, kurią surengė teroristas Amedy Coulibaly, pražudė keturis žydus.

Po atakos Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu paragino Europos žydus atvykti ir patikino, kad laukia jų „išskėstomis rankomis“

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Rusija pradėjo sausumos puolimą Charkive