Tėvams neleido dukrą pavadinti riešutų kremo vardu

Prancūzijos teismas uždraudė tėvams pavadinti savo dukrą Nutella, nes tai primintų populiarų šokoladinį riešutų kremą. Teismo sprendimu, toks vardas pakurstytų patyčias ir nedraugiškas kitų vaikų replikas, rašo „The Guardian“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 27, 2015, 1:05 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 10:57 PM

Toks neįprastas vardas, kurį pora iš Šiaurės Prancūzijos Valansjeno miesto išrinko savo atžalai, buvo pastebėtas žmogaus, kuris įregistravo mergaitės gimimą praėjusį rugsėjo mėnesį. Pastebėjęs tokį vardą, jis pranešė vietiniam prokurorui, kuris perdavė šį atvejį šeimos reikalų teisėjui.

Teismo sprendimu tėvams teko suteikti dukrai kitą vardą – šiuo metu ji pavadinta Ella.

„Pirmasis vardas – Nutella negali būti suteiktas vaikui, nes tai komercinio gaminio – šokoladinio kremo pavadinimas“, – savo sprendimą išdėstė teisėjas. Teismas nusprendė, kad toks vardas prieštarauja mergaitės interesams ir jis ateityje vaikui sukeltų pašaipas ir nereikalingas replikas.

Tie laikai, kai Prancūzijoje vaikas gaudavo vardą pagal tai, koks šventasis tą dieną gimė, seniai praeityje. 1993 metais Prancūzijoje įstatymas buvo pakeistas ir nuo to laiko tėvai gali laisvai parinkti norimą vardą savo atžalai. Išimtiniais yra laikomi tie atvejai, kai yra manoma, kad vaiko vardas prieštarauja jo interesams.

Remiantis vietos laikraščiu „Voix du Nord“, dar vienas panašus atvejis buvo tada, kai vaikui buvo suteiktas vardas Fraise (išvertus iš anglų k. – Braškė). Tėvai pasakojo teisėjui norėję suteikti mergaitei originalų vardą. Vis dėlto teismas nusprendė, kad mergaitė tokiu vardu iš kitų vaikų sulauktų tik pašaipių žvilgsnių. Galiausiai ji buvo pavadinta Fraisine, vardu, kuris Prancūzijoje buvo populiarus XIX amžiuje.

2013 metais berniuko tėvai, kurie jį pavadino Jihado vardu, sulaukė nusiskundimų iš mokyklos vadovybės, kai trimetis berniukas buvo pastebėtas vilkintis marškinėlius, kurių priekyje užrašas „Aš esu bomba“, o ant nugaros – berniuko vardas ir gimimo data – rugsėjo 11-oji. Dėl tokios neapgalvotos aprangos berniuko motina buvo apkaltinta terorizmo palaikymu, tačiau vėliau buvo išteisintaPietų Prancūzijos Avinjono miesto teismo.

Parengė Milda Sendžikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.