Prancūzijos meras nepritaria juodaodės moters skulptūrai

Vieno Šiaurės Prancūzijoje esančio miestelio meras iš rotušės nusprendė pašalinti ikona laikomą moters statulėlę, kuri yra šios šalies simbolis. Tokį sprendimą meras priėmė dėl vienos priežasties – skulptūra vaizduoja tamsaus gymio moterį, rašoma „Daily Mail“.

Marianne statulėlė, nacionalinis Prancūzijos Respublikos laisvės ir demokratijos simbolis, puikuojasi ant daugelio Prancūzijos visuomeninių pastatų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Marianne statulėlė, nacionalinis Prancūzijos Respublikos laisvės ir demokratijos simbolis, puikuojasi ant daugelio Prancūzijos visuomeninių pastatų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-11 11:03, atnaujinta 2018-01-13 12:43

Marianne statulėlė, nacionalinis Prancūzijos Respublikos laisvės ir demokratijos simbolis, puikuojasi ant daugelio Prancūzijos visuomeninių pastatų. Įprastai moteris vaizduojama balto gymio, dėvinti kepuraitę. Tačiau viename Šiaurės Prancūzijos miestelyje tokia statulėlė jau 16 metų yra juodaodės moters atvaizdas.

Miestelio meras Marcelis Allegre, kuris laimėjo mero rinkimus kovo mėnesį, nusprendė, kad tokia juodaodę moterį vaizduojanti skulptūra yra netinkama, ir įsakė ją pašalinti.

„Ši juodaodės skulptūra vaizduoja Marianne, kuri yra šalies laisvės simbolis. Tačiau tokia juodaodės moters skulptūra negali atspindėti visos Prancūzijos Respublikos. Ji, be jokios abejonės asocijuojasi, su kažkuo daugiau nei vien Prancūzija“, – tikino M.Allegre.

Vis dėlto nors Marianne skulptūra yra laikoma nacionaliniu Prancūzijos simboliu, nėra jokių oficialių įstatymų, kuriuose būtų nurodyta, kaip turi būti vaizduojama ši moteris.

Toks sprendimas iškeldinti Marianne skulptūrėlę iš Prancūzijos miestelio sukėlė šalies mažumų grupių pasipiktinimą. „Galime pasirinkti, kaip norime gyventi: apsupti baltaodžių ar įvairių rasių žmonių, tokiu atveju miesto meras būtų teisus, arba gyventi susiskirsčiusioje Respublikoje, o tai šiuo atveju yra neteisinga“, – kalbėjo Thaiba Bruni, Prancūzijos juodaodžių asociacijos tarybos atstovė.

Ši organizacija taip pat kreipėsi į Prancūzijos nacionalinę merų asociaciją su prašymu, kad naujoji Marianne skulptūra vaizduotų juodaodę, arabę ar azijietę moterį.

Buvęs miestelio meras Maurice'as Maillet dėl tokio dabartinio mero sprendimo buvo apstulbintas. „Nematau jokios priežasties, kodėl Prancūzijos Respubliką reprezentuojančios moters skulptūra negalėtų vaizduoti juodaodės moters, – buvęs miestelio meras pasakojo Prancūzijos žinių portalui „France24“. – Tik pasižiūrėkite į nacionalinę Prancūzijos futbolo komandą.“

Toks sprendimas pašalinti juodaodę Marianne skulptūrą taip pat patraukė socialinių tinklų vartotojų dėmesį. Pirmą kartą Marianne skulptūra vaizduoja juodaodę moterį, o naujojo mero sprendimu be jokios priežasties jos žadama atsisakyti. Tai tikrai kvaila“, – socialiniame tinkle „Twitter rašė vienas vartotojas.

Vis dėlto pasitaikė žmonių, kurie pritarė naujojo mero sprendimui. „Laikas nustoti trypti mūsų šalies istorinius simbolius ir pamiršti daugiakultūriškumą“, – komentavo kitas vartotojas.

Miestelio meras M.Allegre Prancūzijos laikraščiui „Le Parisien" tvirtino, kad šiuo metu neketina atsikratyti šios juodaodės moters skulptūros. Meras šiek tiek pakoregavo savo sprendimą – Marianne skulptūrą žada perkelti į kitą savivaldybės pastatą.

Parengė Milda Sendžikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.