15-oje itin retų nuotraukų – įsimintiniausios žmonijos akimirkos

Amžiuje, kai nuotraukas išmaniaisiais telefonais daro kiekvienas, dažnai pamištame, ką fotografija reiškė anksčiau. Kiekvienas kadras buvo brangus, tad retuose, nespalvotuose kadruose buvo fiksuojamos išskirtinės akimirkos, istoriniai vaizdai, žmonijos pasiekimai. Tokios, praeitį atskleidžiančios, nuotraukos žavi iki šiol, tad siūlome peržvelgti vienus rečiausių istorinių kadrų.

1929 m. „Metro-Goldwyn-Mayer“ studijos liūto filmavimas.
1929 m. „Metro-Goldwyn-Mayer“ studijos liūto filmavimas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-02 20:01, atnaujinta 2018-01-07 16:06

1955 m. pirmojo „Disneyland“ pramogų parko atidarymas Kalifornijoje. Nespalvotoje nuotraukoje užfiksuota minia vaikų, išsirikiavusių prie atrakcionų parko įėjimo atidarymo dieną. Eilės šiuose parkuose didelės ir dabar, tačiau sunku įsivaizduoti, kokios jos buvo, kai buvo atidarytas pirmas ir kurį laiką vienintelis pasaulyje „Disneyland“ parkas.

1937 m. Aukso Vartų tilto statyba. Šis JAV esantis tiltas, nutiestas per Aukso vartų sąsiaurį ir jungiantis San Francisko miestą ir Merino apygardą, laikomas vienu įspūdingiausių žmonijos civilinės inžinerijos pasiekimu.

1929 m. „Metro-Goldwyn-Mayer“ studijos liūto filmavimas. Juodame fone riaumojantis liūtas tapo gerai atpažįstamu kino kūrimo ir platinimo bendrovės „MGM“ simboliu. Nuotraukoje užfiksuota, kaip vyko šio įspūdingo gyvūno filmavimas. 1945 m. Adolfo Hitlerio bunkerio nuotrauka. Manoma, kad tai – pirmoji A.Hitlerio požeminės slėptuvės nuotrauka padaryta po jo mirties.

1888 m. Eiffelio bokšto statybos. Paryžius atrodo nebeįsivaizduojamas be savo simbolio, kurį kasmet aplanko beveik 7 mln. žmonių. Nuotraukoje užfiksuotas dar nebaigtas statinys. Kažin, ar tuo metu kažkas įsivaizdavo, kokio populiarumo jis susilauks.

1936 m. Huverio užtvanka be vandens. Ši JAV esanti užtvanka – unikalus hidrotechninis statinys, pastatytas ant Kolorado upės. Dabar ten šniokščia vanduo ir konstrukcijos vaizdo, užfiksuoto nuotraukoje, pamatyti nebeįmanoma.

1932 m. Rašmoro kalne iškalami prezidentų veidai. Kalnas, kuriame iškalti George'o Washingtono, Abrahamo Lincolno, Theodoro Roosevelto ir Thomaso Jeffersono veidai tapo vienu žinomiausių JAV simbolių. Nespalvotoje nuotraukoje galima palyginti, kokio dydžio yra žmogus, palyginus su akmeniniu prezidento veidu.

1962 m. pirmoji „Wallmart“ parduotuvė. Kas yra „Wallmart“ žino kiekvienas amerikietis. Milžiniška prekybos centrų imperija prasidėjo nuo vienos parduotuvėlės Rodžerse, Arkanzaso valstijoje.

1884 m. Laisvės statulos statybos. Ši didžiulė statula – nepamainomas Niujorko simbolis. Jį amerikiečiams padovanojo Prancūzija, Paryžiuje vyko ir jos gaminimo darbai. Nuotraukoje užfiksuota, kaip daugybė darbininkų pluša prie bene žinomiausio laisvės simbolio pasaulyje.

1969 m. Grupės „The Beatles“ albumo „Abbey road“ viršelio kūrimas. Albumo viršelis, ant kurio pavaizduoti per perėją žengiantys keturi grupės nariai negimė netyčia. „The Beatles“ nariai daug kartų vaikščiojo per gatvę ir buvo padaryta ne viena nuotrauka, kol atrastas geriausias kadras, kuris ir papuošė viršelį.

1912 m. Išsigelbėję iš „Titaniko“ žmonės laipinami į laivą bei ledkalnis, į kurį „Titanikas“ atsitrenkė. Šio transatlantinio keleivinio laivo nuskendimas buvo viena tragiškiausių žmonijos katastrofų. Daugybė žmonių mirė šaltame vandenyje, o tie, kuriems pavyko išsigelbėti, buvo įlaipinti į laivą „RMS Carpathia“ – ši akimirka ir užfiksuota nuotraukoje. Kitoje užfiksuotas ledkalnis, į kurį „Titanikas“ atsitrenkė.

1972 m. Šeimos nuotrauka palikta Mėnulyje. Šiais metais mėnulyje išsilaipinęs „Apollo 16“ astronautas Charlesas Duke'as paliko ten laminuotą savo šeimos nuotrauką. Ant jos nugarėlės buvo parašyta: „Tai – astronauto Duke'o iš planetos Žemės šeima, jis nusileido Mėnulyje 1972 m. balandį“. Ši nuotrauka Mėnulyje guli iki šiol.

1946 m. Pirmoji Žemės nuotrauka iš kosmoso. Tuo metu dar nebuvo pradėta jokia kosmoso programa, tačiau pasakojama, kad ši nuotrauka buvo padaryta, kai kareiviai prie raketos pritvirtino kamerą ir ją paleido.

1999 m. „Google“ komanda. Dabartinė interneto milžinė tuo metu buvo nykštukė. Vargu, ar būrelis tuometinių darbuotojų įtarė, kokią internetinę revoliuciją jie pradės.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.