Prabanga tviskančioje vakarienėje B.Obama deklamavo haiku

Pirmoji po daugiau nei metų pertraukos Baltųjų Rūmų valstybinė vakarienė, skirta Japonijos premjerui Shinzo Abe, neapsiėjo be siurprizų – haiku, sakės ir perfrazuotų ritmenbliuzo dainų žodžių, praneša „The Associated Press“.

Baltųjų rūmų valstybinė vakarienė pastaruoju metu yra tapusi tikra retenybe, ypač nuo tada, kai į Ovaliojo kabineto kėdę atsisėdo B.Obama.<br>AP nuotr.
Baltųjų rūmų valstybinė vakarienė pastaruoju metu yra tapusi tikra retenybe, ypač nuo tada, kai į Ovaliojo kabineto kėdę atsisėdo B.Obama.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 29, 2015, 7:43 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 10:22 AM

Barackas Obama save pavadino pirmuoju JAV prezidentu viešai perskaičiusiu haiku – japonišką trieilį, kuris retai rimuojasi ir yra sudarytas iš 17 skiemenų.

„Pavasaris, žalia, draugystė. JAV ir Japonija. Nagoyaka ni“, – prieš pasakydamas tostą antradienio vakarą deklamavo B.Obama pridėdamas, kad paskutinė eilėraščio eilutė iš japonų kalbos gali būti verčiama kaip „harmonijos jausmas“.

Japonijos premjeras taip pat neapsiėjo be lyriškų palyginimų. Jis nusprendė santykius tarp sąjungininkų apibūdinti septintojo dešimtmečio ritmenbliuzo dainos žodžiais.

„Nėra kalno, kuris būtų per aukštas, nėra slėnio, kuris būtų per žemas, kad sulaikytų mane nuo tavęs, – Marvino Gaye ir Tammi Terrell atliktos dainos „Ain't No Mountain High Enough“ žodžius citavo S.Abe. – Santykiai tarp JAV ir Japonijos yra būtent tokie“.

Įprastai vakarienės metu geriamas šampanas taip pat buvo pakeistas sake. Šis ryžių gėrimas buvo atskraidintas specialiai iš S.Abe gimtosios Jamagučio prefektūros

„Mėgaukitės, tačiau nepersistenkite“, – svečius įspėjo B.Obama.

Pirmoji ledi Michelle Obama svečių šalį pagerbė dėvėdama japonų dizainerio Tadashi Shoji suknelę.

Tai buvo mažiausia B.Obamos rengta valstybinė vakarienė, kurioje dalyvavo vos 200 žmonių. Joje taip pat vengta ir įprastai nemažo įžymybių skaičiaus.

Vakarienės metu pusiau japoniškų, pusiau amerikietiškų motyvų įkvėptas maistas buvo patiektas naujuose Baltųjų rūmų porcelianiniuose induose, nudažytuose skaisčiai mėlyna spalva, kuri pavadinta gimtosios prezidento Havajų valstijos kurorto Kailua vardu.

Baltųjų rūmų valstybinė vakarienė pastaruoju metu yra tapusi tikra retenybe, ypač nuo tada, kai į Ovaliojo kabineto kėdę atsisėdo B.Obama.

Antradienio iškilmės buvo tik aštuntosios per šešerius jo prezidentavimo metus. Tai mažiausias skaičius nuo Harry Trumano laikų. Šis prezidentas per aštuonerius metus tokias vakarienes rengė vos 6 kartus.

Lyndonas B. Johnsonas į penkerius kadencijos metus sugebėjo įsprausti net 54 valstybines vakarienes, Ronaldas Reaganas – 52, Jimmy Carteris – 28 per ketverius metus.

B.Obama surengs mažiausiai dar vieną tokią vakarienę rudenį, kuri bus skirta Kinijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.