Geriausios „Twitter“ paskyros, parodijuojančios Rusiją

Socialinis tinklas „Twitter“ pakluso Rusijos valdžios nurodymams ir užblokavo satyrišką paskyrą, kuri esą priklausė Igoriui Sečinui – valstybinės naftos milžinės „Rosneft“ vadovui ir ilgamečiui prezidento Vladimiro Putino patikėtiniui. Tačiau tinkle ir toliau veikia linksmos paskyros, kuriose šaipomasi iš valdančiojo režimo Kremliuje, rašo „The Guardian“.

„Twitter“ šaipomasi ir iš Rusijos prezidento V.Putino, ir iš jo atstovo D.Peskovo.<br>„Ria-Novosti“/ „Scanpix“ nuotr.
„Twitter“ šaipomasi ir iš Rusijos prezidento V.Putino, ir iš jo atstovo D.Peskovo.<br>„Ria-Novosti“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 6, 2015, 1:31 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 7:27 PM

Paskyra @Igor_Sechin buvo užblokuota – tiesa, tik Rusijoje – po to, kai tinklui „Twitter“ pasiskundė Rusijos žiniasklaidos ir komunikacijų priežiūros agentūra „Roskomnadzor“. Esą paskyra pažeidžia Rusijos įstatymus dėl privatumo.

@Igor_Sechin skelbė dažnai nešvankias ir itin kritiškas Kremliaus atžvilgiu žinutes. Tačiau tokių rusiškų parodijų „Twitter“ yra ir daugiau – daugelyje jų ironiškai žvelgiama į Rusijos politikų ir institucijų kasdienybę.

„The Guardian“ pažvelgė į penkias populiariausias tokias paskyras, kurias kartu sudėjus seka daugiau nei 1,5 mln. „Twitter“ vartotojų.

@KermlinRussia

Ši paskyra buvo įkurta 2010 metais, kai prezidento pareigas Rusijoje ėjo Dmitrijus Medvedevas, kuris ne kartą viešai aiškino tiesiog garbinantis internetą ir socialinius tinklus. Paskyra išgarsėjo, kai joje imta parodijuoti Kremliaus pranešimus įgeliant valdančiajam elitui.

Antai 2011-ųjų kovą @KermlinRussia rusų kalba paskelbė: „Viskas, kas priklauso Putinui, priklauso tautai. Arba atvirkščiai. Aš jau nebeprisimenu“.

Paskyrą įkūrę maskviečiai ryšių su visuomene specialistai Katia Romanovskaja ir Arsenijus Bobrovskis iš pradžių slėpė savo tapatybę, tačiau pasisakė kas esantys per interviu su žurnalu GQ.

Daugiau 1,24 mln. „Twitter“ vartotojų – daugiausia liberalių Rusijos internautų – šią paskyrą vadina kultine ir ją seka.

@Fake_Midrf

Ši paskyra, kurią puošia Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo portretas, šaiposi iš šalies biurokratų. Tai – satyros ir įniršio dėl akį rėžiančio nemokšiškumo kokteilis.

Paskyros pavadinimas itin primena rusišką šalies užsienio reikalų ministerijos akronimą – MID RF. Kaip ir @KermlinRussia, @Fake_Midrf dažnai juokais vaizduoja oficialų Rusijos vyriausybės organą.

„Rusija padės tiems, kurie turi paskolas užsienio valiutomis. Bet tie, kurie pasiėmė paskolas grivina (Ukrainos valiuta – Red.), – jūsų namai greitai bus Rusijoje!“ – šių metų balandį buvo skelbiama paskyroje, kurią seka 88 tūkst. „Twitter“ vartotojų.

@Sandy_Mustache

Paskyra turi ir kitą pavadinimą – „Peskovo ūsai“. O tai reiškia, kad joje apsimetama ilgamečiu V.Putino atstovu spaudai Dmitrijumi Peskovu.

Šioje erdvėje daugiau tiesiog smagiai juokaujama, patyčių iš valdžios pareigūnų beveik nematyti. Žmogus, sukūręs paskyrą, kruopščiai stengiasi visada apsimesti tikruoju D.Peskovu.

Vladimiras Putinas: Rusija eis iki galo, kad apgintų mano interesus“, – čia skelbta prieš dvi savaites.

@Igor_Sechin

Žinoma, būtų sunku patikėti, kad šią paskyrą, kuri buvo ką tik užblokuota Rusijoje, iš tikrųjų kontroliuoja „Rosneft“ vadovas I.Sečinas. Ne tik dėl to, kad šis V.Putino patikėtinis nėra aktyvus internete, bet ir todėl, kad paskyros autorius negailestingai plieka gerą I.Sečino draugą – Rusijos prezidentą.

„Pastaruoju metu aš fiziškai nebegaliu nieko žiūrėti kartu su Putinu. Mane vimdo jo apsimelavęs, akiplėšiškas snukis“, – tokia mintis pasirodė paskyroje balandžio viduryje.

„Roskomnadzor“ atstovas Vadimas Ampelonskis paskelbė, kad paskyra buvo užblokuota remiantis skundu, esą ji pažeidė Rusijos įstatymus dėl privatumo. Tačiau kritikai tokiu paaiškinimu netiki.

„Twitter“ reikalauja, kad satyriškos paskyros būtų aiškiai atskiriamos – kad skaitytojai nepalaikytų jų tikromis. Tad jei ši neva I.Sečino paskyra pažeidė taisykles, ji turėjo būti užblokuota visame pasaulyje, ne tik Rusijoje“, – pastebėjo portalas „Meduza“.

@SurkovRussia

Tikriausiai nė viena kita Rusijos valdžią parodijuojanti rusiška „Twitter“ paskyra nekelia tiek sumaišties ir diskusijų. Joje esą perteikiamas svarbaus V.Putino patarėjo Vladislavo Surkovo, vadinamo dabartinio režimo architektu, požiūris.

Paskyrą seka 114 tūkst. „Twitter“ vartotojų, o joje skelbiami pastebėjimai gana artimi oficialiai Kremliaus linijai, tad ne vienam internautui atrodė, kad nagus prikišęs pats V.Surkovas.

Dienraščiai „The Washington Post“ ir „The Moscow Times“ yra citavę komentarus iš šios paskyros, bet vėliau juos turėdavo ištrinti, nes V.Surkovas kiekvieną kartą paneigdavo turintis ką nors su ja bendra.

„Tos žinutės šmaikščios ir juokingos. Bet jos ne mano. Nerašau nieko socialiniuose tinkluose. Nieko. Šiais laikais tai galbūt neįprasta, bet taip jau yra“, – 2013-aisiais sakė V.Surkovas.

„Labiausiai niekinu žmones, kurie keičia savo tikėjimą, pavardę, tautybę. Nėra „blogų“ tautų ar pavardžių, yra tik durni žmonės“, – kovą pastebėjo @SurkovRussia.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.