Dėl sukonstruoto laikrodžio suimtas moksleivis sulaukė palaikymo

Keturiolikmetis Ahmedas Mohamedas į mokyklą JAV Teksaso valstijoje atsinešė savo sukonstruotą laikrodį. Bet nagingas moksleivis iš mokytojų sulaukė ne pagyrų, o kvietimo pasikalbėti su policija. Tiesa, vėliau į suimto mokinio pusę stojo net ir JAV prezidentas. 

14-metis A.Mohamedas visiems, kas tik klausėsi, teigė, kad į mokyklą atsinešė tiesiog laikrodį, bet vis tiek buvo sulaikytas.<br>AP nuotr.
14-metis A.Mohamedas visiems, kas tik klausėsi, teigė, kad į mokyklą atsinešė tiesiog laikrodį, bet vis tiek buvo sulaikytas.<br>AP nuotr.
Devintokas priėmė B.Obamos kvietimą atvykti į Baltuosius rūmus.<br>AP nuotr.
Devintokas priėmė B.Obamos kvietimą atvykti į Baltuosius rūmus.<br>AP nuotr.
Policija išplatino A.Mohamado sukonstruoto laikrodžio nuotrauką.<br>AP nuotr.
Policija išplatino A.Mohamado sukonstruoto laikrodžio nuotrauką.<br>AP nuotr.
A.Mohamado tėvas tikina, kad jo sūnus buvo suimtas dėl to, kad turi musulmonišką vardą.<br>AP nuotr.
A.Mohamado tėvas tikina, kad jo sūnus buvo suimtas dėl to, kad turi musulmonišką vardą.<br>AP nuotr.
Policija surakino keturiolikmetį antrankiais, nes negalėjo patikėti, kad jis sukonstravo tik laikrodį, o ne bombą.<br>AP nuotr.
Policija surakino keturiolikmetį antrankiais, nes negalėjo patikėti, kad jis sukonstravo tik laikrodį, o ne bombą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

lrytas.lt

Sep 17, 2015, 2:50 PM, atnaujinta Oct 15, 2017, 9:17 AM

Pamanę, kad moksleivio kūrinys yra panašus į bombą, mokytojai iškvietė pareigūnus, kurie A.Mohamedą surakino antrankiais.

Dabar berniukas yra laikinai pašalintas iš mokyklos, o jo tėvas įsitikinęs, kad sūnaus pavardė ir odos spalva taip pat turėjo įtakos šiam nesusipratimui.

Tačiau A.Mohamedo istorija papiktino tūkstančius socialinių tinklų vartotojų. Palaikymą jam išreiškė net JAV prezidentas Barackas Obama

„Kietas laikrodis, Ahmedai. Gal norėtum jį atvežti į Baltuosius rūmus? Mums reikėtų įkvėpti daugiau vaikų kaip tu domėtis mokslu. Tai daro Ameriką didžia šalimi“, – skelbiama prezidentui priklausančioje socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje. 

A.Mohamedas trečiadienį pareiškė priimsiantis B.Obamos kvietimą apsilankyti Baltuosiuose rūmuose.

Paauglys taip pat padėkojo demokratų kandidatei prezidento rinkimuose Hillary Clinton ir socialinio tinklo „Facebook“ įkūrėjui už palaikymo žinutes. 

„Ahmedai, paskambink man po kelerių metų. Mums visada reikia protingų, smalsių ir kūrybingų žmonių“, – į paauglį kreipėsi JAV nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) sistemų inžinierius Bobakas Ferdowsi. 

MacArthuro vidurinės mokyklos Ervinge auklėtinis A.Mohamedas moka sukonstruoti radiją ir pats remontuoja nedidelį keturratį lenktyninį automobilį.

„Nė vienas mokytojas nežinojo, ką galiu sumeistrauti“, – rodydamas elektroniniais prietaisais apkrautą savo kambarį pasakojo paauglys.

A.Mohamedui jaunesnėse klasėse puikiai sekėsi robotikos būrelyje, o pradėjęs mokytis vidurinėje mokykloje jis nusprendė toliau konstruoti elektroninius prietaisus.

Laikrodis toli gražu nepriminė jo įmantriausių kūrinių. A.Mohamedas tikino, kad jį sumeistravo per 20 minučių vieną sekmadienio vakarą.

Prie montažinės plokštės berniukas prijungė maitinimo šaltinį ir skaitmeninį ekraną, o visus laidus paslėpė pieštukinėje su tigro piešiniu.

Pirmadienį savo darbą jis parodė savo inžinerijos mokytojui, tačiau nesulaukė tokios reakcijos, kokios tikėjosi.

„Jis pagyrė mane, bet pasiūlė jo nerodyti kitiems mokytojams“, – stebėjosi moksleivis.

Ir iš tiesų – vėliau laikrodį pastebėjo anglų kalbos mokytoja, kuriai jis priminė bombą.

„Aš jai pasakiau, kad tai visai nepanašu į sprogmenį, bet mokytoja atėmė laikrodį ir išsivedė mane iš pamokos. Supratau, kad jo daugiau nebeatgausiu“, – pasakojo A.Mohamedas.

Vaikinas buvo nuvestas į kambarį, kuriame jo laukė keturi policininkai.

„Jie manęs klausinėjo: „Nutarei pagaminti bombą?“ Aš jiems kartojau, kad tai – laikrodis, bet jie vis tvirtino, kad jiems prietaisas labai primena bombą“, – teigė paauglys.

Policijos atstovas Jamesas McLellanas pripažino, kad A.Mohamedas visada teigė, esą jo sukonstruotas prietaisas yra tik laikrodis, o pareigūnai neturėjo priežasties manyti, jog jis pavojingas.

„Jis galėtų būti palaikytas sprogmeniu, jeigu būtų paliktas tualete arba po automobiliu. Nesupratome, kodėl jis jį pagamino ir ar turėtume jį sulaikyti“, – samprotavo J.McLellanas.

Uolūs pareigūnai vis dėlto nusprendė pasielgti griežtai ir iš mokyklos paauglį išvedė surakintomis rankomis.

„Jis tik nori kurti gerus dalykus žmonijai. Bet dėl to, kad jo pavardė yra Mohamedas, su juo pasielgta neteisingai“, – tvirtino Ahmedo tėvas Mohamedas Elhassanas Mohamedas.

Istorija patraukė Amerikos ir Islamo santykių tarybos dėmesį.

„Mes dar tiriame šį atvejį, tačiau jis jau dabar atrodo negražiai“, – pareiškė musulmonų teises JAV ginančios organizacijos atstovė Alia Salem.

Berniukas vis dar yra laikinai pašalintas iš mokyklos, tačiau jis tikina ieškosiantis kitos mokymo įstaigos ir į MacArthuro vidurinę nebegrįš.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.