Roma nusprendė atsikratyti turistus reketuojančių legionierių

Turbūt daugeliui turistų Romoje yra tekę susidurti su legionieriais ir šimtininkais persirengusiais žmonėmis, kurie įkyriai kviečia turistus fotografuotis, o po to šiurkščiai reikalauja užmokesčio. Ne vienam miesto lankytojui šie Romos „kariai“ yra gerokai sugadinę nuotaiką. Bet jų karaliavimo laikams artėja galas, rašo „The Independent“.

Romos kariais persirengė įkyruoliai iš turistų per mėnesį užsidirba iki 12 tūkst. eurų.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Romos kariais persirengė įkyruoliai iš turistų per mėnesį užsidirba iki 12 tūkst. eurų.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 12, 2015, 2:18 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 5:48 PM

Restauratoriai nuo Koliziejaus sienų gramdo šimtmečių senumo purvą, tuo tarpu Romos valdžios institucijos nusprendė apvalyti iškilaus senovinio pastato aplinką ir išvaryti visus kostiumuotus karius, kurie už nuotraukas reketuoja turistus.

Įvairiaspalvis būrys netikrų karių ir gladiatorių iš senovės pasaulio, kurie sukasi aplink žymiausią Italijos monumentą, labiau primena komikus, nei tikruosius praeities veikėjus. Bet tai jiems visiškai nekliudo iš įbaugintų turistų kasdien iškaulyti nuo 400 eurų.

Kai kurie godesni legionieriai per mėnesį tokiu būdu užsidirba iki 12 tūkst. eurų. Tokią įspūdingą sumą jie į kišenes susikrauna pozuodami maždaug dešimčiai nuotraukų per dieną ir dažnai už vieną fotografiją reikalauja 50 eurų ar daugiau.

Komisaras Francesco Paolo Tronca, kuris laikinai vadovauja sostinei po mero Iganzio Marino nuvertimo, pareiškė, kad nori, jog šis neskoningas spektaklis baigtųsi.

Miesto rotušės atstovas teigė, kad šių persirengėlių veikla yra „nelegali visais praktiniais atžvilgiais“.

Vis dėlto komisariatas turės išleisti specialų įstatymą, kuriuo remiantis būtų galima uždrausti šiems kariams medžioti turistus miesto centre, nuo Koliziejaus iki Panteono ir visoje Venecijos aikštėje. Bet kol kas niekas nesugebėjo paaiškinti, kokia bus šio įsako forma.

Pavieniai bandymai per pastaruosius metus išvaikyti nelicenzijuotus Romos karius, kurie, kaip policija dažnai teigia, dirba be atitinkamų leidimų, turėjo mažai įtakos.

„Gatvės neminkai“ – taip jie save vadina – gal ir neatrodo lyg tikri senovės kariai: jie mūvi pigius sandalus, o ant galvų yra užsimaukšlinę šalmus, padabintus plunksnomis, vietoj arklio karčių, tačiau jų organizacija tiksli lyg kariuomenėje.

Maždaug 18 legionierių, kurie veikia aplink Koliziejų, stovi numatytose taktinėse pozicijose ir nuo pat 9 val. ryto į savo žabangas stengiasi įvilioti kuo daugiau patiklių turistų. Rodos, kad ši strategija veikia, nes kai kurie iš jų pakankamai užsidirbę išsiskirsto jau apie 2 val. dienos.

Iš pradžių turistai būna užliūliuojami maloniomis šypsenomis ir pažadais, kad šie kariai neprašys pinigų. Bet vos tik nuspaudus fotoaparatų mygtukus aktoriai persimaino ir labai akivaizdžiai parodo, kad jie tikisi užmokesčio bei gerokai didesnio nei sauja monetų.

Neseniai du turistai iš JAV skundėsi, kad jie buvo priversti sumokėti pinigus, o Rumunijos televizijos filmavimo grupė po aršių grasinimų turėjo sumokėti 100 eurų, vietoj sutartų 30.

Vienas toks „šimtininkas“ ėmė žarstytis nešvankybėmis, o tada pakėlė aukštyn savo kostiumą ir pademonstravo savo nuogą kūną.

„Aš tikiuosi, kad jie iš šimtininkų taps irklinio laivo vergais“, – po įvykio su televizijos filmavimo grupe pasisakė Romos savivaldybės narys Stefano Esposito.

„Tai šlykštu... Kaskart kai nutinka kas nors panašaus, Roma atsiduria pasaulio laikraščių pirmuosiuose puslapiuose“, – pyktį liejo jis.

Po tokių incidentų turistai, be jokios abejonės, nelieka patenkinti. Bet jei miestas galiausiai imsis griežtų priemonių, Romos šimtininkų dienos bus suskaičiuotos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.