Jūroje 15 mėnesių klaidžiojęs žvejys suvalgė nelaimės draugą?

Vienas žvejys pritrenkė pasaulį savo neįtikėtina, Holivudo filmo scenarijų primenančia išlikimo istorija – jis net 15 mėnesių praleido klaidžiodamas jūroje. Bet gali būti, kad vyriškio istorija nebuvo tokia jau herojiška. Kartu plaukusio žvejo šeima padavė jį į teismą ir reikalauja milijono JAV dolerių (915 tūkst. eurų) už tai, kad šis esą suvalgė jų giminaitį, kad užsitikrintų išgyvenimą, rašo „The Telegraph“.

Žvejys 15 mėnesių praleido paklydęs jūroje.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Žvejys 15 mėnesių praleido paklydęs jūroje.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Žvejys 15 mėnesių praleido paklydęs jūroje.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Žvejys 15 mėnesių praleido paklydęs jūroje.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 20, 2015, 9:49 PM, atnaujinta Sep 28, 2017, 6:32 AM

36 metų Salvadoras Alvarengas yra vienintelis žinomas žmogus, kuris plačiuosiuose vandenyse išgyveno ilgiau nei metus.

Jaunesnis kompanionas – neatlaikė

2012 metų lapkričio mėnesį vyras paliko Meksikos krantus ir išplaukė, kaip jis manė, į dvi dienas truksiančią žvejybinę kelionę. Bet S.Alvarengas laive buvo ne vienas, kartu su juo plaukė ir 22 metų Ezequielas Cordobas, kuriam vyresnis žvejys, kaip kompanionui, sumokėjo 50 dolerių (46 eurai).

Bet jūrininkus užklupo siautulinga audra, o 8 metrų ilgio laivą talžė 3 metrus kylančios bangos, kurios sugadino komunikacijos sistemas ir išplovė laive turėtus išteklius.

S.Alvarengas buvo sunkaus gyvenimo užgrūdintas profesionalas iš Salvadoro. Žvejys per radiją reikalavo laivo savininko, kad juos išgelbėtų. Paskutiniai jo žodžiai skambėjo taip: „Atvyk dabar, aš tikrai iš čia išsikapstysiu.“

Vyras pasakojo, kad ištikus tokiai nelaimei pradedantis žvejys E.Cordobas supanikavo.

Vaikiną kankino haliucinacijos, jis bandė iššokti per bortą į jūrą, kurioje ratus suko rykliai. Abu vyrai sugebėjo porą mėnesių išgyventi gaudydami žuvis ir paukščius bei gerdami vėžlių kraują ir lietaus vandenį.

Bet suvalgęs vieną paukštį E.Cordobas smarkiai susirgo, o jo skrandyje žvejai aptiko nuodingą jūrų gyvatę.

E.Cordobas nebuvo toks atsparus kaip vyresnis vyras ir kartais atsisakydavo valgyti pasišlykštėjimą keliančią žalią mėsą, kuri palaikė S.Alvarengo gyvybę.

Galiausiai vaikinas amžiams užmerkė akis, prieš tai gavęs S.Alvarengo pažadą, kad šis nevalgys jo lavono ir suras jo motiną, kad viską jai papasakotų.

Kalbėjo su palaikais

Vienas vidury jūros likęs S.Alvarengas šešias dienas kalbėjosi su E.Cordobo palaikais, kol suprato, kad kraustosi iš proto, ir išmetė žuvusio vaikino kūną per bortą.

„Aš nujaučiau, kad mano mirtis bus labai, labai lėta“, – pasakojo žvejys.

Vis dėlto vyrui pavyko išgyventi. 2014 metų sausį S.Alvarengo laivas priplaukė vidury Ramiojo vandenyno iškilusias Maršalo salas.

Apsiblaususį ir išsekusį vyriškį rado saloje gyvenanti pora, ši jį ir priglaudė.

Iš pradžių jo istoriją išgirdę žmonės manė, kad tai paistalai. Bet vėliau ekspertai patvirtino, kad S.Alvarengas buvo gana patyręs ir fiziškai stiprus, jog iš tiesų galėjo jūroje išgyventi taip neįtikėtinai ilgai.

2014 metų kovą, kai S.Alvarengo istorija triukšmingai skambėjo žiniasklaidoje, žvejys nuvyko pas E.Cordobo motiną, kad perduotų jai žuvusio sūnaus žinią.

„Jis pasakojo, kaip apverkė Ezequielio mirtį ir kalbėjo su juo kartodamas, kad jis nėra miręs, o paprasčiausiai miega“, – sakė tuometinis S.Alvarengo advokatas Benedicto Perlera.

„Galiausiai jis turėjo išmesti palaikus į jūrą.

Viduryje vandenyno jis negalėjo žinoti, kuri tai buvo diena. Jis taip pat neturėjo kalendoriaus, tačiau galvoja, kad tai galėjo nutikti maždaug kovo mėnesį, tad taip mes jį ir prisiminsime“, – tęsė teisininkas.

Kaltina kanibalizmu

Bet neilgai trukus ši istorija apkarto.

Sausio mėnesį B.Perlera, buvęs žvejo advokatas, padavė jį į teismą reikalaudamas milijono dolerių (915 tūkst. eurų), kai S.Alvarenga pasirašė sandėrį dėl knygos ir pakeitė įmonę.

Knyga „438 dienos“ dienos šviesą išvydo spalį.

Dabar tokios pat įspūdingos sumos pareikalavo ir E.Cordobo šeima už tai, kad S.Alvarengas esą suvalgė jų giminaitį.

„Manau, kad tokiu reikalavimu šeima bando gauti dalį pajamų iš jo autorinio atlyginimo“, – sakė naujasis S.Alvarengo  advokatas Ricardo Cucalonas.

Teisininkas Salvadoro laikraščiui „El Diario de Hoy“ teigė, kad jo klientas visada neigė suvalgęs E.Cordobą.

„Daugybė žmonių mano, kad mano kliento knyga neša jam didžiulius turtus, tačiau iš tiesų jis uždirbs kur kas mažiau, nei žmonės įsivaizduoja“, – aiškino advokatas.

R.Cucalonas sakė, kad S.Alvarengas sugrįžo į Auačepano departamente esančią San Francisko Menendezo savivaldybę, kur gyvena išnuomotame name kartu su savo tėvais ir dukra.

Knyga JAV nesulaukė didelio populiarumo – buvo parduota vos 1,5 tūkst. kopijų. Bet tokia informacija neužgesino E.Cordobo šeimos noro pasiglemžti dalį pelno.

Balandį jie pareikalavo, kad S.Alvarengas išmokėtų jiems 50 proc. uždirbtos sumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.