Tyrimas: britų vaikai lauke praleidžia mažiau laiko už kalinius

Trys ketvirtadaliai Jungtinės Karalystės vaikų kasdien gryname ore praleidžia mažiau laiko nei už grotų sėdintys kaliniai, rašo „The Guardian“.

Vaikai vis mažiau laiko praleidžia žaisdami gryname ore.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Vaikai vis mažiau laiko praleidžia žaisdami gryname ore.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 8, 2016, 7:03 AM, atnaujinta May 30, 2017, 2:42 AM

Naujas tyrimas atskleidė ir tai, kad penktadalis vaikų įprastą dieną iš viso neišeina į lauką pažaisti.

Ekspertai įspėja, kad žaidimas lauke yra būtinas vaikų sveikatai ir vystymuisi, tačiau tėvų baimės, žaliųjų erdvių trūkumas ir skaitmeninių technologijų žavesys priverčia mažamečius likti namuose.

Dauguma apklaustų tėvų teigė, kad jų vaikai turi kur kas mažiau galimybių žaisti lauke negu jie patys turėjo dar būdami vaikais.

Ataskaita patvirtino šokiruojančius ankstesnio Jungtinės Karalystės valdžios tyrimo rezultatus: vienas iš devynių vaikų mažiausiai metus nebuvo įžengęs į parką, mišką, paplūdimį ar kitą gamtos erdvę.

„Tiesa ta, kad mes uždarome savo vaikus namuose ir neleidžiame jiems būti laisviems“, – pabrėžė organizacijos „The Wild Network“, skatinančios nevaržomą vaikų žaidimą, vadovas Markas Searsas.

Ekspertas įspėjo ir dėl nutukimo bei žemesnio protinio išsivystymo, dėl kurio gali kęsti mažiau fiziškai judantys vaikai.

Naujas tyrimas, per kurį apklausti 2 tūkst. Jungtinės Karalystės tėvų, turinčių 5-12 metų vaikus, parodė, kad 74 proc. vaikų kasdien lauke žaisdami praleidžia mažiau nei valandą.

Net ir Jungtinių Tautų reikalavimai kalėjimams užtikrina geresnes sąlygas – visiems kaliniams būtina mažiausiai valandą kasdien treniruotis gryname ore.

Be to, nustatyta, kad vaikai prie elektroninių prietaisų ekranų praleidžia dvigubai daugiau laiko nei žaisdami lauke.

„Akademiniai tyrimai rodo, kad aktyvus žaidimas yra pirminis būdas vaikams mokytis, – pabrėžė Jungtinės Karalystės švietimo specialistas Kenas Robinsonas. – Tai svarbu jų augimui ir progresui, ypač tuo metu, kai greitai vystosi jų smegenys.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.