Vokietijoje surastas seniausias pasaulyje butelis su žinute

Vokietijoje aptiktas 108

Vokietijoje aptiktas 108 metų senumo atvirukas, kuriame siūlomas šilingas mainais už jo sugrąžinimą Anglijos jūrų mokslinių tyrimų institutui, dabar oficialiai yra seniausia pasaulyje žinutė butelyje.<br>Twitter nuotr.
Vokietijoje aptiktas 108 metų senumo atvirukas, kuriame siūlomas šilingas mainais už jo sugrąžinimą Anglijos jūrų mokslinių tyrimų institutui, dabar oficialiai yra seniausia pasaulyje žinutė butelyje.<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf,

2016-04-21 10:35, atnaujinta 2017-05-28 04:28

Plimuto jūrų biologų asociacijos laboratorija (MBA), kuri gavo atviruką, šią savaitę pranešė, kad aptiktas butelis yra senesnis nei 99 metai ir 43 dienos – būtent toks butelio su žinute rekordas dabar yra užfiksuotas Guinnesso (Gineso) rekordų knygoje.

Butelį aptiko į pensiją išėjusi buvusi Vokietijos pašto darbuotoja Marianne Winkler atostogaudama Vokietijos Šiaurės Fryzų salose.

Jis buvo surastas praėjus 108 metams ir 138 dienoms po to, kai 1906-ųjų lapkričio 30 dieną į Šiaurės jūrą prie Anglijos krantų jį įmetė garsus jūrų biologas George'as Parkeris Bidderis.

M.Winkler radinio viduje pamatė raštelį su užrašu „sudaužyk butelį“ ir atviruką, kuriame prašoma grąžinti jį Jūrų biologų asociacijai Plimute, Anglijos pietų pakrantėje.

„Atviruke radėjo buvo prašoma surašyti informaciją, kur butelis buvo aptiktas, ar buvo ištrauktas tinklais, koks laivo pavadinimas. Tai padarius, prašoma atviruką grąžinti George'ui Parkeriui Bidderiui Plimute už vieno šilingo atlygį“, – sakė Guy'us Bakeris iš MBA.

Pasak jo, kai M.Winkler parašė laišką, adresuotą G.P.Bidderiui, jį gavusi „mūsų administratorė kiek sutriko“.

G.P.Bidderis 1904-1906 metų laikotarpiu į jūrą išmetė iš viso 1 020 butelių.

Jis nustatė, kad daug butelių, nugrimzdusių į Šiaurės jūros pietinės dalies dugną, vėliau buvo išmesti į krantą Anglijoje, o plūduriavę buteliai nuplaukė žemyninės Europos link.

Tai leido mokslininkui pirmą kartą nustatyti, kad Šiaurės jūros gelmių srovė teka iš rytų į vakarus.

MBA tebėra tarptautiniu mastu garsus tyrimų institutas, o G.P.Bidderis 1939-1945 metais buvo jo prezidentas. Mokslininkas mirė 1954-aisiais, sulaukęs 91 metų.

Tesėdamas G.P.Bidderio pažadą, institutas butelį radusiai moteriai išsiuntė padėkos laišką ir seną šilingą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.