Šviesiaplaukės škotės knyga apie Zambiją įžeidė afrikiečius

Škotė aktorė Louise Linton tapo pajuokos objektu socialiniuose tinkluose. Tokią internautų nemalonę ji užsitraukė, kai kiek pagražino savo išgyvenimus Zambijoje, kur praleido metus.

L.Linton užsitraukė nemalonę.<br>AFP nuotr.
L.Linton užsitraukė nemalonę.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2016, 6:58 AM, atnaujinta May 19, 2017, 4:24 PM

Pagražinti dalykus mėgstantys rašytojai turėtų būti atsargūs, kai pasakoja savo įspūdžius iš Afrikos šalių.

Ne tiktai dėl to, kad gali tapti pajuokos objektu, bet ir todėl, kad taip gali parodyti, jog jų požiūris – paniekinamas Afrikos valstybių atžvilgiu.

Niekas, ko gero, dėl to neperspėjo 35-erių aktorės L.Linton, kuri neseniai parašė straipsnį „Kaip mano svajonė praleisti metus Afrikoje virto košmaru“, pristatantį jos knygą „Kongo šešėlyje“.

Tačiau moteris dėl savo knygos, į kurią sudėjo pasakojimus apie Zambiją, sulaukė ne liaupsių, bet patyčių.

L.Linton Zambijoje buvo 1999 metais, kai buvo 18-os. Moteris savo knygoje aprašo anuomet vykusį Kongo karą ir iš šios kaimyninės šalies į Zambiją plūdusius sukilėlius.

Aktorė memuarų knygoje rašo, jog buvo „labai išsigandusi sukilėlių ir to, ką jie gali padaryti su liekna mergina ilgais, angeliškais plaukais“.

Straipsnyje bei knygoje L.Linton save vaizduoja kaip „baltaodę Afrikos gelbėtoją“, atsisakiusią privilegijų kupino gyvenimo Škotijoje ir išvykusią savanoriauti į Zambiją.

Jos tekste netrūksta šiurpių pasakojimų apie „milžiniškus vorus“, „žiaurius prievartavimus bei žudymus“, „susidūrimą su liūtais“ ir „besišypsantį ŽIV sergantį mažą berniuką“.

Nors visa tai skamba herojiškai, Zambijos gyventojai ne juokais supyko dėl tokių L.Linton rašinių.

Jie tikino neatpažįstantys savo šalies aktorės aprašymuose ir nesuprantantys, apie kokius sukilėlius, plūdusius iš Kongo į Zambija, ji pasakoja.

Internete paplito žymė „LintonLies“ (Linton meluoja – liet.), kurią naudodami socialinių tinklų vartotojai aiškino, kad škotė viską prasimanė.

Daug kam užkliuvo knygos vieta, kurioje L.Linton pasakoja apie siaubingą naktį, kai slėpėsi nuo ginkluotų sukilėlių.

Ji esą buvo „centrinė tų įvykių figūra“ ir labai bijojo to, kas jos laukia.

Save L.Linton pavaizduoja kaip jautrią asmenybę, rizikavusią savo gyvybe, bet vis tiek pasilikusią pavojingoje šalyje, nes esą norėjo padėti likimo nuskriaustiems.

„Prisimenu mažą berniuką, užsikrėtusį ŽIV, kuriam didžiausias džiaugsmas buvo sėdėti ant mano kelių ir gerti limonadą“, – rašė L.Linton.

Socialinių tinklų vartotojai nepatikėjo ir šiais moters prisiminimais. Jie tvirtino, jog L.Linton rašydama knygą paprasčiausiai panaudojo visus apie Afriką sudarytus stereotipus ir sudėjo juos į tekstą. „Ar ji mano, kad mes neturime interneto? Kad gyvename džiunglėse ir niekada neperskaitysime to, ką apie mus rašo?“, – piktinosi Annette.

Atsirado netgi teigiančių, kad tuo metu Zambijoje gyveno šalia L.Linton ir esą jokių pavojų ji tikrai nepatyrė. „Jai turėtų būti gėda dėl to, kad viską išsigalvojo. Jos knyga turėtų būti uždrausta“, – socialiniame tinkle rašė Gerardas Zytkow. (BBC, „The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.