Pasaulinio garsumo virėjas įsiutino gurmanus ispanus

Susiskaldę politikoje, tačiau vieningi dėl paelijos. Tokie pasirodė ispanai, kurie internete sukilo prieš garsų virtuvės meistrą Jamie Oliverį. Jo sugalvotas receptas sukėlė tikrą audrą socialiniuose tinkluose.

Virtuvės žvaigždė J.Oliveris sulaukė įpykusių ispanų kritikos dėl paelijos recepto.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Virtuvės žvaigždė J.Oliveris sulaukė įpykusių ispanų kritikos dėl paelijos recepto.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Oct 6, 2016, 6:44 PM, atnaujinta May 11, 2017, 8:44 AM

„Išmesk tą čiorisą iš paelijos. Tai – paskutinis įspėjimas, nes su teroristais mes nebendraujame“, – tokiais perspėjimais svaidėsi ispanai, kurie pasipiktino, kad į tradicinį jų šalies patiekalą kulinaras įdėjo aštrios dešros.

Britas J.Oliveris pasidalijo savo ispaniško ryžių valgio receptu internete ir rašė: „Nėra geresnio ispaniško patiekalo nei paelija. Manoji versija – su vištų šlaunelėmis ir čiorisu.“

Dabar juokaujama, kad pasipiktinimas šiuo receptu suvienijo tautą, kurią nuo gruodžio smaugia politinė krizė.

Mat ispanai netrukus sukėlė internete audrą ir piktinosi, kad šis paelijos patobulinimas ne tiktai nevykęs, bet ir paniekina jų pasididžiavimą. Tai buvo viena labiausiai aptariamų temų ispaniškajame „Twitter“.

„Šitas daiktas nėra paelija. Tai – šlykštynė“, – pyko vienas ispanas.

Kiti tyčiodamiesi siūlė pakeisti britišką patiekalą – žuvį su bulvytėmis – vietoj žuvies dedant antienos ar raviolių, o vietoje bulvyčių – keptų baklažanų.

„Tikėkimės, kad jo peilis nuslys, kai jis kapos kalendras“, – piktdžiugiškai J.Oliveriui linkėjo kitas ispanas.

Ispanijoje egzistuoja daug paelijos, kuri kilusi iš Valensijos, receptų variacijų. Ryžiai ruošiami su jūrų gėrybėmis, triušiena, sraigėmis ar artišokais.

Tačiau tradicionalistai turi labai tikslų įsivaizdavimą, ką galima dėti į paeliją, o ko – griežtai ne. Čiorisas – vienas nepriimtinų ingredientų.

„Valensijietiškos paelijos vardu pastaruoju metu pernelyg piktnaudžiaujama“, – dar iki šio skandalo patiekalo variacijas komentavo katalonas rašytojas Josepas Pla.

J.Oliveris – ne pirmas britas virtuvės meistras, įsiutinęs ispanus jų tradicinių patiekalų metamorfozėmis. Šįmet ispanų dienraštis „El Pais“ jau kritikavo Gordoną Ramsey dėl paelijos, į kurią buvo prikaišiota aitriųjų paprikų gabalėlių.

„Juk niekada nevėlu maišyti Ispaniją su Meksika“, – tąsyk buvo ironizuojama laikraštyje.

Kritikos kliuvo ir virtuvės meistrui Marco Pierre’ui White’ui, kuris į ryžių troškinį įpylė pernelyg daug vyno ir „tiek paprikos, kad ji net galėtų sustabdyti važiuojantį traukinį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.