Gambijos diktatorius valdymą užbaigė ištuštinęs iždą

Nedažnai 22 metus šalį valdęs diktatorius pripažįsta pralaimėjimą rinkimuose ir traukiasi iš posto. Tiesa, tai padaręs Yahya Jammeh paliko biudžete skylę.

Y.Jammeh tikino turėjęs magiškų galių ir vaikščiojo su maldai skirta lazda.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Y.Jammeh tikino turėjęs magiškų galių ir vaikščiojo su maldai skirta lazda.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC ir „Lietuvos rytas“ inf.

Jan 24, 2017, 8:07 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 2:51 PM

Pasitraukus buvusiam šalies vadovui į Gambiją ruošiasi sugrįžti teisėtai rinkimuose praėjusiais metais išrinktas Adama Barrow, kuris ketvirtadienį prezidento priesaiką davė kaimyniniame Senegale.

Į šią šalį prezidentas pasitraukė baimindamasis dėl savo saugumo. Kol kas nėra aišku, kada jis ketina sugrįžti į Gambiją.

Tiesa, ruošiantis jo sugrįžimui sostinėje Bandžulyje valdžios pastatus ginti ėmėsi penkių Afrikos valstybių kariai, kuriuos sveikino vietos gyventojai.

A.Barrow iš Gambijos pabėgo, kai 22 metus šaliai vadovavęs Y.Jammeh atsisakė perduoti valdžią pasibaigus jo kadencijai ketvirtadienį.

Diktatorius iš pradžių pripažino pralaimėjęs gruodį vykusius rinkimus, bet vėliau pareiškė, kad reikia juos rengti iš naujo.

Galiausiai šeštadienį, įsikišus kitų Afrikos valstybių vadovams, Y.Jammeh sutiko sėsti į lėktuvą ir pasitraukti į Gvinėją.

Tiesa, švaistymusi pagarsėjęs diktatorius neišvyko tuščiomis. Kaip pranešė A.Barrow patarėjas Mai Ahmadas Fatty, Gambijos valstybiniame ižde po jo išvykimo trūksta 11 mln. JAV dolerių (10,2 mln. eurų).

O liudininkai teigė, kad tą pačią naktį, kai Y.Jammeh paliko Gambiją, į transporto lėktuvą oro uoste buvo kraunami prabangūs automobiliai ir kitokie daiktai, nors valdžia nurodė pareigūnams neleisti jam pasiimti savo turtų.

Iždas faktiškai yra tuščias. Tai patvirtino Finansų ministerija ir Centrinis bankas“, – pranešė M.A.Fatty.

Nuo 1994 m. šalį valdęs Y.Jammeh buvo pagarsėjęs ne tiktai žmogaus teisių pažeidimais, bet ir keistais įpročiais.

Diktatorius vaikščiojo su maldai skirta lazda ir tikėjo turintis stebuklingų galių išgydyti žmones nuo AIDS ir nevaisingumo.

„Jeigu Dievas lieps man vadovauti šiai šaliai milijardą metų, taip ir padarysiu. Nesilankstau niekam, tik Dievui, tad jeigu kam nors aš nepatinku, jie gali eiti po velnių“, – prieš kelerius metus žadėjo Y.Jammeh.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.