Rusai laistė Leniną švęstu vandeniu ir ragino prisikelti

Du Rusijos menininkai stačiatikių švenčiamą Kristaus apsireiškimo dieną mėgino prikelti Sovietų Sąjungos įkūrėją Vladimirą Leniną – ne tam, kad jis vėl galėtų valdyti šalį, o norėdami jį išvyti.

Menininkai laistė mauzoliejų švęstu vandeniu, bet netrukus buvo suimti.
Menininkai laistė mauzoliejų švęstu vandeniu, bet netrukus buvo suimti.
Daugiau nuotraukų (1)

„AWD News“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2017-01-26 11:03, atnaujinta 2017-04-11 10:18

Olegas Basovas ir Jevgenijus Avilovas, pasiėmę penkis litrus švęsto vandens iš greta esančios cerkvės, patraukė prie Maskvos Raudonojoje aikštėje stovinčio mauzoliejaus, kuriame guli V.Lenino kūnas. Laistydami pastato sienas menininkai šūkaliojo: „Prisikelk ir dink!“

Vyrai tikino, kad tai buvo meninis performansas, pavadinimu „Egzorcizmas. Mauzoliejaus išniekinimas“.

Tiesa, prie itin akylai stebimo mauzoliejaus Raudonojoje aikštėje menininkai neužsibuvo.

Po kelių akimirkų prie jų priėjo policijos pareigūnai ir vyrus suėmė. Jiems buvo pateikti kaltinimai dėl smulkaus chuliganizmo, už tai vyrams gresia iki 15 parų arešto.

Menininkų grupei „Mėlynieji raiteliai“ priklausantys O.Basovas ir J.Avilovas savo protesto akcijai dieną pasirinko ne atsitiktinai.

Kaip tik tą dieną minima Jėzaus Kristaus krikšto Jordano upėje diena. Rusai šią dieną švenčia maudydamiesi lediniame vandenyje, tikėdami, kad tai jiems suteiks sveikatos.

Pasak „Mėlynųjų raitelių“ atstovės Irinos Dumickajos, menininkai O.Basovas ir J.Avilovas norėjo pažymėti šią Jėzaus apsireiškimo dieną „sugriaudami mitą, kad V.Leninas gyvuos amžinai“. Esą šie vyrai „norėjo prikelti V.Leniną, kaip buvo prikeltas Lozorius“.

Lozoriaus prikėlimas iš mirusiųjų aprašytas Biblijoje.

Deja, švęstas vanduo nepadėjo, o menininkai ne tik neprikėlė V.Lenino, bet ir sulaukė nemalonumų su teisėsauga.

Menininkai protestus Raudonojoje aikštėje surengia ne pirmą kartą. Nors joje visada budi policijos pareigūnai, protestuojančių tai neatbaido.

2012 metais protestuodama prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną čia dainavo skandalingoji merginų grupė „Pussy Riot“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.