Rio de Žaneiro karnavalui ruošiamasi taupiai

Rio de Žaneiro karnavalas siejasi su ištaigingais kostiumais ir sambos šokėjomis, bet šventė šiemet gali atrodyti kukliau. Mat brazilų kišenėse švilpauja vėjai, tad puošmenoms jie neišlaidauja.

Brazilai karnavalui ieško kuo pigesnių kostiumų arba juos siuvasi namuose.<br>AP nuotr.
Brazilai karnavalui ieško kuo pigesnių kostiumų arba juos siuvasi namuose.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir „Lietuvos rytas“ inf.

2017-02-22 08:44, atnaujinta 2017-04-09 14:49

Festivalio dalyviai trankiausiam metų vakarėliui ruošiasi ieškodami nuolaidų ir gamindamiesi kostiumus patys.

Daug penktadienį prasidedančio karnavalo bilietų dar neparduota, o rėmėjai atsisakė mokėti už gatvėse rengiamus vakarėlius.

Viešbučiai skundžiasi, jog užsakytų kambarių – dar mažiau nei pernai, kai Zikos viruso sukelta panika atbaidė nemažai turistų.

„Praėjęs karnavalas buvo nekoks, bet padėjo rugpjūtį vykusios olimpinės žaidynės. Turistus gąsdina ir saugumas – daug viešojo sektoriaus darbuotojų, tarp jų ir policininkų, grasina streiku“, – teigė Rio de Žaneiro kelionių organizatorių asociacijos vadovė Cristina Fritsch.

Turizmo agentūros tikisi, kad šį savaitgalį miestą aplankys 1 mln. turistų ir išleis apie 3 mlrd. Brazilijos realų (900 mln. eurų). Jeigu jų viltys išsipildys, festivalis prilygs praėjusių metų šventei.

Tiesa, kol kas prošvaisčių mažai. Iki antradienio truksiančioms šventėms užsakyta tiktai 72 proc. miesto viešbučių kambarių – 14 procentinių punktų mažiau negu pernai.

Nors įprastai žymiajame sambodrome vykstančio parado bilietai būna iššluojami iki Naujųjų metų, iki šiol dar liko apie 800 laisvų stovimųjų vietų.

Tad nemažai kvietimų išdalinta ir vietos sambos mokyklų auklėtiniams. Organizatoriai neslepia: viskas tam, kad televizijos kameros neužfiksuotų tuščių tribūnų.

Rio de Žaneiro valdžia neramiai laukia šventės. Iš skylėto biudžeto algų nepakanka šimtams viešojo sektoriaus darbuotojų. Kai kurie iš jų nė cento negavo jau ištisus mėnesius.

Svarstomos ir tolesnio taupymo priemonės, o brazilai vis dažniau prieš jas protestuoja ir net griebiasi smurto.

Baimė, kad Rio de Žaneiro pareigūnai gali atsisakyti dirbti, tokia didelė, jog šalies prezidentas Michelis Temeras į antrą pagal dydį Brazilijos miestą patruliuoti atsiuntė 9 tūkst. karių.

Kostiumų prekyba vyksta vangiai. Prekybininkai skundžiasi, kad brangiausių puošmenų niekas neperka, o ir taip retai parduotuvėse apsilankantys pirkėjai ieško pigiausių pasiūlymų – apsiriboja policininkų, medicinos seserų ar superherojų kostiumais.

„Praėję metai ir taip buvo blogi. Nekėlėme kainų, tačiau žmonės mano, kad viskas labai brangu“, – teigė karnavalo prekių Rio de Žaneiro centre siūlantis Claudio Munizas.

Patys brazilai teigia, kad šiemet planuoja išleisti mažiau.

Namų šeimininkė Marina Hill pernai pirko du kostiumus, bet šiemet planuoja įsigyti tik vieną, kurį dėvės kiekvieną šventės dieną.

„Tikrai neketinu išleisti daugiau nei 150 realų (46 eurų). Tai nelengva, bet nešvęsti būtų dar blogiau“, – apgailestavo moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.