Moters dienos proga Melburne pėsčiųjų simboliai užsisegė sijonus

Šiandien minimą Tarptautinę moters dieną australai paminėjo netikėtu užmoju. Nutarę paskatinti lyčių lygybę aktyvistai dalyje Melburno šviesoforų vyriškus pėsčiųjų simbolius pakeitė moteriškais.

Metus Melburno sankryžoje degs šviesoforai su moteriškomis figūromis.
Metus Melburno sankryžoje degs šviesoforai su moteriškomis figūromis.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, „Herald Sun“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Mar 8, 2017, 7:56 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 10:31 AM

Per metus truksiantį bandomąjį laikotarpį 10 šviesoforų vienoje Melburno sankryžoje miesto valdžia sutiko pakeisti sijonais vilkinčias moteris vaizduojančiomis figūromis.

Pasak Viktorijos valstijoje veikiančios lobistų grupės, kuri siekia tinkamo vyrų ir moterų atstovavimo, ši iniciatyva mokesčių mokėtojams nieko nekainuos – už vakar pradėtą naujų šviesoforų įrengimą sumokėjo vietos elektros tiekėjas.

Melburnas yra labiausiai gyventi tinkamas pasaulio miestas, todėl norėtume, kad jame būtų ir geriausiai užtikrinama lygybė“, – tikino Melburno komiteto vadovė Martine Letts.

Vis dėlto ne visiems toks moteriškų figūrų pasirinkimas padarė įspūdį.

Kritikai pareiškė, kad tokios akcijos prie lyčių lygybės skatinimo niekaip neprisideda.

Iniciatyva nesusižavėjo netgi Melburno meras Robertas Doyle’as: „Aš palaikau visas pastangas užtikrinti geresnį atstovavimą moterims ir vyrams, bet ar tikrai to reikia? Man atrodo, kad tai brangus įnoris, kuris sulauks tik pašaipų.“

Tačiau Melburno komiteto vadovė tikino, kad metus truksiantis eksperimentas yra praktiškas ir prasmingas būdas parodyti, kad 50 proc. miesto populiacijos sudaro moterys.

„Jeigu įvertinimas bus teigiamas, o eismą Melburne prižiūrinti kompanija „VicRoads“ tam duos leidimą, sieksime pratęsti šią iniciatyvą“, – vylėsi M.Letts.

Tiesa, moterų figūros šviesoforuose nėra nauja idėja. Pernai Jaroje vienas šviesoforas buvo šitaip atnaujintas ta proga, kad šio Melburno rajono taryboje atsirado pirmoji moteris.

Pirmoji pasaulyje teisę balsuoti moterims suteikusi Naujoji Zelandija prieš trejus metus sostinėje Velingtone įrengė aštuonis šviesoforus, kuriuose įprasta pėsčiojo figūra buvo pakeista sufražistės Kate Sheppard siluetu.

Keliuose Vokietijos miestuose taip pat galima rasti blyksinčių moteriškų figūrų, o 2014 metais Dortmundo politikai net svarstė įvesti 50 proc. kvotą tokiems patobulintiems šviesoforams.

O Austrijos sostinėje prieš 2 metus žmogeliukus trumpam pakeitė už rankų susikibusios homoseksualų porelės. Taip Viena pasiruošė 2015-aisiais mieste vykusiam „Eurovizijos“ dainų konkursui.

Nors tąkart kraštutinės dešinės Austrijos laisvės partija užsimojo akciją paskatinusiai Vienos tarybos narei iškelti baudžiamąją bylą už lėšų švaistymą, šią idėją dabar prisiminė ir Australijos politikas Malcolmas Robertsas.

Senatorius savo socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje pasidalijo Austrijos šviesoforo nuotrauka ir komentaru: „Jūs suprantate, kad ateis laikas ir tam?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.