Amsterdamo savivaldybė užsimojo pagerinti prostitučių darbo sąlygas

Nyderlanduose, kuriuose prostitucija yra legali, politikai rūpinasi, kaip pagerinti sekso darbuotojų gyvenimo kokybę. To siekdamas Amsterdamo meras atidarė viešnamį, kuriam vadovauja prostitutės.

Amsterdamo raudonųjų žibintų kvartale vykdomo projekto „My Red Light“ tikslas – suteikti sekso darbuotojoms daugiau galimybių. <br>„ViDA Press“ nuotr.
Amsterdamo raudonųjų žibintų kvartale vykdomo projekto „My Red Light“ tikslas – suteikti sekso darbuotojoms daugiau galimybių. <br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

May 21, 2017, 10:52 AM

Vadinamasis savivaldybės viešnamis duris atvėrė antradienį. Tai pirmasis seksualinių paslaugų verslas, kuriuo užsiims tiktai prostitutės.

Šia idėja Amsterdamo savivaldybė siekia pagerinti prostitučių darbo sąlygas, rašo „Lietuvos rytas“.

Mat manoma, kad jeigu verslui vadovaus pačios sekso darbuotojos, jos labiau rūpinsis savo kolegėmis.

O pajamos bus skiriamos iniciatyvoms, kurių tikslas – gerinti sekso darbuotojų statusą visuomenėje, paremti.

Naujasis viešnamis užima 14 vitrinų keturiuose pastatuose Amsterdamo raudonųjų žibintų kvartale. Miesto mero Eberhardo van der Laano remiamame versle galės dirbti apie 40 sekso darbuotojų.

Vargu ar be mero palaikymo projektas „My Red Light“ („Mano raudonasis žibintas“), kuriame aktyviai dalyvauja Amsterdamo prostitutės, būtų apskritai įvykęs. Tiesa, meras tik padėjo sutvarkydamas verslo pusę, o į kitas sritis nesikiša.

„Viskas šiame viešnamyje – nuo statulų iki dekoracijų kambariuose – yra sekso darbuotojų vaizduotės vaisius, – teigė viena prostitutė. – Tikiuosi, kad projektas „My Red Light“ padės sukurti darbo vietų, kurios sekso darbuotojoms bus patrauklios ir čia dirbdamos jos galės būti savimi.“

Bando įveikti problemas

Nyderlanduose prostitucija nuo 2000 metų yra teisėta: sekso verslo savininkai privalo gauti licenciją ir laikytis savivaldybės taisyklių, o prostitutės – mokėti mokesčius.

Šios šalies valdžia vylėsi, kad prostitucijos įteisinimas sukurs „švarią“ sekso pramonę, be šešėlio, kur nepriklausomos sekso darbuotojos galėtų užsidirbti nevaržomos sąvadautojų.

Tačiau tikrovė toli gražu nebuvo tokia šviesi, kokią įsivaizdavo olandai.

Antai Amsterdamas tapo itin svarbia pasipelnymo vieta prekybą žmonėmis vykdantiems nusikaltėliams.

Susidariusi situacija netenkino Nyderlandų valdžios ir ji 2007 metais pradėjo kovoti su organizuotu nusikalstamumu raudonųjų žibintų kvartale uždarinėdama vitrinas, kuriose sėdėdavo moterys ir vyrai.

Tiesa, tai turėjo neigiamų pasekmių sekso darbuotojams: sumažėjus vitrinų skaičiui, vieną jų išsinuomoti tapo brangiau.

O kai kurie vitrinų nuomotojai naudojosi proga ir vertė prostitutes mokėti net už tas dienas, kai jos nedirbo, pavyzdžiui, joms išvykus atostogų arba susirgus.

Reikia dėkoti merui

Todėl naujasis prostitučių valdomo viešnamio projektas Amsterdame yra bandymas išspręsti šio miesto sekso darbuotojų problemas ir padėti joms dirbti nepriklausomai nuo sąvadautojų.

„Sekso darbuotojos pačios nuspręs, kokios bus vitrinų nuomos sąlygos ir darbo valandos. Taip pat bus daugiau bendrai priimtų sprendimų, nes prostitutės pažinos viena kitą.

Viešnamyje yra svetainė, kur jos galės gerti arbatą ir bendrauti be klientų.

Viliamės, kad jos viena kitą pamokys, kaip derėtis arba tvarkytis su nemaloniais asmenimis“, – „The Guardian“ teigė projekto „My Red Light“ stebėtojų tarybos narė Marieke de Ridder.

Amsterdamo meras E.van der Laanas skyrė daug pastangų, kad vadinamasis savivaldybės viešnamis būtų atidarytas.

Bet miesto prostitucijos programos vadybininkė Sonja Pol pabrėžė, kad savivaldybė nesikiša į viešnamio reikalus.

„Meras padarė viską, ką galėjo, kad padėtų įgyvendinti projektą: rado investuotojų, ištyrė finansinę riziką, padėjo visiems svarbiems žmonėms susėsti prie bendro stalo. Bet dabar projekte nebedalyvaujame, tik ateinančius dvejus metus jį stebėsime“, – sakė S.Pol.

Suteikia progą tobulėti

Anot S.Pol, naujasis projektas suteiks galios ir daugiau laisvės prostitutėms, nes jos taps mažiau priklausomos nuo kitų žmonių – sprendimus priims pačios ir taip tobulės.

„Valdydamos savo viešnamį prostitutės įgaus žinių ir patirties versle“, – džiūgavo S.Pol.

Beje, čia dirba ir vyrų. Vienas su projektu „My Red Light“ dirbantis sekso darbuotojas patvirtino, kad naujasis prostitučių valdomas viešnamis išties turi pranašumų.

„Dirbdamas su projektu patobulėjau ir asmeniškai, ir profesine prasme. Tai ypatinga patirtis – visi sekso darbuotojai dirba kartu, susitelkę į vieną tikslą“, – tvirtino vyras.

Pastatai, kuriuose įkurtas naujasis viešnamis, anksčiau priklausė Storuliu pramintam Charlesui Geertsui, kuris buvo laikomas raudonųjų žibintų kvartalo karaliumi.

Amsterdamo savivaldybė 2007 metais nupirko tuos pastatus iš C.Geertso bandydama jį išstumti iš kvartalo. Dabar namai priklauso socialinių investicijų fondui, kuris juos nuomoja projektui „My Red Light“.

Viešnamyje, kurį dekoravo sekso darbuotojai, kambariai didesni ir spalvingesni negu kiti Amsterdamo raudonųjų žibintų kvartale.

Prostitutės taip pat ruošiasi rengti tobulinimosi kursus sekso darbuotojams – nuo masažo iki finansų tvarkymo.

Džiaugiasi ne visi

Tiesa, prostitučių valdomas viešnamis ne visiems atrodo gera idėja. Antai prostituciją tirianti Karin Werkman įsitikinusi, jog visas „My Red Light“ projektas kelia daug neaiškumų.

„Mes tiesiog negalime žinoti, ar tame viešnamyje vitriną besinuomojanti prostitutė atiduoda savo pajamas suteneriui ar ne, – atkreipė dėmesį K.Werkman. – Tai yra seksualinis išnaudojimas, tad nėra jokių garantijų, kad savivaldybės sukurtoje erdvėje vyks „švari“ prostitucija.“

Pasak tyrėjos, vieninteliai žmonės, kurie gauna naudos iš naujojo projekto, yra seksą perkantys asmenys. Mat eidami į naująjį viešnamį jie gali nuraminti sąžinę, esą jie yra savivaldybės remiamos, „skaidrios“ prostitucijos klientai. Tačiau K.Werkman teigė, kad tai – tik iliuzija.

„Savivaldybė nežino, kaip susidoroti su problemomis ir nusikalstamumu raudonųjų žibintų rajone, tad dabar jie ieško naujovių.

Valdžia suinteresuota, kad projektas pavyktų, tad svarstau, ar paaiškėjus, jog į verslą yra įsitraukę ir suteneriai, tai sužinosime?“ – svarstė K.Werkman.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.