Kanalizacijos sistemose aptikta daug aukso ir sidabro

Taurieji metalai slepiasi ne tik Šveicarijos bankų seifuose, bet ir po miestų gatvėmis. Jos kanalizacijos sistemose aptikta daug aukso ir sidabro. Metalus svarstoma surinkti ir perdirbti.

Kasmet į Šveicarijos kanalizaciją patenka 43 kg aukso ir 3 tonos sidabro.
Kasmet į Šveicarijos kanalizaciją patenka 43 kg aukso ir 3 tonos sidabro.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Local“, „Bloomberg“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Oct 13, 2017, 9:55 PM

Šveicarijos federalinis aplinkos biuras užsakė atlikti tyrimą, kad sužinotų, kokių medžiagų aptinkama 64-iuose nuotekų valymo įrenginiuose.

Išaiškėjo, kad kasmet į Šveicarijos kanalizaciją patenka 43 kg aukso ir 3 tonos sidabro. Kiekvienais metais į nuotekų vamzdžius patenkančių šių metalų bendra vertė yra apie 3 mln. Šveicarijos frankų (2,6 mln. eurų).

Be to, kanalizacijoje aptikta retųjų metalų, pavyzdžiui, gadolinio ir niobio. Šie mikroelementai naudojami pažangiųjų technologijų pramonėje, pavyzdžiui, elektroninėms detalėms gaminti.

Antai Juros kantone, kur sutelkta didžioji dalis šalies laikrodžių gamybos pramonės, kanalizacijos sistemose pilna aukso ir retųjų metalų rodžio bei rutenio.

Šveicarijoje perdirbama 70 proc. viso pasaulio aukso, o Tičino kantone veikia kelios aukso perdirbimo įmonės. Šiame regione su nuotekomis prarandama tiek daug aukso, kad svarstoma, jog galbūt verta bandyti jį atgauti.

Tiesa, daugumoje kitų vietovių nuotekose aukso per mažai ir dėl to finansiškai neapsimoka bandyti jį surinkti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.