Širdį draskanti neteisybė: ilgai lauktas kūdikis gimė po tėvų mirties

Jaunai porai žuvus per avariją, jų tėvai laimėjo teisinį mūšį dėl užšaldyto anūko embriono globos. Dabar jie džiaugiasi ant rankų sūpuodami pakaitiniu būdu gimusį mažylį ir taip pratęsę savo šeimos liniją.

Motinos ieškoti teko už Kinijos ribų, nes pakaitinė motinystė yra nelegali.<br>„Reuters“/„Scanpix“asociatyvioji nuotr.
Motinos ieškoti teko už Kinijos ribų, nes pakaitinė motinystė yra nelegali.<br>„Reuters“/„Scanpix“asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „The Guardian“ ir LR inf.

Apr 19, 2018, 2:42 PM

Kinai Shen Jie ir Liu Xi buvo susituokę dvejus metus, kai sugalvojo susilaukti vaikų in vitro apvaisinimo būdu (tai pagalbinio apvaisinimo būdas, kurio metu moters kiaušialąstė apvaisinama laboratorinėmis sąlygomis, o vėliau gemalas perkeliamas į moters gimdą. – Red.).

Bet 2013 metais, likus penkioms dienoms iki procedūros, kai apvaisinta kiaušialąstė turėjo būti perkelta į Liu organizmą, pora žuvo per avariją.

Trejus metus po to Shen ir Liu žūties tėvai kovojo teismuose beprecedentėje byloje siekdami teisių į keturis jų vaikų užšaldytus embrionus.

Po ilgų teismų procedūrų 2017 metų sausį seneliai laimėjo bylą. Jie surado slapta veikiančią pakaitinių paslaugų agentūrą Laose ir išvyko ieškoti anūkui pakaitinės motinos, nes toks kūdikių išnešiojimas Kinijoje yra nelegalus.

Jokia oro linijų kompanija nesutiko į Laosą nugabenti embrionų, užšaldytų skystojo azoto talpykloje, tad seneliai patys važiavo mašina į kitą šalį.

Praėjusį gruodį Guangdžou ligoninėje jiems gimė anūkas. Liu motina jam davė Tiantiano vardą, kuris reiškia „meilus“.

„Tiantiano akys kaip mano dukros, bet jis panašesnis į savo tėvą“, – sakė Liu motina Hu Xinxian.

Vaiko pilietybė irgi buvo keblus klausimas, nes pakaitinė motina iš Laoso pagimdė jį Kinijoje turėdama paprastą turistinę vizą.

Seneliams teko įveikti paskutinę kliūtį. Jiems buvo atlikti kraujo ir DNR testai, kad būtų įrodyta, jog kūdikis tikrai yra jų anūkas ir jo tėvai – kinai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.