Internete išpopuliarėję karstų nešikai tikisi pasaulinės sėkmės

Karstų nešikai iš Ganos, gana smarkiai išpopuliarėję internete, galbūt atrodo pasitempę ir pasipuošę, tačiau iš tiesų jie nebijo sunkaus darbo bei purvinų rankų. „Šokantys karstų nešiotojai“ pirmą kartą išpopuliarėjo 2017 metais, kai jų „šokis su karstu“ buvo parodytas BBC dokumentikoje.

„Šokantys karstų nešiotojai“ pirmą kartą išpopuliarėjo 2017 metais, kai jų „šokis su karstu“ buvo parodytas BBC dokumentikoje.  <br> Twitter nuotr.
„Šokantys karstų nešiotojai“ pirmą kartą išpopuliarėjo 2017 metais, kai jų „šokis su karstu“ buvo parodytas BBC dokumentikoje.  <br> Twitter nuotr.
 Gerbėjai Honkonge gali nusipirkti miniatiūrines nešikų figūrėles.<br> Twitter nuotr.
 Gerbėjai Honkonge gali nusipirkti miniatiūrines nešikų figūrėles.<br> Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 14, 2020, 6:42 PM

Tačiau kažkas paredagavo vaizdo įrašą ir uždėjo elektroninės muzikos dainą – taip gimė šiuo metu vienas populiariausių pokštų internete.

Pasaulyje siaučiant koronaviruso pandemijai, vaizdo įrašas tapo būdu skleisti žinutę apie socialinės distancijos svarbą ir perspėti žmones apie tai, kas jų gali laukti nesilaikant saugumo reikalavimų.

Pavyzdžiui, uniformas dėvinti Indijos policija atkartojo nešikų šokį rankose laikydami sveiką vyrą neštuvuose. Tą patį padarė ir Peru policija, tik rankose jie nešė netikrą karstą, ant kurio buvo parašyta COVID-19.

Šio šokio idėja pasinaudojo net ir dėl žlungančios ekonomikos Libane protestuojantys žmonės. Beiruto gatvėmis karstų nešėjais persirengę žmonės žygiavo nešdami karstą, kuris buvo papuoštas sparčiai nuvertėjančia Libano lira.

Gerbėjai Honkonge gali nusipirkti miniatiūrines nešikų figūrėles, o Taivane nueiti į barą, kuriame juos aptarnaus padavėjai, apsirengę nešikų kostiumais.

Sukurta netgi vaizdo žaidimo „Mario“ versija, kuriame mirus veikėjui pasirodo nešikai, judantys elektroninės muzikos ritmu.

Nešikų lyderis Benjaminas Aidoo sako, kad „Mario“ versija – viena jo mėgstamiausių. Jo šokėjai patys ėmėsi iniciatyvos perspėti žmones, kad privalu laikytis socialinės distancijos, ir tai daro paprastu šūkiu – „liek namie arba šok su mumis“.

B.Aidoo pasakojo, kad dirbti karstų nešiku jis pradėjo 2003 metais, kai vis dar tebesimokė vidurinėje mokykloje. Idėja šokti su karstu jam kilo dėl to, kad jis norėjo atšvęsti žmonių gyvenimus.

Be to, jis pastebėjo, kad kai kurie žmonės per laidotuves tapdavo tokie liūdni, kad imdavo alpti ar susižeisdavo. Jis manė, kad jeigu laidotuvėse dalyvaujantys mirusiojo artimieji dėmesį skirtų šokiui, būtų mažesnė tikimybė, kad jie susižalotų.

Kai pandemija praeis, B.Aidoo tikisi, kad galės pamokyti viso pasaulio žmones kaip reikia surengti nuotaikingesnes laidotuves.

„Daugumai žmonių patinka šita idėja, – teigia B.Aidoo. – Jie nori būti laimingi ir atšvęsti mirusio žmogaus gyvenimą, prisiminti tai, ką jie nuveikė per visus tuos metus.“

B.Aidoo verslas ėmė keistis po to, kai, mirus vienam parlamentarui, jo šeima kreipėsi būtent į B.Aidoo ir jo kolegas. Parlamentaro šeima sumokėjo už jų kostiumus ir po to, kai laidotuvės praėjo be nesklandumų, šeima taip pat dosniai sumokėjo.

„Tai buvo pirmas kartas, kai pamačiau 100 dolerių kupiūrą“, – sakė B.Aidoo. Po to jis suprato, kad turi aiškią viziją tam, ką daro.

Dabar B.Aidoo yra įdarbinęs apie 100 žmonių: 95 vyrus ir 5 moteris. Dvi iš šių moterų yra pagrindinės nešikės, kaip ir pats B.Aidoo. Jos eina karsto priekyje, dėvi skrybėlę ir neša Ganos vėliava dekoruota lazdelę.

B.Aidoo neseniai pasisamdė administratorių, su kuriuo bando sukurti pasaulinį prekės ženklą.

Kalbėdamas apie tai, kaip COVID-19 pandemija paveikė jo verslą Ganoje, B.Aidoo paaiškino, kad laidotuvėse šiuo metu negali dalyvauti daugiau nei 25 žmonės – į šį skaičių įtraukiami ir karsto nešikai.

Šiuo metu nėra šokių ar dainų, todėl kai kurie žmonės mirusius artimuosius šiuo metu laiko morguose tol, kol bus galima surengti dideles laidotuves su šokėjais.

Pasibaigus pandemijai B.Aidoo tikisi keliauti ir atidaryti savo verslo skyrius kituose šalyse. Savo gerbėjus jis ragina „likti sveikais, gyvais ir laikytis saugos taisyklių“.

„Vieną dieną pandemija praeis ir mes visi susitiksime“, – kalbėjo B.Aidoo.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.