Septynis mėnesius trukęs laukimas atsipirko – turistas galėjo mėgautis Maču Pikču vienui vienas

Japonų turistas Jesse Katayama neleido Peru dėl pandemijos įvestam karantinui nutraukti jo svajonių kelionės.

J. Katayama džiaugiasi būdamas pirmuoju turistu Maču Pikču po karantino.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
J. Katayama džiaugiasi būdamas pirmuoju turistu Maču Pikču po karantino.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
J. Katayama džiaugiasi būdamas pirmuoju turistu Maču Pikču po karantino.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
J. Katayama džiaugiasi būdamas pirmuoju turistu Maču Pikču po karantino.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 15, 2020, 6:57 AM

Jesse Katayama planavo savo kelionę aplink pasaulį užbaigti XV amžiaus inkų mieste Maču Pikču, įkurtame beveik 2.5 km aukštyje Andų kalnų aukštikalnėse.

Planus sujaukė koronaviruso protrūkis. 26-erių Japonijos pilietis įstrigo Peru. Visos lankytinos vietos buvo uždarytos ir visoje šalyje įvestas karantinas.

Šį sekmadienį,po septynis mėnesius trukusio laukimo, J. Katayama pagaliau galėjo aplankyti išsvajotą UNESCO paveldo objektą. Neskaičiuojant keleto gidų, ten jis buvo vienui vienas.

„Pasibaigus karantinui, aš esu pirmas žmogus, įkėlęs koją į Maču Pikču, aaaaaaš“, – rašė jis savo Instagram paskyroje prie nuotraukos su muziejaus darbuotoju.

Peru kultūros ministras Alejandro Neyra virtualioje žinių konferencijoje pirmadienį pranešė, kad J. Katayamai buvo duotas specialus leidimas įeiti į teritoriją dėl jo išskirtinės kantrybės.

„Jis atvyko į Peru turėdamas svajonę ten patekti“, kalbėjo A. Neyra. „Japonijos pilietis įėjo ten su parko direktoriumi prieš išvažiuodamas“.

Prieš pandemiją, Maču Pikču kiekvieną dieną sulaukdavo tūkstančių lankytojų. Įprastai turistai turi kelis mėnesius iš anksto užsiregistruoti, kad gautų leidimą įžengti į senovinį Inkų kelią, vedantį į tvirtovę.

J. Katayama buvo gavęs leidimą kovo 16. Dvi dienas prieš jis jau atvyko laukti kalno papėdėje esančiame miestelyje.

Dvi dienos pavirto savaitėmis ir mėnesiais. Turistas išsinuomavo mažus apartamentus mieste ir dienas leido lankydamas jogos pamokas, mokydamas vietinius vaikus boksuotis ir mokydamasis įvairiems egzaminams, skirtiems fitneso ir sporto mitybos sertifikatams gauti.

Prieš metus jis internete paprašė paaukoti pinigų jo svajonių įgyvendinimui – atidaryti bokso treniruočių salę Japonijoje ir keliaudamas po pasaulį pasisemti išminties kiekvienoje šalyje. Prieš atvykdamas į Peru jis vedė bokso treniruotes Australijoje, Brazilijoje, Pietų Afrikoje, Egipte ir Kenijoje.

J. Katayama vienam Japonijos žinių portalui pasakojo, kad svarstė galimybę pasinaudoti Japonijos vyriausybės pavasarį organizuotais užsakomaisiais skrydžiais ir evakuotis, bet jam pasirodė per brangu. Galiausiai jis nusprendė pasilikti su viltimi, kad Maču Pikču bus greitai vėl atsidarytas.

Jo kantrybė galų gale atsipirko. Japonas netgi tapo vietine garsenybe po to, kai didelis Peru laikraštis „La Republica“ aprašė jo laukimą ir pavadino „paskutiniu turistu Maču Pikču“.

Kitame interviu jis prisipažino likęs tik su vienu tikslu – pamatyti šį istorinį stebuklą ir nenorėjo išvažiuoti, kol to nepadarė.

Turistas savo Instagram paskyroje pasakojo, kad pranešimai apie jo ištvermę paskatino šimtus jo palaikytojų pasirašyti peticiją jo vardu.

Peru kultūros ministras A. Neyra pranešė, kad valdžia sulaukė pono J. Katayamos lankytojo registracijos ir nusprendė suteikti jam specialų leidimą prieš jam išvykstant namo į Japoniją.

Pandemija stipriai paveikė Peru turizmo sektorių, kuris yra trečias pagrindinis šalies pajamų šaltinis. Pagal Limos Prekybos rūmų 2018-aisiais pateiktą informaciją, šioje srityje dirba daugiau, nei 1.3 milijono žmonių, kas sudaro beveik 8 proc. visų šalies dirbančiųjų. Kai sustojo kelionės, dauguma šių žmonių prarado darbus.

Peru taip pat praneša apie augančius koronaviruso atvejų skaičius, iš kurių daugiau, nei 33 tūkst. baigėsi mirtimi.

A. Neyra pasakojo, kad planuojama atidaryti septynis archaeologinius objektus Andų mieste Kuske. Bus įleidžiamos tik mažos grupės. Maču Pikču atidarymo data dar nepaskelbta.

Parengta pagal NYTIMES.com informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?