Sudarė geriausių pasaulio šalių reitingą: Lietuva – 67, aplenkė net Mianmaras Pirmoji vieta atiteko Kanadai

Kiekvienais metais daromame „U.S. News & World Report“ Geriausių šalių tyrime šiemet į pirmąją vietą iškopė Kanada. Deja, Lietuvos pozicija smuko beveik iki pačio sąrašo galo.

Lietuva atsidūrė sąrašo gale.<br>S.Žiūros nuotr.
Lietuva atsidūrė sąrašo gale.<br>S.Žiūros nuotr.
Geriausių šalių tyrime šiemet į pirmąją vietą iškopė Kanada.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Geriausių šalių tyrime šiemet į pirmąją vietą iškopė Kanada.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 16, 2021, 4:57 PM, atnaujinta Apr 16, 2021, 5:14 PM

Kanada gavo maksimalius įvertinimus socialinio teisingumo bei gyvenimo kokybė kriterijuose. Toks įvertinimas reiškia, kad ši šalis yra matoma kaip stabili, saugi ir turinti atvirą visuomenę, kurioje individai gali jaustis laisvi ir klestėti.

JAV pakilo per vieną poziciją, tačiau jų stabilumas buvo įvertintas žemiau. Šiame tyrime svarbūs kriterijai yra rasinė lygybė, socialinis teisingumas bei įsipareigojimai mažinti klimato kaitą. Manoma, kad nuomonė apie JAV pasaulio akyse smuko Donaldo Trumpo kadencijos metais.

Dauguma lyderių dešimtuke atsidūrusių valstybių buvo Vakarų Europos šalys. Išimtys – Naujoji Zelandija, Australija ir Japonija irgi atsidūrė tarp lyderių.

1. Kanada

2. Japonija

3. Vokietija

4. Šveicarija

5. Australija

6. Jungtinės Amerikos Valstijos

7. Naujoji Zelandija

8. Jungtinė Karalystė

9. Švedija

10. Nyderlandai

Iš 78 į tyrimą įtrauktų šalių paskutinę vietą užima Irakas. Politinių neramumų draskomos Europos šalys Ukraina ir Baltarusija užima 71 ir 75 vietas.

Po perversmo karinės chuntos valdomas Mianmaras, nepaisant dažnėjančių smurto protrūkių, užėmė 58 vietą, vos per vieną poziciją žemiau, nei Estija (57 vieta).

67 vietoje atsidūrusi Lietuva nusileido kitoms Baltijos šalims Latvijai (64 vieta) ir Estijai (57 vieta). Matomas nemažas kritimas – pernai mes užėmėme 59 vietą.

Labiausiai Lietuvos reitingą numušė kultūrinės įtakos kintamasis, kuriame nesurinkta nei kiek taškų. Labiausiai pasigirti galime savo atvirumu verslui – jei reitinge būtų vadovaujamasi tik šiuo kriterijumi, būtume užėmę 42 vietą.

Parengta pagal „US News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.