Tokijo Tojosu žuvies turguje rengiamame pirmajame metų aukcione jau trečius metus iš eilės krenta didžiausia už žuvį sumokėta kaina, dėl pandemijos mažėjant žuvies paklausai.
16,88 mln. jenų, kurias trečiadienį bendrai sumokėjo restorano operatorius ir didmenininkas už didžiulį paprastąjį tuną, buvo gerokai mažesnė suma už 2019 metų rekordą, kai už brangiausią žuvį buvo paklota 333,6 mln. jenų (2,7 mln. eurų tuometiniu kursu).
Tradicinis Naujųjų metų tunų aukcionas Tojosu turguje kasmet pritraukia daugybę žuvimi prekiaujančių didmenininkų.
Kartais varžytinių dalyviai nepagaili milžiniškų sumų už brangiai vertinamą tuną, kuris, kaip tikima, atneša laimę ir padaro nemažą reklamą jo pirkėjui.
Už didžiausią kainą trečiadienį parduota žuvis svėrė 211 kg ir buvo sugauta šiauriniame Japonijos Aomorio regione, garsėjančiame kokybiškais tunais. Ji atiteko „Michelin“ žvaigždute įvertintai sušių restoranų operatorei „Onodera Group“ ir Japonų didmeninės prekybos atstovui „Yamayuki“.
Praėjus kelioms valandoms po ankstų rytą vykusio aukciono brangiausiai parduota žuvis buvo pristatyta į vieną iš „Onodera“ restoranų Tokijo prabangiame Omotesando rajone, kur buvo viešai darinėjama ir pjaustoma.
„Dalyvavau aukcione, tikėdamasis įsigyti brangiausią tuną – tai laikoma geru ženklu – ir patiekti jį savo klientams, kad šiek tiek praskaidrinčiau ateinančius metus, kai mūsų pasaulį yra apėmusi pandemija“, – naujienų agentūrai AFP sakė vyriausiasis virtuvės šefas Akifumi Sakagami.
Šis tunas bus patektas „Onodera“ restoranų lankytojams Japonijoje ir užsienyje, įskaitant Havajus, Niujorką ir Los Andželą, pridūrė jis.
Didžiausi sušių mėgėjai rinkosi prie restorano Tokijuje, tikėdamiesi gauti gabalėlį šios žuvies.
78 metų Junko Kawabata sakė, kad greitkeliu atskubėjo iš savo namų rytiniame Tokijuje, norėdama paragauti brangiausiai įvertinto laimikio.
„Man tiesiog patinka tunas“ – išdidžiai sakė ji, rodydama bilietą, rodantį, kad moteris bus pirmoji aptarnauta klientė.
„Negaliu sulaukti, kada gausiu jo gabaliuką“, – nekantravo moteris.