Kur iš tiesų yra Rusijos vadovas: ar V. Putino apsilankymas „Aeroflot“ mokymo centre buvo suklastotas?

Šiandien turime itin kritiškai vertinti viską, ką matome socialinėje žiniasklaidoje ir televizijoje. Visur gausu netikslios informacijos ir dezinformacijos, susijusios su Vladimiro Putino invazija į Ukrainą. Todėl daugelį labai sudomino vakar Kremliaus paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame V.Putinas apsilankė „Aeroflot“ mokymo centre. Tačiau žmonės abejoja, ar vaizdo įrašas apskritai yra tikras. Teigiama, kad V.Putinas buvo nufilmuotas priešais žaliąjį ekraną ir įlipdytas į seną vaizdo įrašą.

V. Putinas.<br>Stop kadras.
V. Putinas.<br>Stop kadras.
V. Putino susitikimas su skrydžių palydovėmis.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putino susitikimas su skrydžių palydovėmis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-03-06 12:46, atnaujinta 2022-03-06 12:48

Vakar paskelbtame vaizdo įraše V. Putinas sėdi prie stalo su įvairių oro linijų bendrovių skrydžių palydovėmis. Šiame susitikime V.Putinas sugriežtino savo retoriką prieš Vakarų sąjungininkus.

Vaizdo įraše Rusijos prezidentas pasirodė moterų – „Aeroflot“ stiuardesių apsuptyje, o ryškiausi jo pasisakymai buvo apie tai, kad Maskva lygina Vakarų sankcijas su karo paskelbimu Rusijai bei perspėjimas, kad užsienio valstybės, raginančios uždaryti Ukrainos oro erdvę bus laikomos konflikto dalyvėmis.

Tačiau vaizdo įraše kažkas ne taip.

Akylesni žiūrovai pastebėjo, kad V.Putinas ranka perbraukia per mikrofoną, esantį ant stalo priešais jį. Įraše matyti, kad ranka už mikrofono neužkliūva, bet pereina kiaurai. Dėl to internete kilo klausimų: „ar V.Putinas yra holograma? O gal jis naudojo žaliąjį ekraną?“

Suspaudimo defektai

Vaizdo įraše, kuriuo dalijamasi socialiniuose tinkluose, atrodo, kad jo ranka praeina pro fizinį objektą – mikrofoną. Tačiau mikrofono „incidentą“ būtų galima paaiškinti ir kitomis teorijomis.

Vaizdo įrašai įrašomi, redaguojami ir eksportuojami į vaizdo failą. Tada jie patenka į televiziją arba jais dalijamasi vaizdo įrašų platformose ar socialinėje žiniasklaidoje.

Pastarosiose terpėse svarbus yra vaizdo failų dydis. Tokiose platformose kaip „Twitter“ ir „YouTube“ vaizdo įrašai yra stipriai suspaudžiami, kad būtų galima greičiau jais pasidalinti ir nereikėtų tiek daug mokėti už jų talpinimą. Dėl tokio didelio suspaudimo gali atsirasti „suspaudimo artefaktų“.

Dėl suspaudimo artefaktų kai kurie vaizdo įrašai socialiniuose tinkluose yra neryškūs, iškraipyti arba visiškai prarandami. Tai galėtų paaiškinti, kodėl V.Putino ranka tarsi dingsta už mikrofono.

Sąmoningas suklastojimas

Internete pasklido ir tokia teorija, kad V.Putino komanda galėjo sąmoningai sukūrti tokį vaizdo įrašą, žinodama, kad jis sukels žmonių susidomėjimą internete. Pasaulio šalims griežtinant Rusijos naujienų sklaidą, turint omenyje didžiulį melagingos Kremliaus propagandos kiekį, šios „žaliojo ekrano“ ir kitos teorijos internete leido vaizdo įrašui pasiekti labai didelį žmonių skaičių.

Yra priežastis abejoti, ar šis vaizdo įrašas yra tikras. Pastaruoju metu V.Putinas kelis kartus pasirodė per televiziją, tačiau kiekvieną kartą jis sėdi labai toli nuo visų kitų, priešingai nei šiame kontraversiškame įraše.

Nėra aišku, kodėl jis visada sėdi taip toli nuo savo svečių. Gali būti, kad tai gudrybė, kuria siekiama priversti Rusijos gyventojus patikėti, kad jis vienintelis valdo situaciją. Gali būti, kad tai kur kas praktiškesnis dalykas – atsargos priemonė siekiant neužsikrėsti COVID-19.

Svarstymai, kad ilgi stalai yra naudojami saugojantis nuo COVID-19 yra vienintelė nors kiek logiška šių komiškai atrodančių susitikimų priežastis. Tačiau jeigu tai tiesa, „Aeroflot“ vaizdo įrašas kelia dar daugiau įtarimų.

Darant prielaidą, kad ilgieji stalai yra skirti savisaugai, kodėl V.Putinas sėdėjo taip arti skrydžio palydovių, kurios dar visai neseniai tikriausiai skraidė su šimtais keleivių?

Tai dar vienas požymis, kad vaizdo įrašas galėjo būti suklastotas. Be to, jame yra keletas scenų, kuriose vaizdo įrašas atrodo tiesiog keistai – V.Putino kūno kontūrai atrodo tiesiog įklijuoti į kito vaizdo įrašo turinį.

Tačiau taip pat gali būti, kad tai yra tiesiog bandymai rasti tai, ko nėra. Paprasčiausias atsakymas dažnai yra labiausiai tikėtinas. O šiuo atveju paprasčiausias atsakymas yra toks, kad visos stiuardesės atliko PGR testus, o V.Putinas tikrai buvo kambaryje ir rizikavo susirgti, norėdamas „kietai“ atrodyti šalia grupės išvaizdžių skrydžių palydovių.

Parengta pagal „Goosed“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.