Elizabeth II valdymo jubiliejaus minėjimo pirmą dieną karalienę sveikino minios žmonių

Didžiulės minios žmonių ketvirtadienį sveikino karalienę Elizabeth II, prasidėjus keturias dienas truksiančioms istorinio Jungtinės Karalystės monarchės valdymo platininio jubiliejaus iškilmėms.

Londonas.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Londonas.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Londone prasidėjo Didžiosios Britanijos karalienės Elizabeth II valdymo jubiliejaus šventė.<br>AP/ Scanpix nuotr.
Londone prasidėjo Didžiosios Britanijos karalienės Elizabeth II valdymo jubiliejaus šventė.<br>AP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 2, 2022, 6:58 PM

Skaisčiai šviečiant saulei dešimtys tūkstančių žmonių susirinko Londono centre stebėti Vėliavos pagerbimo (Trooping the Colour) parado.

96 metų monarchės viešas pasirodymas jos rekordinio 70-ojo valdymo jubiliejaus minėjimo iškilmėse kėlė abejonių dėl jos ligos ir neseniai atsiradusių vaikščiojimo problemų.

Tačiau karalienė išėjo į Bakingamo rūmų balkoną, apsirengusi melsvai pilkšvos spalvos rūbais ir rankomis tvirtai laikydamasi už vaikščiojimo lazdelės. Monarchė, kaip pridera, priėmė jai skirtą raitosios kariuomenės pasveikinimą.

Nuo Bakingamo rūmų į Trafalgaro aikštę vedantis Pėsčiųjų takas (Male) mirgėjo nuo JK vėliavų. Kai kurie aistringiausi karalienės gerbėjai dar prieš kelias dienas užsiėmė geriausias vietas take, kad galėtų pamatyti šio parado didybę.

Tačiau dauguma pripažino, kad šios karalienės epocha eina į pabaigą.

„Žinome, kad tai ypatinga proga, nes tai gali būti paskutinė diena, kai pamatysime Jos Didenybę viešame renginyje“, – naujienų agentūrai AFP sakė iš Škotijos atvykęs 65 metų greitosios medicinos pagalbos darbuotojas Gilbertas Falconeris.

Istorinio platininio viešpatavimo jubiliejaus proga karalienė sulaukė sveikinimų iš politikų ir religinių lyderių iš viso pasaulio, įskaitant proairiškos nacionalistų partijos „Sinn Fein“ lyderę Šiaurės Airijoje.

Michelle O'Neill pasakyta žinutė, girianti karalienės „reikšmingą“ indėlį į taikos procesą, būtų buvusi neįsivaizduojama prieš 1998 metų taikos susitarimą, užbaigusį ilgus metus trukusį sukilimą prieš JK valdymą.

„Sinn Fein“ buvo dabar neveikiančios Airijos respublikonų armijos (IRA) politinis sparnas. Ši sukarinta grupuotė 1979 metais nužudė karalienės pusbrolį Louisą Mountbatteną.

Pasirodymai

Karalienė, kuri buvo puiki raitelė, anksčiau pati priimdavo paradą raitųjų gvardiečių paradams skirtoje aikštėje netoli Pėsčiųjų tako.

Tačiau šiemet ją pakeitė jos 73 metų sūnus princas Charlesas, simboliškai leisdamas suprasti, kas su laiku perims visas karalienės pareigas.

Drauge su princu parade raiti dalyvavo jo sesuo 71 metų princesė Anne ir jo vyriausiasis sūnus 39 metų princas Williamas. Visi jie vilkėjo šventines kariškas uniformas.

Tarp paradą stebėjusių karališkosios šeimos atstovų buvo jaunesnysis princo Charleso sūnus princas Harry ir jo sutuoktinė Meghan, atvykę reto vizito iš Kalifornijos.

Tačiau nebuvo nešlovę užsitraukusio karalienės antrojo sūnaus 62 metų princo Andrew.

Vėliau karalienė turėtų antrą kartą pasirodyti balkone stebėti daugiau nei 70 lėktuvų skrydį virš Bakingamo rūmų.

Tarp jų bus Karališkųjų oro pajėgų akrobatinio skraidymo komanda „Red Arrows“ ir garsiosios Antrojo pasaulinio karo lėktuvų kolekcijos eksponatai, įskaitant tris naikintuvus „Spitfire“ ir bombonešį „Lancaster“.

Vakare Elizbeth II turėtų dalyvauti ceremonijoje į vakarus nuo Londono esančioje Vindzoro pilyje, per kurią bus įžiebta daugiau nei 3 tūkst. žiburių visoje šalyje ir 54 Sandraugos šalių sostinėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.