Airijos lietuvis bando laimę patekti į Gineso rekordų knygą: namo sodelyje – neįtikėtinai aukštas bulvės stiebas

Airijos lietuvis bando laimę patekti į Gineso rekordų knygą su aukščiausiu bulvės stiebu, pranešė Airijos naujienų portalas „Independent.ie“.

Bulvės žiedas.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Bulvės žiedas.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2022, 12:52 PM, atnaujinta Aug 27, 2022, 12:55 PM

Prieš ketverius metus viskas prasidėjo nuo daigo iš „Lidl“ parduotuvės, o dabar Droghedos gyventojas Rimantas Svaldenis savo namų sode išaugusį bulvės stiebą bando įtraukti į Gineso rekordų knygą.

Stiebas, nors ir įsispraudęs į obelį, vis dėlto yra aiškiai matomas – 2 m 20 cm, o tai yra net 75 cm aukščiau už dabartinį rekordą – 1 m 45 cm.

„Viskas prasidėjo nuo mažos bulvės, kurią nusipirkau „Lidl“ parduotuvėje 2018 m. Per daugelį metų stebėjau, kaip ji auga, kol pagalvojau, kad tai gali būti rekordas ar kažkas panašaus“, – sako Rimantas, kuris iš Lietuvos į Droghedą Airijoje persikėlė gyventi 2003 m.

„Patikrinau knygą ir pamačiau, kad paskutinis užfiksuotas aukščiausias stiebas buvo 2020 m. Belgijoje, todėl dabar stengiuosi, kad jis būtų patvirtintas ir išsiųstas į Gineso rekordų knygą“, – teigė vyras.

R. Svaldenis nurodė, kad tai ilgas procesas, kuriam prireikė kelių liudininkų, vaizdo įrašų ir sodininkystės ekspertų parodymų.

„Jie man atsiuntė tiek daug formų, o praėjusį savaitgalį pas mane buvo atvykęs sodininkas, kad išmatuotų ir patvirtintų, kas tai yra, bet aš tikiuosi, kad merė atvyks ir pažiūrės, nes jiems reikia, kad dar kas nors svarbus tai paliudytų, – sako Rimantas. – Pateikus formas, atsakymo iš jų tenka laukti 12 savaičių, bet jei turite 800 eurų, rezultatus galite gauti per kelias dienas.“

Linda Fleming, aukštą kvalifikaciją įgijusi sodininkė, sutinka, kad tai „bebrotiškai aukšta bulvė“.

„Tai neabejotinai bulvė – ne itin sveika, bet vis dėlto galiu patvirtinti, kad ji – ir pati aukščiausia, kokią tik esu mačiusi! – teigė ji. – Bulvės stiebas patiria stresą ir ieško natūralios šviesos.“

Dabar Rimantas Svaldenis turi gauti atsakymą iš Airijos institucijos „Teagasc“, atsakinga už mokslinius tyrimus ir plėtrą, ir merės. Nors merė Michelle Hall nurodė, kad mielai patikrintų, bet „neatpažintų bulvės augalo nuo alkūnės“.

Po atsakymo prasidės nervingas laukimas, ar Droghedoje užauginta lietuvio bulvė pateks į rekordų knygą.

Parengta pagal „Independent.ie“ inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.