„Oksfordo žodyno“ metų frazė – „goblino režimas“: atspindi viso pasaulio nuotaikas

„Oksfordo žodynas“ pranešė, kad pirmąkart surengtu interneto balsavimu 2022-ųjų fraze išrinkta frazė „goblino režimas“ – „goblin mode“.

2021-aisiais „Oksfordo žodynas“ metų žodžiu išrinko „vakciną“ arba „vakcinaciją“ („vax“).<br>AP/Scanpix nuotr.
2021-aisiais „Oksfordo žodynas“ metų žodžiu išrinko „vakciną“ arba „vakcinaciją“ („vax“).<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2022, 10:32 AM, atnaujinta Dec 11, 2022, 10:33 AM

Žodyne šis terminas apibrėžiamas kaip „elgesys, kuris yra be jokių pateisinimų savanaudiškas, tingus, aplaidus ar gobšus, paprastai atmetantis socialines normas ar lūkesčius“.

Pirmą kartą pastebėta tviteryje 2009-aisiais, frazė „goblino režimas“ išpopuliarėjo 2022-aisiais, kai žmonės visame pasaulyje jautė netikrumą dėl uždarymų pandemijos metu.

„Atsižvelgiant į besibaigiančius metus, „goblino režimas“ atitinka mūsų visų, kurie šiuo metu jaučiasi šiek tiek prislėgti, savijautą“, – sakė „Oxford Languages“ prezidentas Casperas Grathwohlis.

Metų frazė turi atspindėti pastarųjų dvylikos mėnesių etosą, nuotaiką ar rūpesčius.

Šiemet pirmąkart frazė buvo išrinkta viešai balsuojant iš trijų finalininkių, kurias atrinko „Oxford Languages“ leksikografai: „goblino režimas“ („goblin mode“), „metavisata“ („metaverse“), „grotažymė AšPalaikau“ („hashtag IStandWith“).

Nepaisant to, kad frazė „goblino režimas“ ne virtualiame gyvenime buvo mažai kam žinoma, šis terminas buvo pagrindinis favoritas, surinkęs 93 proc. iš daugiau nei 340 tūkst. atiduotų balsų.

Toks pasirinkimas – dar vienas įrodymas, kad pasaulis yra sutrikęs po keletą metų trukusios pandemijos suirutės, taip pat dėl didžiulių elgesio ir politikos pokyčių, kuriuos atnešė socialiniai tinklai.

Praėjusią savaitę „Merriam-Webster“ paskelbė, kad šio žodyno metų frazė yra „miglos pūtimas“ („gaslighting“) – psichologinė manipuliacija, kuria siekiama priversti žmogų suabejoti savo minčių teisingumu.

2021-aisiais „Oksfordo žodynas“ metų žodžiu išrinko „vakciną“ arba „vakcinaciją“ („vax“), o „Merriam-Webster“ – „vakciną“ („vaccine“).

Parengta pagal BNS inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.