Suomijai šeštąkart iš eilės tapus laimingiausia pasaulio šalimi – didžiulis Lietuvos šuolis: pakilome į laimingiausiųjų 20-uką

Suomija jau šeštus metus iš eilės įvardinta laimingiausia plametos šalimi, teigiama pirmadienį paskelbtoje Pasaulio laimės ataskaitoje. Tačiau didelį proveržį pagal laimės indeksą padarė ir reguliariai reitingo sąrašu kopianti Lietuva – šiais metais patekome net į laimingiausių valstybių dvidešimtuką.

Kaziuko mugė Vilniuje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kaziuko mugė Vilniuje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pavasaris Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasaris Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Suomija jau šeštus metus iš eilės paskelbta laimingiausia šalimi.<br>123rf nuotr.
Suomija jau šeštus metus iš eilės paskelbta laimingiausia šalimi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 20, 2023, 7:58 AM, atnaujinta Mar 20, 2023, 5:29 PM

Ataskaitą, kurioje nagrinėjamas koronaviruso krizės poveikis žmonių gerovei, kasmet rengia JAV mokslininkai, remdamiesi Gallupo instituto atliktomis apklausomis.

Ataskaitos duomenimis, po laimingų suomių seka: Danija, Islandija, Izraelis, Nyderlandai, Švedija, Norvegija, Šveicarija, Liuksemburgas ir Naujoji Zelandija.

Austrija ir Australija užima 11 ir 12 vietas, o Vokietija yra 16 vietoje – nuo praėjusių metų nukrito dviem pozicijomis.

Tuo tarpu Lietuva užima 20 poziciją ir lenkia Lenkiją (39 vieta), Estiją (31 vieta) ir Latviją (41 vieta). Ukraina šiame tyrime užima 92, Rusija – 70 vietą.

Tai didžiulis šuolis – ataskaitoje pažymima, jog Lietuva per pastaruosius šešerius metus reitinge nuolat kilo aukštyn. Šalis 2017 m. buvo 52 vietoje. „Pirmoje vietoje jau šeštus metus iš eilės išlieka Suomija. Lietuva yra vienintelė nauja šalis pirmajame dvidešimtuke, nuo 2017 m. pakilusi daugiau kaip 30 pozicijų“, – rašoma dokumente.

Nuo 2012 m. JT darniosios plėtros sprendinių tinklo (U.N. Sustainable Development Solutions Network) skelbiamas indeksas vertina per 150 šalių pagal tai, kiek laimingi jaučiasi jų gyventojai. Duomenys šiųmetiniam Pasaulio laimės indeksui buvo renkami 2020–2022 m.

Sąrašas sudaromas remiantis įvairiais veiksniais: vienam gyventojui tenkančia BVP dalimi, duomenimis apie gyventojų sveikatą ir medicinos prieinamumą, socialines pašalpas, pilietines laisves ir korupcijos paplitimą.

Libanas ir karo draskomas Afganistanas išliko dviem nelaimingiausiomis šalimis, rodo apklausa.

Tyrėjai teigė, kad žmonių laimės vertinimas išliko „nepaprastai atsparus“ nepaisant COVID-19 pandemijos, o 2020–2022 m. pasauliniai vidurkiai yra tokie pat aukšti kaip ir prieš pandemiją, 2017–2019 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.