Pablo Escobaro „kokaino hipopotamai“ – galvos skausmas Kolumbijai: gyvena tarsi rojuje

Trečiadienį Kolumbijos aplinkosaugos institucijos pranešė, kad narkobarono Pablo Eskobaro privačiam žvėrynui priklausęs hipopotamas žuvo, kai greitkelyje Bogota-Medeljina šalies šiaurės vakaruose susidūrė su visureigiu. 

Nuo pat hipopotamų atvežimo į šalį pradžios, šie gyvūnai spačiai dauginosi, sukeldami aplinkosaugos ir socialinių problemų, kurioms spręsti, anot pareigūnų, reikalinga tarpinstitucinė grupė, sugebanti pateikti operatyvių sprendimų.<br>CoverImages/Scanpix nuotr.
Nuo pat hipopotamų atvežimo į šalį pradžios, šie gyvūnai spačiai dauginosi, sukeldami aplinkosaugos ir socialinių problemų, kurioms spręsti, anot pareigūnų, reikalinga tarpinstitucinė grupė, sugebanti pateikti operatyvių sprendimų.<br>CoverImages/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-16 12:05

Per avariją transporto priemonės keleiviai nenukentėjo, pranešė policija. Hipopotamas nugaišo iškart po susidūrimo ir buvo išvežtas ištirti, pranešė aplinkosaugos institucijos. Įvykusi avarija atspindi pavojų, kurį šie, iki 2 tonų sveriantys, gyvūnai gali kelti vairuotojams.

„Tai vienas iš pavojų, kuriuos kelia šios rūšies buvimas. Daugelis jų kerta greitkelį, kuriuo važiuoja daug transporto priemonių, tai kelia pavojų ir žmonėms, – sakė vietos aplinkosaugos institucijos „Cornare“ biologas Davidas Echeverri Lopezas. – Hipopotamai yra nenuspėjami, bet kurią akimirką jie gali užpulti žmogų“, – pridūrė jis.

Nuo pat hipopotamų atvežimo į šalį pradžios, šie gyvūnai spačiai dauginosi, sukeldami aplinkosaugos ir socialinių problemų, kurioms spręsti, anot pareigūnų, reikalinga tarpinstitucinė grupė, sugebanti pateikti operatyvių sprendimų.

P.Eskobaras hipopotamus į Kolumbiją atvežė devintajame dešimtmetyje, kuriais siekė papildyti savo egzotinių gyvūnų kolekciją. Gyvūnus jis laikė savo rančoje maždaug už 250 km. nuo 3 mln. gyventojų turinčio miesto Medeljino.

Po jo mirties 1993 m. valdžios institucijos iš rančos perkėlė daugumą gyvūnų, tačiau ne hipopotamus, nes juos buvo per sunku transportuoti. Nuo to laiko vadinamieji „kokaino hipopotamai“ buvo palikti laisvai klajoti teritorijoje, kur spačiai dauginosi. Aplinkosaugos institucijos galiausiai tapo bejėgės bandydamos pažaboti augantį šių gyvūnų skaičių.

Šiuo metu skaičiuojama 130–160 hipopotamų. Jie išplito gerokai toliau buvusios Eskobaro rančos, kur iš pradžių buvo tik vienas patinas ir trys patelės. Netoliese rančos esančio Puerto Triunfo gyventojai teigia, kad priprato, jog hipopotamai kartais laisvai vaikštinėja po miestą.

57 metų vietos gyventojas Alvaro Molina teigė, kad nėra prieš hipopotamų išvežimą iš regiono, nors vyras yra vienas iš nedaugelio kolumbiečių, kuriuos užpuolė šis gyvūnas. Vieną dieną jis žvejojo, kai pajuto smūgį į savo baidarę.

„Kartą mane užpuolė patelė – viena iš pirmųjų atvykusių – nes ji neseniai buvo pagimdžiusi“, – sakė jis.

Neseniai hipopotamai įvardinti kaip invazinė rūšis, dėl kurios atsiradimo regione fiksuojamas neigiamas poveikis žemės ūkiui ir žmonių saugumui. Mokslininkai įspėja, kad hipopotamų išmatos taip pat keičia upių sudėtį ir gali turėti įtakos lamantinų ir kapibarų buveinėms.

Praėjusį mėnesį aštuonerius metus Kolumbijoje gyvenanti nepriklausoma žurnalistė Audrey Huse „CBS News“ pasakojo, kad teritorija, kurioje klajoja hipopotamai, yra jų rojus, kadangi yra pakankamai maisto bei vandens, tačiau nėra plėšrūnų.

Valdžios institucijos bandė kontroliuoti gyvūnų populiacijos bumą sterilizacija, kontraceptinėmis strėlėmis. Šiais metais Kolumbijos valdžios institucijos paskelbė, kad planuoja įgyvendinti 3,5 mln. dolerių vertės planą, kuriuo artimiausiais mėnesiais beveik pusę hipopotamų planuojama sugauti ir išvežti.

10 jų bus nugabenti į Ostoko draustinį Meksikos šiaurėje, o 60 – į kol kas neįvardytą įstaigą Indijoje. Hipopotamų neįmanoma pervežti atgal į jų gimtąją Afriką, nes kyla pavojus, kad bus pažeista ten esanti vietinė ekosistema.

Trečiadienį Antiokvijos gubernatorius Anibalas Gaviria paragino šalies vyriausybę paspartinti hipopotamų perkėlimo į Indijos ir Meksikos prieglaudas planą.

Parengta pagal „CBS News“ ir CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.