Mėgstantiems keliauti – Rojus ant vandens: Kroatijoje statomas kruizinis laivas, kuriame galima įsigyti butą

Austinas Wellsas mėgsta keliones, tačiau jam nepatinka ilgi skrydžiai, taikymasis prie laiko zonų, neįprastos buities sąlygos. Todėl amerikietis išsinuomojo butą prabangiame laive, kur ir gyvens, ir dirbs nuotoliniu būdu, tuo pat metu keliaudamas.

Didžiulis prabangus gyvenamasis laivas „MV Narrative“ statomas Splito uostamiestyje Kroatijoje, iš kur išplauks 2025 m.<br>„Storylines“ vizualizacijos.
Didžiulis prabangus gyvenamasis laivas „MV Narrative“ statomas Splito uostamiestyje Kroatijoje, iš kur išplauks 2025 m.<br>„Storylines“ vizualizacijos.
Laive bus 11 skirtingų tipų būstų: 500 kambarių ir butų įsikurs 1000 gyventojų.<br>„Storylines“ vizualizacijos.
Laive bus 11 skirtingų tipų būstų: 500 kambarių ir butų įsikurs 1000 gyventojų.<br>„Storylines“ vizualizacijos.
Laive bus 11 skirtingų tipų būstų: 500 kambarių ir butų įsikurs 1000 gyventojų.<br>„Storylines“ vizualizacijos.
Laive bus 11 skirtingų tipų būstų: 500 kambarių ir butų įsikurs 1000 gyventojų.<br>„Storylines“ vizualizacijos.
Laive bus 11 skirtingų tipų būstų: 500 kambarių ir butų įsikurs 1000 gyventojų.<br>„Storylines“ vizualizacijos.
Laive bus 11 skirtingų tipų būstų: 500 kambarių ir butų įsikurs 1000 gyventojų.<br>„Storylines“ vizualizacijos.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 21, 2023, 10:20 PM

Laive 29 metų A.Wellsas taip pat gaus medicinos pagalbą, galės apsipirkti maisto turgelyje, užsisakyti valgių iš privačių virtuvių, mėgautis sporto centru, visą parą teikiamomis kambarių aptarnavimo paslaugomis, bendra darbo erdve ir SPA.

Jo naujasis būstas bus didžiuliame kruiziniame laive „MV Narrative“, sudarytame iš daugiau nei 500 kambarių ir butų, kuriuose įsikurs apie 1000 gyventojų.

„Labiausiai džiugina tai, kad man nereikės keisti gyvenimo būdo, kad galėčiau pamatyti pasaulį, – sakė A.Wellsas. – Anksčiau, kai norėdavau kur nors nuvykti, turėdavau susikrauti lagaminą, išsinuomoti kambarį, o dabar aplink pasaulį keliausiu kartu su savo butu, savo sporto sale, gydytojais ir odontologais, maisto prekių parduotuvėmis.“

A.Wellsas, kompanijos „Meta“ virtualios realybės padalinyje „Reality Labs“ dirbantis nuotoliniu būdu, planuoja vis tiek dirbti tomis pat valandomis kaip ir kolegos JAV Vakarų pakrantėje, ir visai nesvarbu, kad tuo metu jo laivas gali lankytis Europoje.

„Mano darbo laikas persikels labiau į vakarą, naktį arba ankstyvą rytą. Bet tai atveria man įvairių galimybių. Tarkim, nuo vidurdienio iki popietės galėsiu vaikščioti po miestą, o tada, šeštą ar septintą valandą vakaro, pradėsiu savo darbo dieną, – svarstė vyras. – Tikriausiai dar niekada nėra buvę galimybės turint įprastą darbą netgi svarstyti minties gyventi plaukiojančiame daugiabučių komplekse.“

Pasirinkimas – įvairus

„MV Narrative“ yra prabangus gyvenamasis laivas, kurį stato „Storylines“ – Alisterio Puntono įkurta ir vadovaujama įmonė.

Tiesa, šis buvęs statybų ir nekilnojamojo turto įmonių vadovas atviravo, kad prieš įkurdamas naują bendrovę jis niekuomet nebuvo plaukęs kruiziniu laivu.

Pastebėjęs, kad atitarnavę dideli laivai dažniausiai atiduodami į metalo laužą, A.Puntonas su verslo partneriais įžvelgė galimybę juos atnaujinti.

Pradžia buvo sunki – įmonė nusipirko ir suremontavo du laivus, kurie galiausiai vis tiek neatitiko arba jų potencialių klientų gyvenimo būdo poreikių, arba galiojančių aplinkosaugos įstatymų, todėl nuspręsta užsisakyti naują laivą.

„MV Narrative“ dabar statomas Splito uostamiestyje Kroatijoje, iš kur išplauks 2025 m.

Laive bus 11 skirtingų tipų būstų. Didžiausi – „Global“ tipo apartamentai, kurių plotas siekia 183 kv. m. Jie išsidėstę per du aukštus, turi iki keturių miegamųjų, du vonios kambarius, drabužinę, didelį balkoną, valgomąjį, prie kurio stalo galės susėsti iki šešių žmonių.

Dalis apartamentų bus denyje, kurio viename gale yra šampano ir viskio baras, cigarų salė ir nedidelis baseinas.

Kituose aukštuose žmonės gyvens šalia gamtos stebėjimo aikštelės ir renginių erdvių.

18-oje denių iš viso veiks 20 restoranų ir barų, visą parą atvira beveik 1000 kv. m sporto salė ir SPA, trys baseinai, mokykla, biblioteka, bankas ir darbo erdvės.

Laive taip pat bus įkurtas teatras spektakliams rodyti ir filmams žiūrėti, nors, kaip teigė A.Puntonas, skirtingai nei tradiciniuose kruiziniuose laivuose, čia ekstravagantiškoms pramogoms nebus skiriama daug dėmesio.

Dėlioja maršrutus

„MV Narrative“ skirtinguose uostuose stovės prisišvartavęs nuo trijų iki penkių dienų. Tai daug ilgesnis laikas nei keliaujant tradiciniais kruiziniais laivais, todėl jo gyventojai turės progą patyrinėti šiuos miestus.

„Mūsų gyventojai galės rinktis: miestuose leistis į vienos dienos kelionę arba išsinuomoję automobilį išvykti trims ar keturioms dienoms, o vėliau sugrįžti į laivą, kai jis jau bus nuplaukęs į kitą uostą“, – sakė A.Puntonas.

Pavyzdinis maršrutas gali būti trys dienos Romoje, tada trys dienos Neapolyje, po jų – trumpesni sustojimai mažesniuose miesteliuose, pavyzdžiui, pajūryje esančiuose Sapryje ir Marsaloje.

Galiausiai laivas pasiektų Veneciją prieš išplaukdamas į Slovėniją, Albaniją, Kroatiją, Graikiją, Turkiją.

Laivo kelias drieksis ir poliarinio rato link. Iš viso „MV Narrative“ kelionėje po pasaulį praleis trejus metus.

A.Wellsas planuoja skirti nemažai laiko turizmui: „Vėl aplankyčiau visą Europą – to laukiu labiausiai.“

Galės nuomoti kitiems

Už pradinio lygio „Discover“ studijos laive nuomą dvylikai metų A.Wellsas išleido apie 280 tūkst. eurų.

Šiame 22 kv. m būste yra sulankstomoji lova, sandėliukas, darbo stalas ir atskira dušo patalpa.

Dauguma butų „MV Narrative“ nuomojami nuo 24 metų iki viso numatyto laivo funkcionavimo laiko – apie 60 metų. Tačiau pirmieji klientai, tokie kaip A.Wellsas, gavo pasiūlymą sudaryti trumpesnes sutartis.

A.Puntonas norėjo, kad būstas „MV Narrative“ būtų labiau prieinamas nei kituose gyvenamuosiuose laivuose.

Pavyzdžiui, „The World“ yra prabangus vandenynų laineris, kurio mansardoje įrengti apartamentai kainuoja apie 20 mln. eurų, tačiau šiame laive vienu metu gyvena tik apie 150–200 žmonių.

Nors įsikurti „MV Narrative“ brangu – buto nuoma visam laivo gyvavimo laikui kainuoja nuo 1 mln. iki 8 mln. eurų – įmonė paskelbė nuosavybės dalijimosi pasiūlymą, pagal kurį klientai už maždaug 550 tūkst. eurų gali įsigyti 25 proc. akcijų paketą, leidžiantį jiems per metus laive praleisti tris mėnesius.

Be buto kainos, gyventojai turės susimokėti ir „viskas įskaičiuota“ mokestį – maždaug 2000 eurų per mėnesį. Už šią sumą bus padengtas maistas ir gėrimai iš laivo restoranų ir barų, skalbyklos paslaugos, lankymasis sporto salėje ir medicininė apžiūra.

„Mes siūlome labai konkurencingas kainas“, – pabrėžė A.Puntonas.

Gyventojai taip pat galės išnuomoti savo butus, kai patys negyvens laive, nepriklausomai nuo to, ar jie yra visateisiai, ar daliniai savininkai.

Remiantis „Storylines“ svetainėje esančia skaičiuokle, studijos tipo būstas – toks, kokį išsinuomojo A.Wellsas, galėtų uždirbti apie 4000 eurų per mėnesį.

Įsikurs visam gyvenimui

A.Wellsas tikisi būti vienas jauniausių suaugusiųjų laive – kai įsikels, jam bus apie 30 metų.

Pasak amerikiečio, čia gyvens tiek vidutinio amžiaus verslininkai, tiek šeimos su vaikais.

„Storylines“ nurodo, kad vaikai galės dalyvauti laivo „pasaulio mokymosi“ programoje, kurioje mokymasis nuotoliniu būdu bus derinamas su pamokomis mažose grupėse bei išvykomis ir seminarais su ekspertais iš šalių, kuriose laivas prisišvartuos.

A.Puntonas pasakojo, kad butus laive perka ir pensininkai, ir prie pensijos artėjantys žmonės. Viena būsimų laivo gyventojų yra ligoninės priimamojo seselė, turinti apie 30 metų darbo patirtį. Ji nekantrauja ne visu etatu prisijungti prie „MV Narrative“ medikų komandos.

Taip pat tikimasi pritraukti gyventojų, turinčių ir kitokias profesijas, pavyzdžiui, akupunktūros specialistų ir fizioterapeutų.

„Visada sakau žmonėms: jei norite, galite visą dieną prie baseino gerti kokteilius ir nepajudinti nė piršto, bet tai greitai nusibosta. Taigi natūralu, kad jūs ir toliau norite dirbti savo darbą, ir keleiviai turės galimybę tai daryti, – pasakojo A.Puntonas. – Tai esminis skirtumas tarp mūsų projekto ir kruizinės kelionės.“

Pagrindinis „Storylines“ biuras taip pat įsikurs „MV Narrative“, o laive gyvens ir patys įmonės vadovai. A.Puntonas čia persikels su žmona ir dviem ikimokyklinio amžiaus vaikais.

„Su šiuo projektu dirbu jau beveik septynerius metus. Kai išplauksime į jūrą, jau bus dešimtmetis. Tai didelė mano gyvenimo dalis. Aš noriu išbandyti tokį gyvenimo būdą kaip ir visi kiti mūsų klientai“, – sakė A.Puntonas.

A.Wellsas viliasi suburti „MV Narrative“ gyventojų bendruomenę: „Taip susirasi naujų draugų, su jais galėsi apkeliauti visą pasaulį, o tai geriausias būdas užmegzti geriausias bičiulystes, kokias kada nors esate turėję.“

Ar A.Puntonas mano, kad atsiras tokių, kurie apsispręs jo laive praleisti visą likusį gyvenimą?

„Žmonės gali įsigyti šiuos butus visam laikui, tad galės perleisti juos savo vaikams ar kitiems artimiesiems“, – teigė projekto kūrėjas.

A.Puntonas planuoja statyti ir antrą laivą, nes beveik visos rezidencijos „MV Narrative“ greitai gali būti išpirktos: „Mes aptikome labai didelę rinką. Tikrai yra daug žmonių, kurie nori dalyvauti ir būti to dalimi.“

Parengta pagal "CNBC" inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.