Japonijoje – restoranas, kokio dar nebuvo: įdarbina tik žmones, sergančius demencija 

Tokijuje yra restoranas, kuriame klientai džiaugiasi, kai gauna blogą aptarnavimą. Paprašote koldūnų, o gaunate miso sriubos. Užsisakote keptos žuvies, tačiau greičiausiai gausite sušių. Padavėjai ir padavėjos nuolat painiojasi, atneša ne tą patiekalą, nesupranta, ko klientas prašo, netgi išgeria stiklinę vandens, kurią turėjo atnešti prie kurio nors staliuko. Dėl tokių dalykų šie darbuotojai ne atleidžiami, o priimami į darbą.

Beveik visi restorane dirbantys žmones serga demencija.<br>„Klaidingų užsakymų restorano“ puslapio nuotr.
Beveik visi restorane dirbantys žmones serga demencija.<br>„Klaidingų užsakymų restorano“ puslapio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2023, 10:20 PM

Šis neįprastas restoranas, pavadinimu „Klaidingų užsakymų restoranu“, yra vieta, kurioje dirba padavėjai ir padavėjos, sergantys demencija.

Anksčiau šis restoranas atsidarydavo tik trumpalaikiams renginiams, siekiant plėsti visuomenės informuotumą apie demenciją. Dažnai įvykstantys netikėtumai, kuriuos sukelia netyčinės darbuotojų klaidos, tapo daugelio lankytojų priežastimi apsilankyti.

Šio restorano idėją įgyvendino Japonų televizijos režisierius Shiro Oguni, siekdamas pakeisti požiūrį į senėjimą ir progresuojančius pažinimo sutrikimus. Demencija yra bendras terminas, apibūdinantis atminties, mokymosi ir bendravimo įgūdžių silpnėjimą.

Pirmą kartą režisierius idėją išpildė 2017 m., kai suorganizavo vienetinį renginį, kuris vėliau buvo reguliariai kartojamas. Jam pradėti prireikė maždaug 115 000 JAV dolerių (105 257 eurų), surinktų per sutelktinį finansavimą.

Projekto idėja S.Oguni kilo, kai lankantis slaugos namuose vietoj mėsainio jam buvo patiektas koldūnas. Iš pradžių jis ketino išsiųsti koldūną atgal, tačiau suprato, kad priimdamas tai ką gavo, išreikš nuolankumą ir pagarbą žmonės, kurie susiduria su atminties sutrikimais.

S.Oguni stengėsi, kad kiti idėja susidomėję žmonės galėtų šią iniciatyvą pakartoti ir kitose šalyse. Jo pasikartojantys renginiai įkvėpė aktyvistus Pietų Korėjoje ir Australijoje. Projekto vaizdo įrašuose vietoj to, kad demencija būtų pateikiama kaip gąsdinanti, slegianti ir siaubingai izoliuojanti liga, ji apibūdinama beveik priešingai: lankytojai, sutikę restorano padavėjus, savo patirtį apibūdina kaip linksmą. 

Per vieną iš pirmųjų renginių 37 proc. užsakymų buvo klaidingi, tačiau po jo 99 proc. klientų teigė, kad buvo patenkinti savo patiekalu. Vieno renginio metu padavėja pamiršo savo darbą ir atsisėdo su klientais. Kitas darbuotojas paprašė vieno valgytojo priimti kitų prie stalo sėdinčiųjų užsakymus. Visa tai nė vieno iš atėjusiųjų pavalgyti nesujaudino.

S.Oguni yra sakęs, kad jo projekto tikslas nėra vien tik būti supratingesniems ir labiau priimti demencija sergančius žmones. Jis taip pat stengiasi parodyti, kaip žmonės gali būti geranoriški vieni kitiems, nepaisydami trūkumų.

Klientai ateina į restoraną palaikyti ir suteikti šiems padavėjams ir padavėjoms šansą, todėl valgytojams nerūpi, ar jie gaus užsakytą patiekalą. Svarbiausias apsilankymo tikslas – pasimėgauti draugyste su aptarnaujančiuoju. Šiuo atveju žmogiškieji santykiai, gerumas ir užsimezganti draugystė yra ir produktas, ir paslauga, kurią vienodai teikia abi pusės – ir tie, kurie aptarnauja, ir tie, kurie yra aptarnaujami.

Japonijoje gyvena daugiausia pagyvenusių žmonių, todėl natūralu, kad toks projektas atsirado būtent šioje šalyje. Prognozuojama, kad visuomenės senėjimo banga nusiris per visą pasaulį. Tikimasi, kad apie 2050 m. pasaulyje demencija sergančių žmonių padaugės iki 115 mln.

„Norime pakeisti visuomenę, kad ji taptų rūpestingesnė ir atlaidesnė, kad, demencija ar ne demencija, mes galėtume gyventi kartu darniai“, – sakė S.Oguni.

Parengta pagal „Forbes“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.