Amžius – ne riba: Indijoje 92 metų senolė pradėjo eiti į mokyklą

Indijoje 92 metų prosenelė išmoko skaityti ir rašyti, pirmą kartą nuėjusi į mokyklą ir įkvėpusi kitus pasekti jos pavyzdžiu, trečiadienį pranešė žiniasklaida ir pareigūnai. Salima Khan, gimusi maždaug 1931 m. ir 14-os metų ištekėjusi likus dvejiems metams iki Didžiosios Britanijos kolonijinės valdžios pabaigos Indijoje, visą gyvenimą svajojo mokėti skaityti ir rašyti.

Salima Khan.<br>Stop kadras.
Salima Khan.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2023, 3:14 PM, atnaujinta Nov 16, 2023, 4:16 PM

Iš Bulandšahro šiaurinėje Utar Pradešo valstijoje kilusi moteris sakė, kad kaime nebuvo mokyklų, kai ji buvo mergaitė. Prieš šešis mėnesius ji pradėjo mokytis kartu su aštuoniais dešimtmečiais jaunesniais mokiniais, į pamokas ją palydi anūko žmona.

Jos istorija buvo paviešinta, kai socialiniuose tinkluose paplito vaizdo įrašas, kuriame ji skaičiuoja nuo 1 iki 100. „Anūkai mane apgaudinėdavo, kad gautų papildomų pinigų, nes nemokėjau suskaičiuoti banknotų“, – citavo senolę „Times of India“. „Dabar jau taip nebėra“, – sakė ji.

2011 m. surašymo duomenimis, Indijoje raštingi maždaug 73 proc. gyventojų. „Jos istorija tik parodo, kad bet koks amžius tinkamas siekti žinių“, – naujienų agentūrai AFP sakė vietos švietimo pareigūnė Lakshmi Pandey.

Savanoriai iš vyriausybės švietimo iniciatyvos nusprendė, kad S. Khan gali būti moksleivė, ir paskatino ją eiti į mokyklą, sakė L. Pandey. Pasak mokyklos direktorės Pratibhos Sharmos, iš pradžių mokytojai „dvejojo“ pradėti mokyti S. Khan, tačiau jos „aistra“ mokytis nugalėjo, „nepajėgėme atsisakyti“.

S. Khan pradėjus lankyti mokyklą, dar 25 moterys iš jos kaimo ėmėsi mokytis raštingumo, tarp jų – dvi senolės marčios, dienraščiui pasakojo P. Sharma.

Guinnesso rekordų knygoje velionis Kimani Ng'ang'a Maruge iš Kenijos tituluojamas vyriausiu pradinę mokyklą baigusiu žmogumi, ją pradėjęs lankyti 84 metų 2004 metais. Buvęs partizanų kovotojas su Didžiosios Britanijos kolonijinėmis pajėgomis nusprendė eiti į mokyklą, kad išmoktų skaičiuoti pinigus ir skaityti Bibliją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.