Pasitelkęs tikrovišką sintetinę klastotę, lenkų režisierius sukūrė filmą apie V. Putiną

Panaudojęs dirbtinį intelektą, kad uždėtų Rusijos lyderio veidą ant aktoriaus, režisierius Patrykas Vega, žinomas šiurkščiais filmais apie gangsterius, sakė, jog ėmėsi savo pirmojo filmo anglų kalba apie „didžiausią pasaulyje mafijos bosą“.

V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 6, 2024, 10:09 PM

Per spaudos konferenciją pirmadienį režisierius sakė, kad filmas, pavadintas tiesiog „Putinas“, yra „meninis protestas prieš diktatorių ir karą Ukrainoje“. „Nusprendžiau smogti Putinui meniniu ginklu, – sakė jis. – Mano ginklas yra kamera“.

„Filmas skirtas suteikti Vakarų žiūrovams raktą suprasti sutrikusią diktatoriaus psichiką, – tęsė P. Vega. – Nusprendėme panaudoti „deep fake“ technologiją, nes negalime atsivesti Putino į studiją. Tai filmas apie realų asmenį, todėl turime tikrą veidą“.

„Mums prireikė metų, kad sukurtume savo technologiją ir pasiektume norimą efektą, – sakė P. Vega. – Buvo labai sunku, net dvi JAV studijos, anksčiau mėginusios tai padaryti, nesugebėjo. Jau ketinau pasiduoti, kai po metų pavyko sukurti savo technologiją, pagaliau davusią norimą efektą“.

2,5 valandos trukmės filmas, vadinamas „politiniu trileriu ir psichologiniu portretu“, gilinasi į Rusijos prezidento Vladimiro Putino ryšius su organizuotu nusikalstamumu, jo požiūrį į vidaus ir tarptautinę politiką.

„Tai visa apimanti biografija be kompromisų, trunkanti daugiau nei 60 metų, – sakė režisierius. – Ji prasideda, kai jam sukanka 10 metų ir jį išnaudoja patėvis. Mes pasakojame, kaip Putinas įstojo į KGB, buvo komandiruotas į Drezdeną, po to tapo Sankt Peterburgo mero pavaduotoju ir įsitraukė į nusikalstamą veiklą, apie abu Čečėnijos karus, išpuolį teatre Dubrovkoje, teroro išpuolį mokykloje Beslane, kaip FST susprogdino daugiabučius Rusijoje ir prieiname prie Ukrainos“.

Pasak režisieriaus, V. Putinui „Ukraina yra tik mūšio laukas su Vakarais. Rusai tiki, kad gelbsti rusų kilmės žmones Ukrainoje, kurią laiko netikra valstybe“. Režisierius tikisi, kad jo filmas paskatins „Vakarus mobilizuotis, nes vienintelis kelias mums visiems yra šiame kare kolektyviai nugalėti Putiną“.

Dvejus metus kurtas filmas remiasi ir dokumentuotais įvykiais, ir tiesioginiais žmonių, turėjusių ryšių su diktatoriumi, pasakojimais. Filmo anonsas, rodytas Ukrainoje ir Amerikos filmų turguje, sulaukė puikių įvertinimų, jo premjera numatyta vėliau šiais metais, kai bus sudaryti pasauliniai platinimo sandoriai.

P. Vega sakė: „Tikiu, kad ši medžiaga sugrąžins tragedijos ir karo temą į viso pasaulio žmonių lūpas, bent trumpam. Jei manote, kad Putinas kariauja su Ukraina, toks įsitikinimas yra klaidingas. Iš mano, kaip žmogaus, jaunystėje išgyvenusio komunizmą, patirties, Putinui Ukraina anaiptol nėra šio konflikto subjektas. Ji jam tik mūšio laukas su Vakarais, todėl neturėtų būti iliuzijų, kad jis sustos Ukrainoje“.

Juosta buvo filmuojama Rusijoje, Ukrainoje, Lenkijoje, Jordanijoje ir Izraelyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.