Povandeninio laivo „Titan“ katastrofos istorijoje – šiurpi detalė: kas skleidė užfiksuotą stuksenimo garsą?

Praėjus devyniems mėnesiams po to, kai sudužo povandeninis laivas „Titan“, pirmą kartą pasirodė šiurpus garso įrašas, kuris paieškų metu palaikė šeimų ir gelbėtojų viltis.

 ZUMAPress/Scanpix/123rf nuotr., lrytas.lt koliažas.
 ZUMAPress/Scanpix/123rf nuotr., lrytas.lt koliažas.
„Titan“.<br> ZUMAPress/Scanpix nuotr.
„Titan“.<br> ZUMAPress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 5, 2024, 12:25 PM, atnaujinta Mar 5, 2024, 1:23 PM

Desperatiškos povandeninio laivo paieškos prasidėjo po to, kai 2023 m. birželio 18 d. per ekspediciją prie „Titaniko“ nuolaužų jis pradingo ir prarado ryšį su savo motininiu laivu.

Antrąją paieškų dieną pasirodė pranešimai, kad giliai po vandeniu kas 30 minučių buvo fiksuojami keisti dūžių garsai, rašo „The Daily Mail“

Dar neišleistame dokumentiniame filme atkurtas įrašas turi reguliarų, tolygų ritmą. Paieškų metu jis patraukė ekspertų dėmesį ir sukėlė vilčių, kad šis garsas galėtų būti laive buvusių vyrų SOS signalai.

„Tai gali būti kažkieno stuksenimas, nes šie garsai yra labai neįprasti, – tuomet pasakojo buvęs Jungtinės Karalystės karinio jūrų laivyno povandeninio laivo kapitonas Ryanas Ramsey'us. – Garsas yra ritmiškas, atrodo, tarsi kažkas jį sąmoningai skleidžia, o tai, kad jis kartojasi yra tikrai neįprasta.“

Stuksenimo garsai pirmą kartą užfiksuoti birželio 20 d. naktį, tačiau JAV karinis jūrų laivynas patvirtino, kad tą patį garsą užfiksavo ir kitą rytą.

Tuomet gelbėtojai skubiai padidino pastangas surasti dingusį povandeninį laivą iki tol, kol jame būtų pasibaigusios deguonies atsargos.

Laive buvo penki keleiviai: 58 m. Hamishas Hardingas, 48 m. Shahzadas Dawoodas bei jo 19 m. sūnus Sulaimanas Dawoodas, Prancūzijos karinių jūrų pajėgų povandeninių laivų kapitonas, jūros gelmių tyrinėtojas ir „Titaniko“ ekspertas Paulis-Henry Nargeoletas ir „OceanGate“ generalinis direktorius Stocktonas Rushas.

Ekspertų perspėjimai

Visgi viltys, kurias sukėlė šis paslaptingas stuksenimas greitai žlugo.

Po kelių dienų paieškos grupės „Pelagic“ povandeninis laivas „Odysseus 6K“ pasiekė jūros dugną ir rado povandeninio laivo nuolaužas, kurios buvo maždaug už mažiau nei 500 m nuo „Titaniko“ priekinės dalies.

Povandeninis laivas „Titan“ subyrėjo dėl milžiniško vandens slėgio, visi laive buvę žmonės greičiausiai žuvo per kelias milisekundes, rašo „The Daily Mail“

„Channel 5“ sukurtame dokumentiniame filme, kuris bus išleistas šių metų birželį, be dar negirdėto dūžių garso įrašo, bus pateikta ekspertų nuomonė apie tai, kas nutiko per visą pasaulį sukrėtusią paieškos misiją ir parodyti „Titan“ paieškos užkulsiai.

Vykstant paieškoms kai kurie ekspertai tvirtino, kad šio garso negalima laikyti įrodymu, kad povandeniniame laive dar buvo gyvų žmonių.

Daugelis jų teigė, kad triukšmas greičiausiai buvo sukeltas nuskendusio laivo nuolaužų ir šiukšlių.

Paruošta pagal „The Daily Mail“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.