Lietuvių pamėgtos Tenerifės gyventojų pyktis pasiekė naują lygį: įpykę dėl turistų ruošiasi imtis veiksmų

Lietuvių pamėgtame Tenerifės kurorte ir toliau tęsiasi konfliktas tarp vietinių gyventojų ir turistų. Salos aktyvistai ieško susitarimo su vietos valdžia – aplinkosaugininkai tikina, kad nekontroliuojamas turizmo verslas priverčia gyventojus gyventi savo automobiliuose ir net urvuose, tuo tarpu vietos valdžia aiškina, jog į kurortą ekonominę naudą atneša būtent poilsiautojai ir kaltina aktyvistus „turizmofobija“. Jau šį mėnesį Tenerifės, Fuerteventuros, Gran Kanarijos, Lansarotės ir La Palmos salose planuojami masiniai protestai prieš turizmą.

 Tenerifė.<br> 123rf nuotr., stopkadrai, lrytas.lt koliažas.
 Tenerifė.<br> 123rf nuotr., stopkadrai, lrytas.lt koliažas.
Tenerifė.<br>123rf nuotr.
Tenerifė.<br>123rf nuotr.
Tenerifė.<br>123rf nuotr.
Tenerifė.<br>123rf nuotr.
Tenerifė.<br>123rf nuotr.
Tenerifė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 10, 2024, 6:42 PM

Tuo tarpu Kanarų salų gyventojai griebiasi desperatiškų priemonių, kad sumažintų turistų skaičių lankytinose vietose. Vietos gyventojai purškia prieš turizmą nukreiptus grafičius ir stato suklastotus ženklus ant kurių parašyta „uždaryta dėl perpildymo“. Jie siekia atbaidyti poilsiautojus.

„Mes neturime nieko prieš pavienius turistus, tačiau ši pramonė vis auga ir auga ir sunaudoja tiek išteklių, kad sala negali su tuo susitvarkyti“, – naujienų portalui 'Olive Press“ aiškino Tenerifės gamtos draugų asociacijos (ATAN) aktyvistas Ivanas Cerdena Molina.

„Tai krizė, turime skubiai keisti padėtį. Žmonės gyvena automobiliuose ir net urvuose, o vietiniai gyventojai negali nei valgyti, gerti – jie paprasčiausiai negali gerai gyventi. Airbnb ir Booking.com yra tarsi vėžys, kuris po truputį graužia salą“, – pridūrė jis.

Anot aktyvisto, šios pramonės nauda nepasiekia paprastų žmonių, kurių atlyginimai nedidėja jau daugelį metų, o gyvenimo kokybė Tenerifėje tiesiog žlunga.

Aktyvistų reikalavimai

Kampanijos dalyviai Kanarų salose tvirtina, kad dėl sparčiai augančių nekilnojamojo turto kainų, kurias lemia turizmas, daugeliui vietinių gyventojų tampa nebeįmanoma įsigyti būsto už prieinamą kainą.

Tuo tarpu dėl didžiulio poilsiautojų antplūdžio Tenerifėje perpildytos sveikatos priežiūros paslaugos, žlugo atliekų tvarkymo sistema, trūksta vandens vartojimui ir žemės ūkio sektoriui, perpildytos saugomos teritorijos, didėja nusikalstamumas ir nyksta biologinė įvairovė.

„Dabartinis turizmo modelis visiškai sunaikino Kanarų salų gyvenimo kokybę ir jų unikalumą – sąlygas oriam ir vertingam gyvenimui, mūsų biologinę įvairovę, kraštovaizdį, žmones ir mūsų tapatybę, – aiškino kampanijos „Canarias se exhausta“ dalyviai. – Būtina nedelsiant imtis veiksmų, kad masinis turizmas būtų pakeistas reguliuojamu modeliu, pagrįstu mažėjančiu augimu ir tvariu turizmo pramonės sambūviu su bendra gyventojų gerove.“

Be to, jie reikalauja gerinti ir plėsti sveikatos priežiūros paslaugas, didinti švietimo išteklius, plėsti viešąjį transportą ir užtikrinti teisę į būstą.

Aktyvistai reikalauja mažinti turistų srautą saugomose gamtinėse teritorijose. Jie prašo valdžios, kad jos būtų geriau prižiūrimos ir valdomos, siekiant išvengti šiuo metu vykstančių ekologinių išpuolių ir aplinkos būklės blogėjimo.

„Turizmofobija“

Vyriausybės pareigūnai perspėjo piliečius dėl to, ką jie vadina „turizmofobija“, teigdami, kad kurorto ekonomika labai priklauso nuo šios pramonės šakos.

Tenerifės tarybos pirmininkė Rosa Dávila praėjusią savaitę tikino, kad politikai yra pasirengę bendradarbiauti su aktyvistais. Anot jo, vietos valdžia yra pasiryžusi „reformuoti tai, ką mūsų visų nuomone būtų galima pagerinti“ turizmo pramonėje, tačiau pareiškė, kad jos pareigūnai yra „toli nuo tų, kurie laikosi radikalių pozicijų, ir jų nesupranta“.

„Kuriant ekonominį modelį, reikia būti budriems ir stebėti, kad gerėtų visuomenės, kuriai jis tarnauja, gyvenimo kokybė. Tai nereiškia, kad reikia išardyti visą ekonominį modelį, kuris labai prisideda prie Kanarų salų BVP ir darbo vietų kūrimo“, – naujienų portalui „Canarian Weekly“ aiškino tarybos narė.

Jos komentarams pritarė Kanarų salų prezidentas Fernando Clavijo, kuris paragino prieš turizmą protestuojančius asmenis vadovautis „sveiku protu“.

„Negalime pulti savo pagrindinio darbo ir gerovės šaltinio, nes tai būtų neatsakinga“, – aiškino jis.

Žinia apie neramumus privertė sunerimti ir britų poilsiautojus, o viešbučių operatoriai atskleidė, kad sulaukia skambučių, kuriuose klausiama dėl saugumo salose.

„Vakar ryte buvau viename iš savo viešbučių ir viena iš problemų, kurias turėjau spręsti buvo ta, kad klientai pradeda skambinti ir klausinėti, kas čia vyksta ir ar salose yra saugu“, – naujienų portalui „The Daily Mail“ pasakojo regioninės viešbučių asociacijos ASHOTEL prezidentas Jorge Marichal.

„Normalu, kad salos gyventojai jaučia tam tikrą nerimą, nes aš taip pat jį jaučiu. Mes turime reikalauti, kad infrastruktūra atitiktų pasirinktą turizmo modelį, – pridūrė jis. – Turime suprasti, kad turizmo modelis pasikeitė dėl technologijų ir „Airbnb“, taip pat dėl to, kad nekilnojamojo turto savininkai tą turtą pavertė verslu, kurio reguliavimas yra labai vangus. Tuo tarpu turistų apgyvendinimo vietų skaičiaus augimas neatitiko investicijų į infrastruktūrą“.

Patys kampanijos dalyviai sako, kad jie nėra nusiteikę prieš turistus, bet prieš pasekmes, kurias sukelia per didelis poilsiautojų skaičius salose. Tai daugiausiai sukeliama stambių turizmo operatorių, kurie perka ar stato didžiulius nekilnojamojo turto objektus, mažai rūpindamiesi, kaip šie projektai paveikia vietinius gyventojus.

Aktyvistai teigė, kad balandžio 20 d. planuojamą demonstraciją motyvuoja „neviltis“.

„Kodėl mes norime vadovų, kurie nenori matyti, kokias suvargusias, nusidėvėjusias, pažeistas ir sudraskytas salas paliksime savo dukroms ir sūnums?, – rėžė jie. – Mes rizikuotume savo gyvybe, o jūs rizikuojate mūsų ir naujųjų kartų ateitimi“.

Paruošta pagal „The Daily Mail“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste