Galingi uragano „Izaokas“ gūsiai sukasi Luizianoje (papildyta)

Amerikiečių  su baime lauktas uraganas „Izaokas“ antradienio vakarą pasiekė Luizianos pietrytines pakrantes ir lėtai juda Naujojo Orleano link. Trečiadienio rytą Lietuvos laiku uragano centras buvo apie 80 kilometrų nuo Naujojo Orleano. Apie tai praneša CNN.

„Izaoko“ siautėjimas Karibuose prasidėjo minint septintąsias „Katrinos“ siautėjimo metines, todėl buvo neišvengta šių uraganų palyginimų, nors „Izaokas“ toli gražu nėra toks galingas.<br>„Reuters“
„Izaoko“ siautėjimas Karibuose prasidėjo minint septintąsias „Katrinos“ siautėjimo metines, todėl buvo neišvengta šių uraganų palyginimų, nors „Izaokas“ toli gražu nėra toks galingas.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-08-29 17:10, atnaujinta 2018-03-17 01:58

Sausumą pasiekusio 1-osios kategorijos uragano „Izaoko“ vėjų greitis siekė 130 kilometrų per valandą ir Naująjį Orleaną pasieks lygiai tą pačią dieną, kaip ir prieš septynerius metus miestui pražūtingai smogė 3-iosios kategorijos uraganas „Katrina“ - rugpjūčio 29-ąją.

Ši audra neša ne tik uraganinius vėjus, bet ir smarkias liūtis.

Naujausiais duomenimis, Luizianos pietryčiuose vanduo išsiliejo per vienos nuo potvynių saugančios dambos viršų.

„Krizių valdymo pareigūnai iš Plakminso apygardos pranešė, kad vanduo išsiliejo per vienos dambos viršų rytiniame krante nuo Breitvito iki Vait Dičo. Tai lems nemažą gilų potvynį šioje teritorijoje“, - JAV Nacionalinės orų tarnybos (NWS) pranešimą citavo televizijos „The Weather Channel“ tinklalapis.  

JAV Nacionalinis uraganų centras nurodė, kad šis 1-osios kategorijos uraganas sukėlė „pavojingą audros potvynį“ prie šiaurinių Meksikos įlankos krantų, kuris Luizianoje siekė 3 metrus.

Mieste buvo uždaryti nauji šliuzo vartai, saugantys nuo potvynių.

Pasak BBC korespondento Naujajame Orleane, dėl galingo vėjo buvo sustabdyti kelio darbai, medžiai išrauti su šaknimis.

Žemesniuose Luizianos ir Misisipės rajonuose elektros energija nutraukta daugiau nei 200 tūkst. namų ir įstaigų.

Ruošiasi blogiausiam scenarijui

Luizianoje ir Misisipėje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, suteikiant vietos valdžiai galimybes geriau koordinuoti atsaką į stichinę nelaimę ir naudoti federalinių krizių fondų lėšas, rašo BNS.

Buvo aktyvuoti daugiau nei 4 tūkst. Luizianos nacionalinės gvardijos karių, o Naujajame Orleane sutelktos 48 gelbėtojų grupės su valtimis, nurodo gubernatoriaus Bobby Jindal biuras.

Pats Luizianos administracijos vadovas paragino gyventojus ruoštis blogiausiam scenarijui.

Naujojo Orleano meras Mitchas Landrieu sakė, kad mieste per uraganą gali prilyti daugiau nei 40 centimetrų, nes ši audra slenka lėtai.

„Išvengėme kulkos ta prasme, jog tai nėra 3-iosios kategorijos audra, - sakė jis. - Tačiau šiuo metu (uraganas) yra 1-osios kategorijos... - pakankamai didelis, kad smarkiai jus įskaudintų, jeigu būtumėte aplaidūs. Mes taip nesielkime.“  

Uraganas - per „Katrinos" metines

„Izaoko“ siautėjimas Karibuose prasidėjo minint septintąsias „Katrinos“ siautėjimo metines, todėl buvo neišvengta šių uraganų palyginimų, nors „Izaokas“ toli gražu nėra toks galingas.

„Katrina“ vienu metu buvo tapusi 5-osios kategorijos uraganu, kai jos vėjo greitis siekė 252 kilometrus per valandą, o 2005 metų rugpjūčio 29-ąją uraganas pasiekė sausumą, būdamas 3-iosios kategorijos.

Apie uragano „Izaokas“ pasekmes kol kas kalbama nedaug, bet tikimasi, kad jos nebus skausmingos - gamtos stichijai buvo iš anksto kruopščiai pasiruošta, pavojingiausias zonas dar prieš parą paliko tūkstančiai vietos gyventojų, o tie, kurie liko, patikimai užsibarikadavo savo namuose.

Karibuose neišvengta aukų

Per savaitgalį siautusią audrą Haityje ir Dominikos Respublikoje žuvo mažiausiai 24 žmonės.

Audra sukėlė galingus potvynius ir pridarė nemažai žalos Karibuose.

Nacionalinis uraganų stebėjimo centras (NHC) pranešė, kad prieš užgriūnant audrai vėjo greitis gali pasiekti nuo 154 iki 177 kilometrų per valandą.

Dar pirmadienį Luizianos, Floridos, Misisipės ir Alabamos gubernatoriai valstijose paskelbė nepaprastąsias situacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.