Rimstantis „Izaokas“ paskandino Luizianą ir nusinešė dar dvi gyvybes

Penktadienį uraganas „Izaokas“ pasiekė centrinę JAV dalį, palikdamas patvinusią Luizianą ir nusinešdamas dar dvi gyvybes. Apylinkės apsemtos ir netgi tie namai, kurie liko sausi, neteko šviesos, oro kondicionierių ir švaraus vandens, - praneša AP.

Ištisos Luizianos gatvės tapo upėmis<br>AP
Ištisos Luizianos gatvės tapo upėmis<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 31, 2012, 4:50 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:52 AM

Praeis dar keletas dienų, kol purvinas rudas vanduo nuslūgs ir žmonės galės grįžti namo. Naujasis Orleanas išvengė didesnių nuostolių – daugiausia po 2005-ųjų uragano „Katrina“ sutvirtintų pylimų dėka.

„Turiu baterijomis maitinamą ventiliatorių. Tai vienintelis mane gelbstintis dalykas. Dar musių tauškutis, padedantis nuvaryti nuo savęs vabzdžius, ir pats svarbiausias – vabzdžių repelentas“, - guodėsi maisto pramonėje dirbantis Rhynas Pate'as.

Uragano „Izaokas“ metu kai kur iškrito 406 milimetrai lietaus, todėl beveik 500 žmonių gelbėtis turėjo valtimis. Daugelis pasakojo, kad ši audra apsėmė jų namus labiau nei „Katrina“. Luizianoje pranešta apie mažiausiai keturias aukas. Paskutinės aukos, vyras ir moteris, buvo rasti ketvirtadienį pietinėje Naujojo Orleano dalyje.

Darbuotojai pumpuoja vandenį iš rezervuaro, kad sumažintų spaudimą uragano suspaustoje Misisipės užtvankoje Luizianos pasienyje. Jie ketina išmušti skylę užtvankoje, kad galėtų išleisti vandenį. Ekipažai Luizianos pietryčiuose taip pat sąmoningai pažeidė pylimą, kurį spaudė potvynis.

Luizianoje audra nutraukė elektros tiekimą 901 tūkst. namų ir įmonių – tai 47 procentai visos valstijos. Ketvirtadienio vakarą skaičius buvo sumažintas iki 39 procentų. Pareigūnai sako, kad praeis mažiausiai dvi dienos, kol energijos tiekimas bus visiškai atkurtas.

Upe pavirtusioje gatvėje rytiniame Misisipės krante du jauni vyrai plukdė savo kaimynus iki greitkelio, naudodamiesi lentomis kaip irklais. 29-erių Lucienas Chopinas paskutinis paliko namus, nes laukė, kol jo žmona ir trys mažamečiai vaikai saugiai evakuosis. Nuomotame name vandens buvo iki liemens. „Viską praradau. Turėsiu pradėti iš naujo“, - sakė jis.

„Izaokas“ nusiaubė šalį praėjus lygiai 7 metams po uragano „Katrina“, tačiau šios audros neturi daug bendra. „Katrina“ judėjo pakrante kaip trečios kategorijos audra, o „Izaokas“, pasiekęs aukščiausią tašką, priskirtas pirmai kategorijai.

„Katrina“, pasiekusi šalį, greitai per ją persirito. „Izaokas“ lėtai šliaužė per kraštą, merkdamas jį stipriomis liūtimis.

Vis dėlto, abu uraganai sukėlė Misisipės potvynį ir nepasitenkinimą valdžia - „Izaoko“ atveju vėlyvas pareigūnų raginimas evakuotis sukėlė tikrą sumaištį.

Ericas Blake'as, uraganų centro specialistas, sakė, kad buvo bandoma tiksliai numatyti, koks bus audros kelias, intensyvumas ir kritulių kiekis. Jis pridūrė, jog uraganas atėjo į krantą lėčiau nei tikėtasi.

Ekspertas įspėjo, kad nereikėtų naudoti uragano „Katrina“ kaip pavyzdžio, analizuojant kitas audras. „Kiekvienas uraganas skirtingas. Labai rizikinga pagal paskutinįjį uraganą bandyti įvertinti naujos stichijos keliamus pavojus“, - kalbėjo E. Blake'as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.