Čikagos ugniagesiai gesinamą sandėlį pavertė ledo rūmais

Ugnies ir ledo sąveika nuo seno intrigavo romantiškų eilių kūrėjus, tačiau įsivaizduoti, kaip tai atrodo praktiškai, ne taip ir lengva. Visai neturėdami tokių intencijų, tą pademonstravo Čikagos ugniagesiai, gesindami didžiulį sandėlyje įsiplieskusį gaisrą. Žinoma, prisidėjo ir atitinkamos oro sąlygos – iš Arkties atslinkęs oras į Čikagą atnešė žvarbius vėjus ir šaltį. Ugniagesių paleistas vanduo akimirksniu stingo į varveklius, ant gesinamo pastato ir aplink jį sukurdamas įspūdingą ledo rūmą.

Ugniagesių paleistas vanduo akimirksniu stingo į varveklius, ant gesinamo pastato ir aplink jį sukurdamas įspūdingą ledo rūmą.<br>"Reuters"
Ugniagesių paleistas vanduo akimirksniu stingo į varveklius, ant gesinamo pastato ir aplink jį sukurdamas įspūdingą ledo rūmą.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 25, 2013, 10:02 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 5:51 AM

Ugniagesių atstovų teigimu, šis trečiadienį įsiplieskęs gaisras - pats didžiausias, su kokiu jiems teko kovoti per pastaruosius keletą metų. Jį gesino net trečdalis visų Čikagos ugniagesių pajėgų.

Į JAV atslinkęs itin atšiaurus arktinis oras jau pareikalavo ne mažiau kaip 3 mirčių. Stipraus vėjo ir keliolikos laipsnių šalčio kombinacija lėmė žvarbumo net 46 laipsnius siekiantį žvarbumo pojūtį.

Kaip aiškina Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, vėjo žvarbumo temperatūra nėra tikroji oro temperatūra – ji nusako, kaip mes jaučiamės esant žemai oro temperatūrai ir pučiant vėjui (pvz., esant -5°C ir pučiant 5 m/s greičio vėjui jausimės taip, lyg būtų -11°C).

Vėjo žvarbumo temperatūra išreiškia bendrą oro temperatūros ir vėjo greičio poveikį žmogaus savijautai. Vėjas tarsi nuneša šilumą nuo neapsaugotos odos. Kuo greičiau vėjas pučia, tuo greičiau šiluma yra nunešama ir labiau jaučiamas šaltis. Taigi, pučiant vėjui vėjo žvarbumo temperatūra visada bus žemesnė už tikrąją.

Žvarbumo temperatūra  apibūdina tik mūsų savijautą, bet neturi jokio poveikio negyviems objektams. Negyvi objektai negali atšalti žemiau už esančią oro temperatūrą, todėl nėra jokio skirtumo, kokio stiprumo vėjas. Nors šiltesni už aplinkinį orą objektai atvėsta greičiau, kai pučia vėjas.

Ilgesnį laiką būti lauke esant žemai oro temperatūrai ir smarkiam vėjui gali būti pavojinga sveikatai ar net gyvybei. Dažniausios šalčio sukeliamos „nelaimės“ yra nušalimas ir hipotermija. Stenkitės ilgai nebūti lauke esant žemai oro temperatūrai, ypač jei pučia stiprus vėjas.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.