Fukušimos elektrinėje atnaujintas aušinimo sistemų darbas

Cunamio nuniokotoje Japonijos

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-03-20 10:29, atnaujinta 2018-03-09 16:16

Panaudoto kuro baseinų aušinimo įranga vėl visiškai pradėjo veikti 0 val. 12 min. (antradienį 17 val. 12 min. Lietuvos laiku), praėjus maždaug 30-čiai valandų nuo elektros dingimo, nurodė „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO).

Net ir panaudotas branduolinis kuras tampa pavojingas, jeigu jo temperatūrai leidžiama nekontroliuojamai kilti iki taško, kai prasideda spontaniška grandininė reakcija.

Šis naujausias incidentas priminė, kokia trapi yra Fukušimos elektrinės būklė dveji metai po cunamio, nors vyriausybė tvirtina, kad reaktoriai yra „šaltojo sustabdymo“ būklės ir didelės radiacijos nebeskleidžia.

Naujausia krizė prasidėjo pirmadienį vakare, kai trumpam dingo elektra pastate elektrinės teritorijoje, iš kurio vadovaujama branduolinės nelaimės padarinių likvidavimo ir reaktorių išmontavimo darbams.

Dėl to pradinio gedimo pirmadienį 19 val. (12 val. Lietuvos laiku) nutrūko elektros tiekimas aušinimo baseinams prie trijų iš keturių smarkiai apgadintų reaktorių, taip pat - bendram aušinimo baseinui, nurodo TEPCO.

Iki antradienio vakaro inžinieriai sugebėjo vėl paleisti trijų reaktorių baseinų aušinimo sistemas.

Atskira aušinimo sistema bendrajam baseinui buvo vėl paleista trečiadienį iškart po vidurnakčio ir tuo problema baigėsi, nurodė kompanija.

„Šiandien 0 val. 12 min. bendrojo baseino aušinimo ... sistema buvo vėl paleista, - sakoma TEPCO pareiškime. - Visos sistemos paleistos iš naujo“.

TEPCO pabrėžė, kad gedimas buvo likviduotas anksčiau nei buvo padaryta kokia nors ilgalaikė žala, ir sakė, kad visų kuro baseinų temperatūra liko gerokai žemesnė nei saugus 65 laipsnių pagal Celsijų limitas.

Kompanijos pareigūnai sakė, kad netoliese esančiuose monitoringo taškuose jokių didelių radioaktyvumo lygio pasikeitimų neužfiksuota.

Pirmadienį elektra iš viso buvo dingusi devyniuose elektrinės objektuose - tai rimčiausias elektros dingimas nuo 2011 metų gruodžio, kai branduolinės nelaimės sukelti padariniai tapo kontroliuojami.

TEPCO dar nenustatė, kodėl buvo dingusi elektra, bet įtaria problemas dėl vieno komutatoriaus.

Po 2011 metų kovo 11-osios žemės drebėjimo ir cunamio, kuris sugadino elektros tiekimo ir aušinimo sistemas, radioaktyvių dalelių pasklido iš trijų Fukušimos elektrinės reaktorių, kurių iš viso yra šeši.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.